Home Social In loc de bani, medicii primesc puncte

In loc de bani, medicii primesc puncte

DISTRIBUIŢI

In spiritul traditiei, sistemul sanitar din Romania este subfinantat si in 2003. In timp ce in Bulgaria se aloca 140 de dolari pe cap de locuitor, in tarile est-europene – 600, iar in Uniunea Europeana – 1.200 de dolari pe cap de locuitor, romanii beneficiaza doar doar de 70 de dolari pe cap de locuitor, anual, pentru sanatate.


Spitalele – imagini din lagare de exterminare

-Suntem pe ultimul loc in Europa, si nu in randul tarilor candidate, la mortalitatea prin tuberculoza, col uterin, mortalitate infantila. Din trei romani, doi mor din cauza bolilor cardiovasculare. Imaginile pe care le-am vazut la Spitalul de Pneumologie din Slatina sunt acelea ale unui lagar de exterminare, iar cei care au in familie bolnavi stiu ca acesta nu este singurul loc care arata astfel. Lucrurile nu au ajuns aici din cauza incapacitatii manageriale a unor directori, ci din cauza sistemului care functioneaza din ce in ce mai prost-, a declarat profesor doctor Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

In consecinta, Colegiul Medicilor din Romania continua campania de strangere de semnaturi pentru a introduce pe masa guvernului o initiativa legislativa prin care sa se modifice procentul acordat sanatatii de la 3,8% la 7% din PIB. Pentru aceasta e nevoie de 250.000 de semnaturi, care se vor strange pana pe 27 ianuarie.

Dotarea cabinetului, scoasa din calcul

Normele metodologice privind acordarea asistentei medicale pentru anul in curs sunt cel putin aberante. Presedintele Colegiului a mai spus ca, pentru ca un medic de familie sa obtina un salariu de 6 milioane de lei, ar trebui sa aiba un venit de minimum 26 milioane de lei, iar cu noile valori ale punctajelor un medic de familie abia realizeaza un venit de 10 milioane de lei. Cinteza acuza valoarea prea mica a punctului pentru servicii medicale (aproximativ 7.600 de lei pct/serviciu, in vreme ce un calcul real al punctului inseamna 8.500 de lei). De mentionat ca suma punctelor pe servicii medicale si pe numarul de pacienti va constitui, in final, venitul unui cabinet medical. Pentru a putea supravietui, un cabinet de medicina de familie cu 1.000 de pacienti ar avea nevoie de o suma lunara destinata chltuielilor (medicamente si materiale sanitare, electricitate, apa, gunoi, canal, salariul asistentei si venitul medicului) de minimum 26 milioane de lei. Conform calculelor tandemului Ministerul Sanatatii – Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, totalul veniturilor posibile ale cabinetului este de 9.700.000 de lei. -Cine suporta diferenta de 16 milioane de lei? Din ce bani se va repara cabinetul?-, intreaba profesorul Cinteza.

De asemenea, incarcarea -cosului cu obligatii- privind serviciile din pachetul de baza si cel minimal pentru asigurati peste puterea de acoperire a acestor costuri de catre fondul asigurarilor sociale de sanatate este o incercare populista sortita esecului.

Smecheria substitutiei generice

Dupa ce a redus substantial lista medicamentelor compensate – insa nu a putut aplica subventia la produsul cel mai ieftin pentru ca s-a lovit de opozitia firmelor de medicamente -, statul a recurs la smecheria substitutiei generice. Adica medicul ii prescrie pacientului medicamentul de care are nevoie, dar farmacistul are puterea legala de a-i sugera pacientului sa cumpere un generic mai ieftin. -In cazul substitutiei generice, daca pacientul face soc anafilactic la administrarea medicamentului mai ieftin, cine raspunde? Medicul, farmacistul sau Adrian Nastase, Daniela Bartos si Mihai Tanasescu, semnatarii HG 1509/2002?-, isi continua Cinteza sirul intrebarilor.

Coplata, inventia anului

Coplata este noua taxa inventata de Ministerul Sanatatii. Primul argument oferit a fost dezvoltarea serviciilor private. Dandu-si seama, totusi, de ridicolul explicatiei, iese la rampa ministrul sanatatii, Daniela Bartos, si ne spune ca doar in spitale se va plati o taxa care nu va depasi suma de 100.000 de lei. Taxa risca sa descurajeze oamenii bolnavi, dar saraci, sa se mai trateze si, in acelasi timp, este prea mica pentru a afecta substantial numarul internarilor. -Coplata este un factor moderator psihologic, care este cam 2%, 5% din ceea ce inseamna costul actului medical al serviciului respectiv, pentru a preintampina accesul de servicii pe o anumita tema, si acolo se dezvolta sistemele de coplata. Pacientul roman in relatie cu sistemul de sanatate se gandeste in primul si in primul rand la buzunarul propriu, iar aceasta inseamna doua lucruri foarte importante: inseamna costul medicamentelor pe piata si inseamna valoarea a ceea ce se numeste, eufemistic, plati pe sub masa sau ciubuc-, a declarat doctorul Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor. In acelasi context, Colegiul Medicilor solicita ca pensionarii sa fie scutiti de taxe suplimentare in spitale.

Numarul internarilor in spitale a crescut fulminant din cauza politicii sanitare a Ministerului Sanatatii (de mentionat numai faptul ca 95% din apartura medicala a fost directionata catre spitale, si nu inspre ambulatoriile de specialitate). -Intre 2000 si 2001, numarul de internari in spitale a crescut cu 40%, ca si cand in 2001 s-au imbolnavit cu 40% mai multi romani sau au fost bolile cu 40% mai grave, ceea ce nu este real. Dupa care, din 2001 pana in 2002, a mai crescut cu 10%. Cred ca normele care au fost adoptate intre 2000 si 2001 au facut permisive internarile in spitale. Ar trebui ca decidentii sa se gandeasca la strategia pe care a adoptat-o Hajdu Gabor, pe vremea cand doctorul Ciocalteu era secretar de stat, si anume de a sprijini ambulatoriul, ceea ce inseamna ingrijiri la domiciliu, medic de familie, medic specialist in policlinica, de a sprijini din punct de vedere financiar, cu dotare, pentru ca pacientul sa nu mai ajunga la spital-, afirma Peretianu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.