Conform rezultatelor a două studii publicate marți, o proporție notabilă de medicamente, printre care unele împotriva malariei și o serie de antibiotice ce sunt comercializate în Africa sub aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au probleme serioase în ceea ce privește calitatea.
În cadrul unuia dintre aceste teste, au fost examinate 2.652 de medicamente împotriva paludismului, a tuberculozei și a altor infecții bacteriene, aflate în farmacii sau în depozitele farmaceutice din unele țări sărace sau din țări intermediare.
S-a constat că 13% dintre medicamentele neautorizate de OMS sau de autoritățile locale nu au reușit să treacă testele de calitate iar dintre medicamentele aprobate, 7% au avut rezultate necorespunzătoare, 18% dintre acestea, fabricate în China.
„Este posibil ca jumătate dintre medicamentele care au picat testele de calitate să fie produse contrafăcute.Cealaltă jumătate este formată din medicamente legale însă de calitate inferioară“, estimează coordonatorul acestor studii, Roger Bate, de la American Enterprise Institute.
Absența de pe piață a medicamentelor citostatice, problemă în întreaga Europă
Recent, a avut loc o întâlnire la Nicosia,a miniștrilor Sănătății, în cadrul căreia s-a discutat lipsa citostaticelor. Problemele apărute, potrivit producătorilor, din cauza lipsei materiei prime care se aduceau din China și India urmând a fi discutate de reprezentanții europeni în următoarea perioadă.
Ministrul sănatații din țara noastră, Vasile Cepoi, a declarat cu prilejul participării la conferința „Calitate în sănătate prin instruirea medicilor de familie“ că „Polonia, Bulgaria și România au convenit să achiziționeze medicamente citostatice din Coreea“. Pe piața romanească,din cele 25 de medicamente oncologice identificate la 22 martie ca lipsind, 13 au fost procurate iar restul urmează să fie achiziționate.
Andreea Vîrîci