Potrivit unui proiect de lege adoptat in ultima sedinta de Guvern, incadrarea unei persoane in munca va fi realizata pe baza unui contract individual de munca, document care poate fi incheiat atat pentru o norma intreaga, corespunzatoare duratei normale a timpului de munca, cat si pentru o fractiune de norma, care nu poate fi mai mica de doua ore zilnic. In acelasi act normativ se precizeaza ca primirea la munca de catre angajator a unei persoane pentru care nu au fost intocmite formele legale se sanctioneaza cu amenda de la 50 milioane de lei la 100 milioane de lei.
Conventiile civile de prestari servicii, incheiate in conditiile Legii 130/1999, privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, pot fi mentinute cel mult 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.
Guvernul considera ca noile reglementari sunt necesare pentru diminuarea -muncii la negru- si asigurarea unui control mai eficient in domeniul relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca.
Desi exista si exceptii (mai ales in cazul aparatului administrativ si executiv…), noua lege ridica multe semne de intrebare, multi dintre angajatori asteptandu-se la multe probleme, cu precadere la statutul angajatilor sezonieri.
Incadrarea unei persoane in munca va fi realizata pe baza unui contract individual de munca, document care poate fi incheiat atat pentru o norma intreaga, corespunzatoare duratei normale a timpului de munca, dar si pentru o fractiune de norma, care nu poate fi mai mica de doua ore zilnic, potrivit unui proiect de lege adoptat in ultima sedinta a Guvernului.
Aceste prevederi nu se aplica in cazul membrilor consiliilor de administratie, cenzorilor, consilierilor locali si judeteni, expertilor, arbitrilor, mediatorilor, interpretilor si traducatorilor, colaboratorilor externi folositi in administratia publica pentru elaborarea proiectelor de coduri si al altor acte normative.
De asemenea, prevederile nu se aplica in cazul in care munca prestata se incadreaza in prevederile articolului 942 si urmatoarele din Codul civil. Acelasi lucru este valabil pentru persoanele care, in temeiul unor legi speciale, presteaza activitati sau servicii pe baza raporturilor juridice, altele decat cele decurgand din contractele individuale de munca, fiind platite potrivit acelor legi speciale, ca si in cazul persoanelor care executa lucrari pentru care primesc drepturi de autor in baza contractului de valorificare a drepturilor de autor.
Pentru persoanele aflate in una dintre aceste situatii, plata sumelor reprezentand remuneratii se va face din fondurile prevazute pentru plata colaboratorilor, altele decat fondul de salarii. Primirea la munca de catre angajator a unei persoane pentru care nu au fost intocmite formele legale se sanctioneaza cu amenda de la 50 milioane de lei la 100 milioane de lei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se realizeaza de catre inspectorii de munca.
Conventiile civile de prestari servicii, incheiate in conditiile Legii 130/1999, privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, pot fi mentinute cel mult 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.
Guvernul considera ca noile reglementari sunt necesare pentru diminuarea -muncii la negru- si asigurarea unui control mai eficient in domeniul relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca.
Patronii sunt sceptici
In legatura cu respectivul proiect de lege, angajatorii sunt mai reticenti; chiar daca sunt de acord cu faptul ca este o masura binevenita impotriva muncii -la negru- -, raman totusi multe semne de intrebare. -Da, statul isi ia niste masuri, dar consider ca – in fapt – noile reglementari vor fi imposibil de realizat-, afirma Cristian Tantareanu, manager al societatii API Investitii. -Practic, pentru muncile sezoniere din agricultura sau alte domenii, care necesita doar cateva ore de munca sau cateva zile – tunsul ierbii, vopsitul unui gard, activitatea unei baby-sitter, chiar si batutul covorului – pentru care era suficienta doar o conventie civila de prestari servicii, acum beneficiarul trebuie sa-i incheie carte de munca prestatorului! Pentru ca nu poate exista munca altfel platita, decat prin asemenea contrat. Practic, ar fi un necaz si pentru atatia defavorizati care nu au ce manca si care, de bine-de rau, daca iau 200.000-300.000 de lei pentru o zi, doua, trei, nu mai au nevoie sa culeaga urzici din padure pentru a avea ce manca. De aceea, nu cred ca se va putea respecta aceasta reglementare-, a conchis Cristian Tantareanu.
-Personal, nu vad legatura intre desfiintarea conventiei civile de prestari servicii si combaterea muncii ?çla negru?ê. Si daca are cineva, simultan, mai multe locuri de munca, in limita minima de doua ore pe zi – cat prevede proiectul de lege, oare cum va arata cartea de munca? Ma tem ca altele vor fi problemele…-, precizeaza presedintele Asociatiei Nationale a Carnii, Gelu Dragomir. -Mai ales ca, din punctul de vedere al actualei legislatii, intre contractul individual de munca si cel de prestari servicii nu mai exista decat o diferenta nesemnificativa.-