Ministerul de Interne pune la dispozitia absolventilor de scoli generale sau liceu mai multe institutii de invatamant in care tinerii, indiferent de sex, tentati de o cariera militara se pot pregati sa devina politisti, jandarmi sau pompieri. Candidatii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru a fi admisi la aceste scoli, printre putinele care dupa terminarea studiilor asigura si un loc de munca.
Conditii obligatorii pentru a fi inscrisi
Indiferent de forma de invatamant la care se inscriu, aspirantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Pentru a fi recrutati si a putea participa la concursurile de admitere in liceele militare si institutiile pentru formarea personalului Ministerului de Interne, candidatii trebuie sa fie cetateni romani cu domiciliul stabil in Romania, absolventi ai invatamantului gimnazial, cu certificat de capacitate sau echivalent pentru admiterea in licee, respectiv diploma de Bacalaureat pentru admiterea la Academia de Politie si scoli postliceale. Candidatii nu se pot inscrie daca au fost exmatriculati din scolile pe care le-au urmat pentru abateri disciplinare sau dintr-o institutie de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica sau siguranta nationala. De asemenea, candidatii trebuie sa aiba cazierul curat (sa nu fi suferit condamnari cu executare sau suspendarea pedepsei, amenda penala sau sanctiune administrativa), sa nu fie cercetati, in curs de urmarire penala sau judecata.
Sanatosi si disciplinati
Candidatii la scolile militare si ale MI trebuie sa indeplineasca si anumite conditii fizice: sa nu aiba semne particulare la vedere, sa aiba inaltimea minima de 1,70 m, in cazul barbatilor, si 1,65 m – femeile, sa fie declarati apti din punct de vedere medical, psihologic si fizic, sa aiba varsta de pana la 17 ani, pentru licee, si 25 de ani pentru Academie si scolile postliceale (limita maxima de varsta implinita in cursul anului 2003). Important este ca aspirantii la aceste forme de invatamant sa aiba un comportament corespunzator cerintelor de conduita admise si practicate in societate, sa nu fi avut media generala la purtare mai mica de 8 in gimnaziu sau liceu, dupa caz. Candidatii casatoriti cu cetateni straini sau apatrizi nu sunt acceptati la aceste scoli.
Licee militare numai pentru baieti
Adolescentii au la alegere doar doua licee militare. Unul este Liceul Militar -Constantin Brancoveanu-, din Ploiesti (Bdul Bucuresti, km 57, tel. 0244/174.940), iar cel de-al doilea, Liceul Militar -Neagoe Basarab-, din Buzau (Str. Dumitru Filipescu nr. 4, tel 0238/720.392). Perioada de scolarizare la cele doua licee este de patru ani. Numarul de locuri din acest an este de 75, la fiecare din cele doua licee. Perioada desfasurarii concursului va fi 26 iunie – 1 iulie. In prima etapa a examenului, candidatii vor sustine probleme eliminatorii si un test de cunostinte la limba romana si matematica. Candidatii promovati vor fi admisi in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in limita locurilor disponibile. Cei interesati se pot inscrie pana pe 25 mai 2003.
Academia de Politie
Academia de Politie -Alexandru Ioan Cuza- Bucuresti pune, anul acesta, la dispozitia candidatilor locuri in toate cele trei facultati. Facultatea de Drept, cu sediul in cartierul Baneasa, Aleea Privighetorilor nr. 1, sector 1 (tel. 021/2304833), scoate la concurs 320 de locuri pentru politie (din care 50 pentru femei), 100 locuri pentru jandarmi (numai barbati), 50 pentru politia de frontiera (din care 25 pentru femei), 20 pentru evidenta informatizata (numai barbati). Cursurile au o durata de patru ani. Perioada desfasurarii concursurilor este 26 iulie si 10 august. Candidatii vor sustine examene la disciplinele Istoria romanilor, Limba romana, Limba moderna (rusa, engleza, franceza sau germana). Facultatea de Pompieri, cu sediul in cartierul Pantelimon, Strada Morarilor nr. 3, sector 2, (telefon 021/2555880), scoate la concurs 60 de locuri, numai pentru barbati. Cursurile sunt de cinci ani. Perioada desfasurarii concursurilor este 26 iulie – 5 august. Candidatii vor sustine examene la disciplinele Algebra, Elemente de analiza matematica, Geometrie plana si in spatiu, Trigonometrie si Fizica (Mecanica, Fizica moleculara, caldura si electricitate). La Facultatea de Arhivistica, cu sediul in cartierul Militari, Bdul Iuliu Maniu nr. 69 A, sector 6 (telefon 021/4341319), cursurile au durata de patru ani. Anul acesta exista 20 de locuri subventionate pentru candidatii barbati si femei si 10 locuri cu taxa. Candidatii vor sustine examene la Istoria romanilor si Istoria universala. Perioada desfasurarii concursului este 14 iulie – 2 august. Inscrierile la Academia de Politie se fac la sediul celor trei facultati, in perioada 14 iulie – 19 iulie.
Avantajele scolii militare
Absolventii din invatamantul militar au cateva avantaje demne de luat in seama:
– Echivalarea stagiului militar se va face dupa absolvirea primului an de studiu
– Asigurarea unui loc de munca dupa absolvire
– Diplomele sau certificatele de absolvire sunt recunoscute pe plan national si confera titularilor toate drepturile de care se bucura orice absolvent de invatamant superior, postliceal sau liceal civil
– In timpul scolarizarii, cursantii beneficiaza de echipament, cazare si masa gratuite
– Cursantii pot obtine permisul de conducere categoria B
– Cursantii beneficiaza de asistenta medicala si medicamente gratuite
Obligatii contractuale
Absolventii Academiei de Politie au obligatia sa lucreze in MI o perioada de cel putin 10 ani, iar agentii de politie, maistrii militari si subofiterii, cel putin noua ani. In cazul in care cursantii vor fi eliminati din institutia de invatamant din motive imputabile sau inaintea expirarii contractului, vor fi obligati sa restituie toate cheltuielile din timpul scolarizarii.