Home Social Hardau le cere elevilor sa nu invete doar pentru note

Hardau le cere elevilor sa nu invete doar pentru note

DISTRIBUIŢI

Ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca este nemultumit de starea actuala a invatamantului si a atras atentia ca elevul de la noi este focalizat -pe note-, nu pe -o tinta-. Optimist in privinta viitorului scolii romanesti – despre care crede ca, in timp, -se va mai aseza- – ministrul educatiei vrea ca -elevii sa se descatuseze de rigurozitatile actuale-, iar -parintii lor sa nu ii mai oblige pe copii sa invete pentru nota-.

-Ierarhizarea nu este buna. Parintii ii obliga pe copii sa invete pentru nota. Prima intrebare pe care o pun copiilor, de cum ajung acasa, este a<Ce nota ai luat?> si doar rareori <Ce ai invatat?>. Din acest motiv copiii nu au o tinta pentru viitor. Singura gija, la presiunea familiei, este nota-, a declarat, ieri, Mihai Hardau, ministrul educatiei, imediat dupa ce -incercase- primul microbuz din cele 500 pe care Ministerul Educatiei le va pune la dispozitia autoritatilor locale pentru transportul elevilor din mediul rural.

-Elevii nu trebuie sa mearga la scoala pentru note, iar primii care trebuie sa-i invete pe copii acest lucru sunt parintii. Studii efectuate in 2005 in UE arata ca, la ora actuala, copii sunt mai buni decat parintii lor, dar ei invata mai putin decat au invatat parintii lor-, a aratat ministrul educatiei.

In acest context, ministrul s-a aratat nemultumit de profesorii care impun meditatii elevilor care nu trec clasa si a aratat ca cei care trebuie sa reclame acest fenomen ar trebui sa fie parintii. -As vrea sa revenim la perioada in care parintii consultau un anumit profesor despre care se spunea ca ar fi foarte bun, numai pentru o evaluare sau indrumare. Acum, unii profesori ii obliga pe elevi sa faca meditatii, altfel nu trec clasa. Este inadmisibil! Parintii, in loc sa combata acest fenomen si sa-i reclame pe respectivii dascali, pentru ca scoala sa ia atitudine, se complac si accepta targul. Pentru combaterea fenomenelor de coruptie, Ministerul Educatiei ar trebui sa aiba o armata de angajati care sa nu faca altceva decat sa-i urmareasca pe profesorii care isi impun meditatiile. Or daca nimeni nu reclama, pe cine sa urmarim. Si apoi, de unde atatia controlori?-, a explicat Hardau.

-Nu poti fi profesor, daca nu iti plac copiii-

Referindu-se la o alta problema cu care se confrunta sistemul de educatie, Mihail Hardau a indemnat dascalii care nu-si fac munca cu placere si nu au rabdare cu elevii sa plece din sistem. -Nu poti fi profesor, daca nu iti plac copiii. Nu am tipat niciodata la copiii mei si nici la studentii mei. Atitudinea dascalului trebuie sa fie concilianta, demna, profesionista. Indiferent de cat de nazdravan este scolarul sau cat de variata este imaginatia acestuia, profesorul trebuie sa aiba propria strategie de abordare a fiecarui caz, dar din care sa dipara bataia, tipatul, cuvintele jignitoare si orice alta forma de agresiune fizica sau verbala-, a spus Hardau.

Una dintre solutiile de revigorare a invatamantului ar fi, in opinia ministrului, -depolitizarea-. Aratand ca doar -functia de ministru este politica-, Hardau a spus ca va insista ca -restul structurilor scolare – inspectoratele scolare, dar si administratia locala – sa fie depolitizate-, tinand cont ca -presiunile exercitate de membrii anumitor partide – ma refer acum la Alianta – sunt foarte mari, in anumite cazuri-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.