Dupa un semestru de scoala, elevii picati la admiterea computerizata de anul trecut – si transferati -pe sub mana- la licee mai bune – isi arata -rezultatele-. Transferati prin bunavointa directorilor de licee, unii cu avizul inspectoratelor scolare judetene, multi dintre ei fac cu greu fata cerintelor. Primiti la licee cu medii mai mici decat cele ale ultimilor admisi, multi dintre artizanii -admiterii la negru- se situeaza in continuare in urma colegilor admisi corect sau – in cel mai fericit caz – in a doua jumatate a listei. Intrebati despre situatia scolara a elevilor pe care i-au primit in scolile lor cu bratele deschise, directorii dau din colt in colt, limitandu-se la aprecieri de genul -se descurca si ei…-.
Directorii refuza sa dea amanunte
In scolile din centrul orasului, unde zeci de copii – multi, fii de stabi – au trecut prin -fabrica- de transfer, directorii fac tot posibilul sa ascunda situatiile lor la invatatura. Este cazul Liceului -Al. I. Cuza-, unde au fost transferati in toamna 38 de elevi. Directoarea care a semnat pentru aceste transferuri, Iuliana Vulpoi Naghel, nu mai este acum in functie, iar noua directoare, Elena Cozma, considera subiectul inchis. -Nu vreau sa punem eticheta elevilor transferati-, motiveaza Elena Cozma refuzul de a face publice mediile. Aprecieri similare a facut si Carmen Losonczy, directoarea Liceului de Informatica -Grigore C. Moisil-, care a refuzat sa prezinte situatia la invatatura a transferatilor.
Situatia scolara a transferatilor de la Liceul de Informatica, unii dintre ei cu nume sonore, arata ca sunt departe de a straluci la invatatura.
Fiii de stabi de la -Moisil- au 5,00 pe linie la obiectele de profil
Un exemplu este Codrin Raileanu, fiul patroanei de la farmacia -Semis-, transferat la -Moisil- cu media 8,17 fata de media 8,84 a ultimului admis. Desi se situeaza dupa primul semestru peste media generala a clasei, baiatul are media 5,00 si la Matematica, si la Informatica – disciplinele de profil. Tot 5,00 la cele doua discipline de profil are si Alexandru Sandu, fiul directorului de la IAS Bucium, Eugen Sandu; acesta a fost transferat la -Moisil-, cu media 7,23, de la Grupul Scolar -Mangeron-. Cu media 7,17 pe primul semestru, baiatul este printre ultimii din clasa. La acelasi liceu a fost transferata, in toamna trecuta, Flaviana Lungu, fiica notarei Gabriela Lungu. Flaviana a venit la -Moisil- invocand motive de sanatate, iar situatia ei scolara nu este incheiata pe primul semestru, ea fiind corigenta la Matematica. La fel de -buni la carte- s-au dovedit pana acum si alti elevi transferati la Informatica. Transferatii Crisan Gogan, Ionut Popa si Eduard Trofin au, de asemenea, media 5,00 la Matematica si Informatica, profesorii lor clasandu-i printre ultimii din clasa.
Corigente, medii de 5,00 si multe absente la -Saligny-
Doi dintre elevii de la Grupul Scolar -Anghel Saligny-, transferati de la scoala profesionala la liceu, au aratat in primul semestru ca algoritmul admiterii computerizate nu a dat gres. Razvan Ionel Cojocaru si Andrei Boros sunt elevi in clasa a IX-a A, la profil economic, respectiv profil electrotehnic. Ei fusesera admisi in toamna la scoala profesionala si, chiar daca era impotriva regulamentului scolar, conducerea ISJ a semnat cererea lor de a trece la liceu. Razvan nu a reusit sa incheie primul semestru cu bine, el acumuland nu mai putin de patru corigente. Cat priveste obiectele de specialitate – Evidenta economica si Tehnologie generala – el a trecut la limita, cu 5,00, la fel ca si la Romana si Matematica. Carmen Pitigoi, diriginta clasei, spune ca baiatul, cu o medie de 5,43 pe primul semestru, se situeaza in doua jumatate din lista mediilor pe clasa, un singur elev avand cu o corigenta mai mult decat el. Cel de-al doilea transferat de la profesionala, Andrei Boros, a adunat in primul semestru 117 absente, avand deja un preaviz de exmatriculare. Boros are media 5,00 la majoritatea obiectelor de studiu, iar la Tehnologie, obiectul de specialitate, baiatul este corigent.
Emilia Chiscop, Corina Galca