Home Social Ilegalitatile directorului au fost… premiate

Ilegalitatile directorului au fost… premiate

DISTRIBUIŢI

O comisie de control numeroasa a Regiei Nationale a Padurilor, condusa de inginerul Tudor Toader, a efectuat, timp de doua saptamani, o verificare de fond la Directia Silvica Neamt. In urma neregulilor constatate, 64 de silvicultori au fost sanctionati, unora chiar li s-a desfacut contractul de munca, iar impotriva altora s-a facut plangere penala.

Peste 500 de hectare retrocedate ilegal

S-a constatat ca 521 ha de padure apartinand statului au fost atribuite ilegal unor persoane, cea mai mare parte (465 ha) in comunele Damuc si Bicazu-Ardelean (54 ha).

Pe raza comunei Grinties, cu toate ca in 1948 padurile apartineau familiei Sturza si au fost nationalizate, iar locuitorii n-au avut calitatea de proprietari, Ocolul Silvic Ceahlau a oferit Comisiei locale 718 ha, cu care au fost pusi in posesie o parte dintre cetateni. De remarcat ca directiile silvice si RNP, desi administreaza padurile proprietate publica de stat, nu au calitate procesuala pentru a fi citate, in procesele fizice sau juridice in care se revendica neintemeiat reconstiturea unor terenuri forestiere.

Leasingul pagubos

Regia a solicitat Garzii Financiare sa verifice respectarea Legii privind contractele de leasing pentru furnizarea de masini si utilaje incheiate in 1999 si 2000 de DS Neamt cu firma -Sebastian- SRL Bucuresti, in valoare totala de 821.769 de dolari. -Nu exista documente legale care sa justifice din ce cauza utilajele licitate nu au fost contractate cu firmele declarate castigatoare si au fost preferate contracte dezavantajoase cu firma Sebastian SRL Bucuresti, cu costuri superioare oferite de firmele castigatoare-, precizeaza raportul de control intocmit de inginerul Tudor Toader. Fara comentarii!

Fructe de padure pentru sefi

Cele mai multe nereguli au fost constatate la Centrul de recoltare, prelucrare si valorificare a fructelor de padure Targu Neamt. Tartorul ilegalitatilor a fost seful centrului, Victor Iacoboaia, care, printre altele, a dispus achizitionarea de mijloace fixe neincluse in lista de investitii si a depasit cu peste 340 milioane de lei suma aprobata de DS Neamt pentru reparatiile si reviziile a trei gatere verticale.

O situatie aparte este cea a exportului de visine pentru Austria, efectuat prin firma Wifrukt SRL Bistrita, unde exista facturi neincasate in valoare de 351.751.000 de lei. De asemenea, RNP trebuie sa impute centrului contravaloarea cantitatii de 17.107 kg de zmeura ramasa in stoc, in suma de 33.254.156 de lei, dupa derularea exportului a 196 tone de zmeura prin firma -Prodexim- Bucuresti. Victor Iacoboaia a fost ajutat in aceste -afaceri- de contabilii Maria Obreja si Mihaela Miron, de magazionerul Gheorghe Vartic si de seful atelierului de mecanizare Dorel Cretu. Tuturor celor cinci li s-a desfacut contractul de munca. S-a facut si plangere penala impotriva lor, mai putin pentru Dorel Cretu.

Directorul a fost sanctionat pentru a putea fi promovat

In urma marilor nereguli constatate la DS Neamt, echipa de control al regiei a dispus sanctionarea a 64 de silvicultori. Cele mai multe sanctiuni prevad diminuarea salariului celui vinovat cu 10%, 20%, 30% pe o perioada de una, doua sau trei luni. Au fost desfacute contractele de munca a sapte silvicutori – Mihail Timaru, Denes Kanya,Victor Iacoboaia, Maria Obreja, Mihaela Miron, Gheorghe Vartic si Dorel Cretu, iar impotriva unora dintre acestia s-au facut plangeri penale.

Ca o incununare, directorul DS Neamt, Neculai Arsinte, a fost sanctionat cu diminuarea retributiei tarifare cu 10% pe timp de trei luni, pentru indrumare si control ineficient la subunitatile directiei. Interesant ca, dupa ce a fost sanctionat pentru activitatea -laborioasa- din fruntea directiei, reflectata prin jaful mentionat in raportul echipei de control, directorul Neculai Arsinte a fost recompensat cu sefia DS Bacau. O pedeapsa exemplara!

Bicaz – paradisul gaterelor

Pe raza judetului Neamt exista 425 de agenti economici care detin 244 de gatere, 155 de minigatere si 102 circulare. Cei mai multi agenti economici activeaza in zona Bicazului – 206 – si dispun de aproape jumatate din instalatiile de prelucrat lemn, respectiv din capacitatea de debitare pe judet, care este de circa 800.000 mc/an/schimb, de unde se poate deduce presiunea mare exercitata asupra padurii. Silvicultorii si politistii au descoperit la depozitul Bicaz-Ardeal al firmei -Forestar- SA Tarcau o cantitate de 3.056,12 mc de busteni de rasinoase fara documente justificative de provenienta a materialului lemnos.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.