Batalurile cu deşeuri periculoase de la combinatele chimice Azomureş Târgu-Mureş şi Bicapa Târnăveni rămân o problemă şi în 2007 pentru autorităţile romane. În ciuda faptului că de la 1 ianuarie 2007 acestea sunt închise, punerea lor în siguranţă necesită fonduri importante, iar dacă la Azomureş sarcina investiţiilor revine în sarcina patronatului, la Bicapa, unde privatizarea a eşuat în mai multe rânduri, unitatea fiind practic închisă şi îngropată în datorii, nimeni nu ştie cine va suporta cheltuielile care se ridică la zeci de milioane de euro. În această situaţie, apa Târnavei Mici şi terenurile din preajmă vor avea în continuare de suferit de pe urma contaminării cu substanţe chimice.
Zeci de milioane de dolari necesare punerii în siguranţă a batalului de la Azomureş
Patronii de la Azomureş s-au pregătit pentru respectarea angajamentelor luate de România în faţa UE. Astfel, pentru a răspunde solicitării de închidere a batalului vechi de 30 de ani şi care se întinde pe o suprafaţă de 36 de hectare de teren, patronatul de aici a decis construirea altuia nou, impermedializat, în suprafaţă de doar 2,5 hectare. Astfel, închiderea batalului de la 1 ianuarie 2007 nu afectează producţia de îngrăşăminte chimice a unităţii. -La această oră, apele uzate ale combinatului sunt deversate numai în iazul batal nou, fără ca activitatea societăţii să fie perturbată. În paralel, continuă monitorizarea iazului batal vechi pentru a preveni creşterea nivelului de apă în caz de precipitaţii abundente-, susţine directorul executiv al SC. Azomureş SA, Angela Podina. Potrivit reprezentanţilor Azomureş, monitorizarea presupune preluarea în caz de necesitate a apelor reziduale din iazul batal vechi de noul iaz, şi folosirea apei de aici în procesul tehnologic al combinatului. Totuşi, reprezentanţii Agenţiei de protecţia mediului de la Târgu-Mureş spun că închiderea iazului batal nu rezolvă problema substanţelor chimice reziduale depozitate aici. -Batalul s-a închis dar nu are încă avizul de închidere deoarece mai sunt discuţii asupra strategiei şi termenelor din Planul de conformare. Ei nu mai folosesc acest batal, dar discuţiile sunt pentru termenele şi procedurile de ecologizare a acestui iaz care pot decurge ani buni de azi încolo-, spune şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Târgu-Mureş, Dănuţ Ştefănescu, potrivit căruia în discuţie este o problemă tehnologică ce va trebui rezolvată de societate. Potrivit estimărilor, investiţia pentru ecologizarea şi punerea în siguranţă a acestui iaz batal se ridică la câteva zeci de milioane de dolari.
Târnava Mică – în continuare sufocată de Bicapa
Dacă la Azomureş pericolele pot fi uşor prevenite cu atât mai mult cu cât noul batal poate prelua surplusul de apă din batalul închis în caz de necesitate, la Târnăveni, apele Târnavei Mici continuă să fie poluate de exfiltraţiile din cele trei bataluri. -La Bicapa, situaţia este însă mai delicată, deşi activitatea de depozitare a deşeurilor a fost sistată pe 31 decembrie 2006-, a spus şeful Gărzii de Mediu Mureş, Gertrud Gyekeny. Potrivit acesteia, SC Bicapa SA nu are suport financiar pentru a acoperi cheltuielile referitoare la acest aspect. -Este o situaţie foarte complicată-, a conchis Gertrud Gyekeny care nu a putut să precizeze care va fi soluţia pentru a se pune în siguranţă batalurile de la Bicapa care la un moment dat intraseră în atenţia unei firme străine care intenţiona să extragă din materialul depozitat aici o serie de substanţe chimice care să poată fi refolosite în industrie.
Precizăm că potrivit Programului de dezvoltare durabilă realizat de administraţia judeţeană de la Târgu-Mureş pentru perioada 2007-2012, cele trei iazuri-batal de la Bicapa rămân în continuare cea mai spinoasă problemă de mediu a judeţului. Astfel, un studiu care stă la baza programului menţionat recomandă intervenţii de urgenţă pentru consolidarea digurilor, dar atrage atenţia că în afara apelor Târnavei Mici poluate cu crom hexavalent şi trivalent determinată de exfiltraţiile din batalurile de reziduuri şi poluarea istorică datorată spălării amplasamentului poluat anterior de apele pluviale, alte circa 6 hectare de teren situate în amonte de unul din cele trei bataluri sunt poluate la nivelul solului.