Cele doua confederatii nesemnatare ale Acordului Social, respectiv Blocul National Sindical si Cartel Alfa, au avertizat ca protestele de strada vor continua si au catalogat prima runda a negocierilor purtate joi cu ministrul muncii si solidaritatii sociale ca fiind dezamagitoare. Dupa opt ore de negocieri, prelungite joi pana seara tarziu, reprezentantii Guvernului si cei ai confederatiilor au ratat din nou semnarea Acordului Social.
Ministrul muncii a oferit sase ore de lectura
-Negocierile au reprezentat mai mult un regres. Ministrul muncii, desemnat de Guvern ca negociator sef, nu a facut altceva decat sa lectureze revendicarile sindicale. Am pierdut ore bune ca sa ajungem la concluzia ca nu sunt elemente care sa conduca la oprirea actiunilor de saptamana viitoare-, a declarat Romulus Nita, vicepresedinte al Cartel Alfa.
La randul sau, Matei Bratianu, reprezentantul BNS la negocieri, a apreciat discutiile cu ministrul Sarbu ca fiind inutile. -Nu mai incape vorba de reluarea negocierilor, atata vreme cat ministrul Sarbu a fost mandatat de Guvern sa scada, in loc sa ne dea bani-, a spus Bratianu.
Dupa mai mult de sase ore de negocieri, sindicalistii nu au reusit sa obtina decat promisiunea unui salariu minim de cel mult 2.400.000 de lei, echivalentul a 70 de euro, incepand cu 1 ianuarie 2003. -Negocierile au mers bine la restul capitolelor, insa din ce in ce mai rau la capitolul bani. Ba mai mult, Guvernul vrea sa scada din ce a promis la negocierile trecute-, a spus Bratianu, facand referire la propunerea initiala, de 75 de euro.
In privinta revendicarilor salariale, sindicalistii nu au primit promisiuni ferme pentru scaderea fiscalitatii, majorarea reala a pensiilor si plata somajului in functie de contributiile fiecaruia.
-Nu inteleg unde este neintelegerea…-
Ministrul Marian Sarbu a declarat insa ca negocierile nu s-au terminat, iar concluziile sindicatelor sunt premature.
-V-am oferit 73 de euro, echivalentul a 2,4 milioane de lei, de la 1 ianuarie, administrare tripartita a fondurilor unice de asigurari, precum si 5% reduceri la contributiile sociale pana la sfarsitul anului. Deja legea referitoare la locurile de munca este la Parlament. Nu inteleg unde este neintelegerea-, le-a spus ministrul sindicalistilor.
Joia trecuta, ministrul afirma ca este posibil ca, in urma acestor negocieri, salariul minim pe economie sa creasca, de la 1 ianuarie 2003, la un nivel echivalent a 75 euro, urmand ca pana la sfarsitul anului viitor salariul minim sa ajunga la echivalentul a 100 de euro. -Intentionam sa ajungem la un compromis rezonabil in ceea ce priveste nivelul salariului minim pe economie-, a adaugat Sarbu. -Cred ca o crestere extrem de brusca, de brutala, poate, mai devreme sau mai tarziu, sa se indrepte impotriva salariatilor, prin pierderea unui numar substantial de locuri de munca. 2.400.000 salariu minim pe economie de la 1 ianuarie 2003 ramane un angajament ferm al Guvernului. Cifrele avansate de noi consideram ca sunt suficiente pentru dezamorsarea conflictului. Eu insa cred ca nu se poate obtine in strada mai mult decat se poate obtine la masa negocierilor si, in orice caz, experienta a dovedit ca ceea ce se poate obtine in strada din punct de vedere sindical si salarial, mai devreme sau mai tarziu este daunator chiar pentru cei care au iesit in strada-.
Mai bine sa pierdem nopti decat zile de productie
Saptamana trecuta, cele doua confederatii sindicale au organizat manifestatii de protest, la Bucuresti si in mai multe orase din tara, una din revendicari fiind cresterea salariului minim lunar pe economie la echivalentul a 100 de euro. In momentul de fata, salariul minim pe economie se situeaza sub echivalentul in lei a 60 de euro.
Referindu-se la acest subiect, premierul Adrian Nastase declara ca membrii Guvernului sunt disponibili pentru a participa, in continuare, la dialogul cu sindicatele si a apreciat ca -ar fi un semnal prost daca s-ar abandona negocierile in favoarea grevei-. -Mai curand, ar fi bine sa pierdem cateva nopti negociind unele dintre probleme si explicand aspectele pe care le putem evidentia, decat sa pierdem si din orele de productie, care sunt si asa putine-, a spus Nastase.
La randul sau, Matei Bratianu a rezumat impasul: -La momentul acesta fiecare dintre negociatorii de aici trebuie sa-si informeze structurile de decizie si trebuie sa luam o hotarare. Nu dorim neaparat sa facem greva sau miting; ceea ce ne intereseaza este sa rezolvam o parte cat mai mare si cat mai aproape de ce ne-am propus-.