Home Social In Sanatate opereaza… politica

In Sanatate opereaza… politica

DISTRIBUIŢI

– Domnule profesor, ati condus pana acum doi ani cel mai mare spital din tara. Cine spunea Fundeni spunea Oproiu.

– Cat am fost directorul Spitalului Fundeni nu s-a aplicat nici un criteriu politic. Medicii care au lucrat cu mine, indiferent din ce partid faceau parte, au dus spitalul la cele mai formidabile performante. Acum, ei aplica insa criteriul politic. Dl. Irinel Popescu m-a scos pe mine pe criterii politice. Iar acum, de exemplu, nu-l invita pe profesorul Oproiu la sesiunea stiintifica a institutului, in conditiile in care eu, in *78, am initiat sesiunile stiintifice in Spitalul Fundeni. Acum lucrez la Spitalul Agripa si sunt expert in organizarea asistentei medicale de gastroentorologie de aici.

– Recent, pentru meritele dumneavoastra, ati primit Steaua Romaniei in grad de Cavaler.

– O serie de tehnici pe care le-am introdus, cum ar fi polipectomia endoscopica, selevoterapia varicelor esofagiene, explorarile de cai biliare, adica tot ce este endoscopie diagnostica si terapeutica a fost introdusa de mine si traiesc pe baza mea. Tot sistemul de cooperare indisciplinara a fost pus la punct de mine si prin asta a devenit Fundeniul mare. Toti specialistii in gastroenterologie au fost elevii mei. Zilele trecute am fost la Fundeni pentru un consult. Am vazut in spatele spitalului munti de gunoaie, unde colcaie sobolanii. Pai, cum pot sa faca transplant cardiac in mizeria aia? Acum, la Fundeni, nici analizele uzuale nu se mai fac. Aparatura toata este invechita, nu au dezinfectante.

– Sunteti recunoscut ca unul dintre sustinatorii reformei din sanatate. Cum apreciati situatia actuala?

– Situatia in prezent este destul de dificila pentru asistenta medicala deoarece costa foarte mult. O asistenta medicala eficienta necesita cheltuieli deosebite – cheltuieli care trebuie sa aiba ca resurse si bugetul statului, dar si ceea ce se incaseaza din cotizatiile tuturor cetatenilor tarii in fondul de asigurari de sanatate. Pentru veniturile noastre trebuie sa fim constienti ca se consuma suficient de multi bani.

– Putem vorbi de blocaj financiar in sistem?

– Pacientii in spitale nu gasesc reactivi pentru analize, nu gasesc medicamentele necesare. Farmacistii din diferite judete nu mai vor sa elibereze medicamente compensate si gratuite. Asistam la un blocaj financiar care impiedica o derulare normala si corespunzatoare a asistentei medicale. Fondurile alocate nu sunt suficiente si nu se tine seama de nevoile reale, de cresterea pretului la medicamente, la materiale sanitare si la aparatura. Aparatura, cu cat este mai buna si mai tehnicizata, cu atat costa mai mult. Din lipsa de corelare a fondurilor repartizate cu nevoile reale rezulta subfinantarea.

– Se poate vorbi si de proasta gestionare?

– Exista si situatia inversa, o risipa a fondurilor putine pe care le avem. Risipa vine de la faptul ca nu am aplicat regulile stricte pentru asistenta medicala in ceea ce priveste prescrierea investigatiilor, a medicatiei, criteriile de internare in spital a pacientilor, ce trebuie sa se faca in spital. Ar trebui infiintat un corp de experti care sa studieze aceste probleme, sa vada ce risipa extraordinara exista in prescrierea de analize, de medicamente. Exista cheltuieli nejustificate care, pana la urma, greveaza fondul de asigurari de sanatate. Acolo unde era un singur spital si un singur institut s-au facut, in aceeasi incinta, cate doua sau trei, patru unitati sanitare – fiecare cu cate un director medical, cu cate trei directori adjuncti, cu contabil-sef, cu sef serviciu financiar si cu o pleiada de scheme (cum se spunea inainte tehnica administrativa sau TESA). Luati Spitalul Fundeni, care acum are doua institute – un institut cu 1.200 de paturi, iar celalalt cu 500-600 de paturi -, cu doi directori, cu doua farmacii, cu doua tipuri de laboratoare. Masa se face de catre un institut, iar celalalt face forme de virament pentru plata hranei.

Aceeasi tehnica pentru investigatii si pentru analize este dublata, o data pentru Institutul de cardiologie si alta data pentru Institutul Clinic Fundeni. Am ramas stupefiat cand mi-au venit bolnavi de acolo sa-i vad pentru ca nu li se mai fac analizele uzuale, nu se mai fac transaminaze, electroforeze, o serie de analize strict necesare pentru diagnostic. Asa ceva este inadmisibil.

– Cum explicati haosul de care vorbiti?

– Toate acestea arata ca sunt necesare reglementari foarte serioase in ceea ce priveste sistemul de internare, justificarea fiecarei internari in parte. Nu trebuie internati bolnavi care pot fi rezolvati in ambulator. Mai bine zis, nu trebuie trecuti ca internati bolnavii care, in realitate, sunt tratati in ambulator. Nu este posibil ca intr-o sectie de 150 de paturi sa se interneze, intr-o singura zi, 150 de bolnavi sau 200, cand acolo nu sunt decat 20 sau 30 de paturi libere. Toti acesti bolnavi sunt raportati, iar Casa de Asigurari de Sanatate plateste zilele de spitalizare. Pe de o parte, trebuie, din punct de vedere administrativ, sa se termine cu acest numar impresionant de institutii, personalitati juridice in aceeasi incinta, care incarca inutil costurile. Centrele universitare trebuie sa fie unitare, conduse de seful clinicii. Este umilitor pentru asistenta medicala sa se spuna -cutare este clientul doctorului cutare-. Doctorii au inceput sa aiba clienti. Nu mai au pacienti si bolnavi. Am ajuns sa punem sef de sectie niste precupeti. Ei nu au prestigiul profesional ca sa faca vizite si sa dea indicatii despre modul de rezolvare a unui caz. Si atunci si-au facut mici feude, unde isi interneaza nu bolnavii lor, ci clientii lor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.