Home Social -Haiducul mileniului III-

-Haiducul mileniului III-

DISTRIBUIŢI

Distributia:

In rolul haiducului: Marian Sarbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale

In rolul pagubitilor: cetatenii cu doua sau mai multe locuinte…


Peste cel mult doua luni, cei care mai poseda o locuinta decat cea pe care o folosesc vor plati o -cotizatie suplimentara- fata de impozitele aferente pe proprietate. Considerand ca, la -bugetul mic, nici taxele nu trag-, ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu s-a gandit sa mai impovareze romanii cu acest nou soi de taxe.

Potrivit Legii 116/2002, privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, la art. 13 punctul c) al acestei legi se prevede in sumele alocate in scopul finantarii de locuinte pentru defavorizati sa intre si -o taxa stabilita anual, prin lege, pentru persoanele fizice detinatoare de locuinte neinchiriate, altele decat cele de domiciliu-.

Practic, marea majoritate a celor care-si redobandisera proprietatile in baza Legii 10/2001, precum si altii care au dobandit locuinte suplimentare carora nu le-au dat inca o destinatie vor plati sume care vor creste gradual, de la an la an, in functie de numarul proprietatilor, daca nu vor inchiria locuintele -in surplus- la defavorizatii prevazuti in legea mentionata.

Precizam ca in Legea 116/2002, pe langa alti defavorizati din punct de vedere social, se afla si tineri care au executat pedepse privative de libertate. Deja ii si vedem, pe post de chiriasi, in proprietatile suplimentare detinute de unii guvernanti…

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe actele de retrocedare in baza Legii 10/2001, ca fericitii dobanditori ai imobilelor confiscate de comunisti sunt pusi in postura de a fi cotizanti suplimentari din cauza ca, in contextul unei legi generoase prin titulatura – Legea 116/2002, privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, ministrul muncii a propus taxarea celor care au in proprietate locuinte neinchiriate.

-Aceasta taxa este doar una dintre cele care pot alimenta bugetele consiliilor judetene, pentru a putea facilita accesul la o locuinta pentru tinerii respectivi. Primele doua se refera la – pe de-o parte – o cota-parte defalcata din sumele prevazute pentru bugetul local respectiv, precum si la o cota-parte transferata de la bugetul de stat-, a incercat Marian Sarbu sa minimalizeze dimensiunea taxarii persoanelor fizice care detin proprietati neocupate.

Vazand ca ziaristii aflati in sala insista totusi pe ideea de marire a numarului si dimensiunii impozitelor o data cu introducerea acestei noi taxe, ministrul muncii a aruncat -pisica- fiscala in curtea Casei Poporului, precizand ca, -in legatura cu aceasta taxa, in final, este dreptul Parlamentului sa decida daca ea va fi aplicata in paralel cu impozitul pe proprietate sau daca va fi aplicata in legatura directa cu acel impozit – facandu-se un fel de echilibrare intre aceste doua masuri, sau daca Parlamentul va stabili ca aceasta taxa este, stiu eu, inutila… Dar, in acest moment, pe baza aprobarii date deja de Parlament, acesta a considerat ca taxa respectiva este necesara, urmand ca – prin lege – sa stabileasca si nivelul acesteia-. Pana la urma, si Marian Sarbu a recunoscut ca este vorba despre o -taxa suplimentara-, dar destinatia ei se doreste a fi nobila, pentru ca va alimenta Fondul special pentru incurajarea si facilitarea accesului tinerilor la cumpararea sau inchirierea unei locuinte.

Oricum, in viziunea ministrului muncii si solidaritatii sociale, -legea este in perfecta armonie cu legislatia europeana in domeniu-. Din pacate, nu este prima data in care Sarbu prezinta trunchiat legile europene; cand i s-a atras atentia ca, in Occident, proprietarii mai multor locuinte care inchiriaza una (sau mai multe…) dintre ele la tineri beneficiaza de o relaxare fiscala pe alte planuri, ministrul muncii s-a aratat de-a dreptul mirat ca ziaristii prezenti nu vad scopul benefic al unei noi cresteri a fiscalitatii – care si asa este una dintre cele mai ridicate din Europa. Marian Sarbu considera ca o comparatie cu situatia reala din Occident reprezinta doar -simple speculatii legislative, care incearca sa preia niste conotatii de factura europeana-…

Ministrul muncii da aspecte cel putin particulare si relatiilor familiale. Astfel, ministrul muncii considera ca pe un fapt absolut normal si necesar ca parintii, in cazul in care pun la dispozitia copiilor o alta proprietate decat domiciliul lor, sa le perceapa chirie! -Exista posibilitatea ca, stiu eu, acea locuinta sa poata fi inchiriata chiar copilului. Da! De ce sa nu se faca acest lucru?-, se intreaba ministrul muncii, in goana sa dupa noi taxe si impozite.

Legea de prevenire si combatere a marginalizarii sociale mai prevede posibilitatea garantarii accesului la locuri de munca a tinerilor intre 16 si 25 de ani aflati in dificultate, prin faptul ca agentii economici care ii angajeaza pe baza contractului de solidaritate, timp de unu-doi ani, vor beneficia de rambursarea salariului de baza acordat tinerilor, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu net pe economie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.