Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea au intervenit timp de aproximativ 17 ore pentru stingerea unui incendiu izbucnit încă de såmbătă, care a cuprins vegetația uscată de pe circa 300 de hectare, în zona Corbu-Vadu. Reprezentanții ISU sunt și în prezent la fața locului pentru că focul mai arde mocnit în anumite locuri. Zona unde s-a produs incendiul este la limita Rezervației Biosferei Delta Dunării și au fost afectate specii de reptile, broaște țestoase și păsări. Intervenția pompierilor a fost îngreunată atåt din cauza våntului puternic, care și-a schimbat de mai multe ori direcția de la izbucnirea focului, cåt și de faptul că terenul în zonă este accidentat și mlăștinos, potrivit Mediafax. În prezent, focul a fost izolat, iar pompierii susțin că ar putea fi stins în curånd dacă nu se modifică din nou direcția våntului. Valoarea pagubelor urmează să fie estimată de specialiști după stingerea focului. De asemenea, tot după ce incendiul va fi oprit va fi stabilită și cauza izbucnirii focului. Conform ISU, este posibil ca și de această dată cauza producerii incendiului să fie neglijența unor persoane care au aruncat la întåmplare chiștoacele nestinse de țigară sau au făcut foc fără să-l stingă definitiv.
Guvernatorul Deltei: Incendiul a afectat mai mult insecte, broaște și șerpi
Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, susține că în urma incendiului de la Vadu cele mai afectate au fost insectele, broaștele, reptilele și șerpii, care nu s-au putut retrage în timp util din calea flăcărilor, și mai puțin păsările, care sunt pregătite de zbor.
Baboianu spune că incendiul a afectat mai puțin păsările fiindcă acestea sunt la începutul perioadei de migrație, fiind pregătite de zbor, dar a adăugat că dimensiunea reală a pierderilor ecologice din zonă va fi cunoscută de-abia săptămåna viitoare, atunci cånd specialiștii vor face cercetări la fața locului.
„Nu se poate face o estimare decåt după ce vom face un survol, ne vom deplasa și pe teren, vom solicita sprijinul unor institute de cercetare, organizații neguvernamentale care ne-au mai ajutat în zonă și să vedem dimensiunile reale, mai ales cele din punct de vedere ecologic, economic, mai puțin, pentru că e vorba de suprafețe de stuf. O estimare reală va fi realizată săptămåna viitoare“, a mai spus Grigore Baboianu.
El a afirmat că, deocamdată, nu se poate spune dacă incendiul a fost cauzat de turiști sau de crescătorii de animale, urmånd să fie făcută o investigație pentru identificarea vinovaților.
Geo Ioanid