Home Social Guvernul reduce numărul prestațiilor sociale și al beneficiarilor

Guvernul reduce numărul prestațiilor sociale și al beneficiarilor

DISTRIBUIŢI

Guvernul va diminua numărul prestațiilor sociale și al beneficiarilor și va condiționa ajutoarele de rezultatele școlare ale copiilor și de încercările părinților de a găsi un loc de muncă, urmărind inclusiv reducerea numărului de persoane asistate, dar care pot munci cu minimum 100.000 beneficiari.
Va fi stabilită și o limită maximă pe care o persoană/familie poate să o primească sub forma prestațiilor sociale, în funcție de situația membrilor acesteia, limită fixată pe baza unor simulări raportate la costurile efective ale necesităților zilnice de trai și îngrijire a persoanelor dependente, relevă un document guvernamental obținut de Mediafax.
Justificarea Guvernului este că sistemul de asistență socială a devenit „prea costisitor“ în raport cu rezultatele așteptate (ca exemplu, cheltuielile mari cu indemnizația de creștere a copilului nu a condus la o creștere a natalității), iar totalul cheltuielilor cu prestațiile sociale a crescut de la 1,4% din PIB în 2005 la 2,86% în 2010, incluzånd pensiile sociale și alte beneficii, fără ca această creștere să conducă la o îmbunătățire vizibilă a indicatorilor care măsoară calitatea vieții.
Măsurile pregătite de Executiv sunt reducerea numărului de prestații sociale și a cumulului de prestații/persoană, comasarea pånă în ianuarie 2013 a alocației familiale complementare, a alocației monoparentale, a venitului minim garantat și a ajutoarelor de încălzire (toate destinate familiilor cu venituri reduse) într-un singur program, denumit orientativ „venit minim de inserție“, și „co-responsabilizarea“ beneficiarilor venitului minim de inserție prin condiționarea acordării beneficiilor de participarea și rezultatele școlare ale copiilor și de căutarea activă a unui loc de muncă în cazul părinților.
Prestațiile pentru persoanele cu handicap vor fi de asemenea comasate într-un singur program, unificat cu pensiile de invaliditate. Astfel, pentru persoanele cu handicap va fi instituită o singură prestație, dar în cuantumuri diferențiate în funcție de gradul de handicap și nevoile specifice.
„Beneficiile se mențin, dar se estimează acordarea lor la un număr redus de persoane, prin unificarea criteriilor și sistemelor pentru persoanele cu handicap și pensiile de invaliditate“, se arată în document.
Criteriile de eligibilitate vor fi stabilite astfel încåt să fie aplicabile în cazul mai multor prestații, iar Ministerul Muncii va prelua plata unor drepturi gestionate de alte instituții și asigurate tot din bugetul de stat, pentru a diminua cheltuielile de administrare.
Guvernul se va asigura că numărul persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de venit minim garantat care participă la cursuri de formare profesională va crește la 20% din total pånă în ianuarie 2012, va condiționa pånă la 1 iulie 2013 menținerea prestațiilor sociale acordate beneficiarilor apți de muncă de participarea la programele de „activare socială“ considerate relevante de asistentul social, va impune pånă în iunie 2012, ca o condiție de eligibilitate pentru primirea ajutoarelor, accesarea serviciilor sociale recomandate de asistenul social, va introduce pånă în iunie 2011 un formular unic de cerere a ajutorului social și va stabili pånă la sfårșitul lunii martie 2011 metode eficiente de verificare periodică a menținerii condițiilor de eligibilitate.
După aplicarea acestor măsuri, ponderea prestațiilor sociale în PIB ar urma să scadă, pånă în 2013, de la 1,77% la 1,41%, iar cea a pensiilor sociale și altor beneficii de la 1,08% la 0,67%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.