Home Social Guvernul, nepregatit la ecuatia cadrelor didactice

Guvernul, nepregatit la ecuatia cadrelor didactice

DISTRIBUIŢI

Modificarea coeficientilor de ierarhizare a salariilor de baza pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar nu este nici pe departe ceea ce s-ar fi dorit, respectiv o crestere reala cu 5% a veniturilor acestei categorii de bugetari. Pentru ca, daca se inmulteste coeficientul de ierarhizare cu salariul de referinta – situat undeva in jurul sumei de 1,18 milioane -, rezultatul nu este deloc cel asteptat. Astfel, pentru un profesor cu vechime intre doi si sase ani, cu definitivat, coeficientul de ierarhizare este 2,057, care, inmultit cu 1,18 milioane, da un salariu brut de 2,427 milioane. Salariul brut initial al acestuia era de 2,301 milioane. Facand diferenta, cresterea este cu putin peste 125.000 de lei, in conditii de salariu brut. Dupa impozitare, cresterea neta – si reala! – de salariu a tanarului profesor se afla undeva pe la 90.000 de lei…

Urmarind pe diagonala grila de modificare a coeficientilor de ierarhizare a salariilor, un profesor cu grad didactic I si peste 40 de ani vechime (mai sunt doar vreo 500 in toata tara…) si respectand ecuatia de trei simple aplicata in primul caz, cresterea reala de salariu se situeaza in jurul a 200.000 de lei. Precizam ca, in conditiile in care un asemenea veteran al catedrei beneficiaza de absolut toate sporurile (sporul de stres – 15% din salariul de baza, vechime – 25%, fidelitate – 27%, dirigentie – 10%) salariul sau net nu depaseste 4,8 milioane de lei. Chiar si cu ultima -majorare- aprobata de Guvern…

Oricum ar fi calculati coeficientii de ierarhizare, ei tot nu pot acoperi valoarea de 410.000 de lei lunar, reprezentand echivalentul tichetelor de masa.

O situatie -mai fericita- ar fi fost aplicarea proiectului noii grile salariale, la care sa fie adaugati acesti coeficienti, Dar proiectul zace prin sertarele de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Referitor la noua grila de salarizare, luni, 18 februarie, a fost o tentativa de abordare a acestui subiect de catre ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, in discutiile purtate cu sindicalistii din invatamant. Cand acestia l-au intrebat pe Tanasescu peste cat timp ar putea fi pusa in aplicare, ministrul nu a putut spune o data sigura…

O alta hotarare a Executivului se refera la indemnizatiile acordate personalului didactic calificat pe zone geografice si localitati, mai bine cunoscut ca spor rural. Practic, acest spor este drastic redus, de la 40% la 10%. -Aceasta redimensionare a fondurilor alocate sporului rural dezavantajeaza in mod clar dascalii de la tara, in loc sa-i incurajeze sa se stabileasca acolo-, spune Marius Nistor, vicepresedintele FSI -Spiru Haret-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.