Proiectul de lege privind vaccinarea va fi înaintat de Guvern Parlamentului într-o săptămână sau două, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
În ce privește menținerea în proiectul de lege a articolului conform căruia copiii nevaccinați nu vor fi primiți în colectivitate, ministrul a anunțat că acest aspect este supus încă dezbaterii specialiștilor.
„Este încă un lucru pe care îl discutăm, este unul dintre punctele pe care le discutăm, dar și în procedura parlamentară oamenii trebuie să știe că până la adoptarea de către Camera decizională — care va fi în acest caz Camera Deputaților — se pot aduce amendamente și completări. Eu susțin în primul rând informarea și posibilitatea părintelui de a alege, însă vreau să vă spun că, indiferent de părerea mea personală, sunt foarte atent la ceea ce propun specialiștii. Eu am doar un singur vot în Camera Deputaților. Nu amprenta părerii mele s-a impus aici, ci părerea specialiștilor. Deci, nu părerea mea va conta atât de mult pe cât v-ați imagina dvs, ci doar ce spun cei din grupul de lucru de la minister”, a mai precizat Bănicioiu.
Legat de aprovizionarea cu stocuri de vaccin, Bănicioiu a menționat că: „Va fi stabilit un necesar foarte serios. Probleme de stocuri sunt la nivel european, sunt foarte puțini producători care asigură estul Europei și de aceea cred că o astfel de lege va ușura și din acest punct de vedere lucrurile”.
Ministrul a adăugat că întâlnirea de la grupul PSD se înscrie într-un calendar de dezbateri publice asupra proiectului legii vaccinării și că vor fi acceptate dezabateri și cu alte grupuri parlamentare, dar și cu ONG-uri „care au o părere pertinentă, fie pro, fie contra”.
Prezentă la întâlnire, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol a avertizat despre o iminentă epidemie de rujeolă
„Pentru că am avut oportunitatea, pe datele pe care le avem, să facem niște prognoze, pot să vă informez — și puteți vedea pe harta de risc — că ne aflăm din nou în fața unui risc major al unei alte epidemii de rujeolă, începând în mod deosebit din zona de vest a țării, în județul Arad, unde e riscul cel mai mare”, a precizat ea.
Adriana Pistol a menționat că în perioada 2011-2012 peste o mie de persoane din România au fost afectate de rujeolă, iar 13 copii și-au pierdut viața.
Dr. Streinu-Cercel a încercat și el să explice necesitatea vaccinării: „Toți cei care sunt acum împotriva vaccinării au fost vaccinați. Și ca atare bag de seamă că nu li s-a întâmplat nimic sau poate li s-a întâmplat și nu știm”, a afirmat Streinu-Cercel l
El a subliniat că vaccinurile de pe piață sunt sigure, că reacțiile postvaccinare sunt minimale, iar dacă apar reacții severe, extrem de rare, „sunt asumate de autoritatea de sănătate publică”.
„Aceste vaccinuri se adresează bolilor severe cu potențial letal și care sunt prevenibile prin vaccinare. A nu vaccina și lăsa copiii să se îmbolnăvească de boli cu potențial letal este o greșeală majoră din partea societății. Amintesc aici ce s-a întâmplat în anii ’50 cu poliomielita și faptul că în momentul de față nu mai vedem persoane care să fie cu dizabilități motorii majore se datorează unei campanii de vaccinare susținute. E păcat ca România să piardă acest beneficiu al vaccinării”, a adăugat Streinu-Cercel.