Regia Autonoma de Transport Bucuresti a gasit solutia tehnica de construire a primei linii de metrou usor din Romania, obtinand si avizul specialistilor de mediu din Capitala, a declarat directorul general al regiei, Traian Neghirla: -In aceasta toamna vor incepe lucrarile de amenajare a caii de rulare a viitorului metrou usor, al carui traseu va coincide cu cel al liniei 41 de tramvaie-.
Intarzierea construirii liniei de transport in comun de mare viteza a fost determinata de amanarea acordarii avizului de mediu din cauza faptului ca proiectul initial de construire a metroului usor prevedea defrisarea arborilor de pe ambele laturi ale Bulevardului Marasti, pentru asigurarea a doua benzi de circulatie a autovehiculelor, pe ambele sensuri, dar si a zonei de protectie a liniei de metrou.
-Am discutat cu reprezentantii Directiei pentru Protectia Mediului Bucuresti si am propus defrisarea partiala a arborilor, doar in dreptul statiilor, pentru largirea partii carosabile. Taierea copacilor respectivi va fi compensata de noi prin plantarea unui numar mult mai mare de arbori in diferite zone ale Capitalei-, a spus seful RATB.
Inaintea inceperii propriu-zise a lucrarilor de amenajare a acestui tronson de metrou usor, RATB va asigura demontarea vechii sine de tramvai si a retelei de alimentare.
Lucrarea, evaluata la 126 milioane de euro si finantata pe jumatate din fonduri ale Bancii Europene de Investitii si de la bugetul local al Capitalei, va fi incheiata in cel mult cinci ani, iar rambursarea creditului extern se va face esalonat, in 20 de ani.
Construirea liniei de metrou usor a fost inceputa in urma cu aproximativ doi ani, dar s-a limitat la inlocuirea caii de rulare si protejarea noii linii prin montarea unor borduri cu o inaltime de circa 25 de centimetri, pe portiunea cuprinsa intre Pasajul Lujerului si Podul Grant.
La finalul proiectului, intregul traseu al metroului care va circula pe linia 41 va fi protejat prin garduri din plasa metalica, pentru a nu se permite traversarea neregulamentara a pietonilor si intoarcerea prin orice loc a autovehiculelor.
Toate punctele destinate traversarii pietonilor, in numar destul de redus, vor fi semaforizate, avand in vedere faptul ca noul mijloc de transport in comun va circula cu aproximativ 60 de kilometri pe ora si orice accident s-ar putea solda cu urmari grave. Din aceleasi considerente, metroul va avea prioritate in zona tuturor intersectiilor pe care le strabate.
In prima faza, reprezentantul RATB sustine ca pe portiunea cuprinsa intre Bulevardul Maresal Averescu si Casa Presei Libere, linia va fi protejata doar de borduri inalte, care ar permite numai trecerea masinilor de interventie ale pompierilor de pe o parte pe alta a drumului, in caz de nevoie.
In cursul anului viitor, conducerea RATB intentioneaza sa modernizeze si calea de rulare a tramvaielor din zonele 1 Mai, Pasajul Victoriei, Clabucet, Bulevardul Timisoara (pe portiunea cuprinsa intre Bd. Vasile Milea, Str. Brasov si Valea Cascadelor), Ion Sulea (de la Piata Titan spre 9 Mai – in colaborare cu Metrorex), Alexandriei, pe linia 32 (cu inchiderea completa a circulatiei tramvaielor pe durata lucrarilor).
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane