În cadrul proiectului ‘Responsabilitate: serviciile medicale și sociale pentru persoanele vulnerabile’, derulat în 2015, ARAS — Asociația Română Anti-SIDA și APADOR-CH au realizat un studiu privind accesul consumatorilor de droguri la servicii de asistență medicală și socială. Forma preliminară a acestui studiu a fost prezentată și dezbătută vineri, 11 martie, în cadrul unei întâlniri la care au participat instituții publice și private care oferă servicii persoanelor vulnerabile sau care sunt implicate, într-un fel sau altul, în această problemă: Agenția Națională Anti-Drog, Avocatul Poporului, Uniunea Naționala a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/ SIDA, Asociația Carusel, Direcția Generală de Asistența Socială a Municipiului București, Direcția Generală de Asistența Socială și Protecția Copilului sector 3, Institutul Național de Boli Infecțioase ‘Prof. Dr. Matei Balș’.
Cercetarea a implicat analiza cadrului legislativ, a răspunsurilor formulate de autorități la cereri de informații de interes public, precum și discuții cu beneficiari și prestatori de servicii sociale pentru persoane vulnerabile, actuali și foști consumatori de droguri.
Cităm un fragment din cercetare:
Am sunat la Casa de Asigurări (CASMB) și o doamnă mi-a explicat că o persoană care este în programul național de sănătate trebuie să fie inclusă de spital în ‘sistem’ ca și beneficiar de program de sănătate și că trebuie să plătească asigurarea pe șase luni în urmă și pe lună în curs, ca și orice cetățean român dacă nu a mai fost asigurat. Scrie în ‘noul cod fiscal’: un beneficiar de program național de sănătate va fi scutit de plată asigurării din ziua în care a intrat în programul național de sănătate, dar nu va fi scutit de plată celor șase luni. Este o sumă prea mare pentru beneficiarii noștri, sunt aproape 400 de lei. (Lucrător, centru de reducere a riscurilor).
Concluzia cercetării:
Anumite neclarități ale cadrului legislativ actual, dar mai ales modul în care acesta este pus în practică împiedică accesul la servicii medicale pentru persoanele cu boli transmisibile și cu probleme de sănătate mintală.
Recomandările formulate de participanții la dezbatere sunt următoarele:
— Eliminarea criteriului de asigurare de sănătate pentru admiterea în programele naționale de sănătate
— Introducerea în pachetul minim de servicii pentru persoanele asigurate a costurilor pentru investigațiile privind depistarea bolilor transmisibile.