Home Social Începe bătălia cea mare pentru înscrierea la pregătitoare și clasa I în...

Începe bătălia cea mare pentru înscrierea la pregătitoare și clasa I în școlile bune

DISTRIBUIŢI

Prima etapă de înscriere la clasa pregătitoare sau clasa I în școlile de circumscripție ori la școlile speciale se încheie astăzi, iar cea de-a doua va începe marțea viitoare. Părinții care vor să-și înscrie copiii la alte școli decât cea în care sunt arondați în funcție de domiciliu vor afla luni ce locuri sunt libere și care sunt criteriile specifice de departajare aplicate de fiecare școală. Bătălia va fi mare mai ales la școlile din centrele marilor orașe. Sute de părinți și-au schimbat și cărțile de identitate, ca să-și poată înscrie copiii la o școală mai bună sau mai aproape de locul unde lucrează.
Până marți, au fost înscriși peste 170.000 de copii, ponderea fiind în București, dar cifrele exacte vor fi publicate luni, 19 martie, de fiecare unitate de învățământ și pe site-urile inspectoratelor școlare. Reprezentanții Ministerului Educației trebuie să transmită până atunci bazele de date cu cererile de înscriere la clasa 0 sau clasa I de la nivelul fiecărei școli din județe și București. Părinții care vor să-și înscrie copiii la alte școli decât cea de circumscripție vor putea consulta luni listele cu locurile rămase libere și, în cazul în care optează pentru școli în care sunt mai multe cereri din afara circumscripției decât locuri libere, vor afla care sunt criteriile specifice care vor fi folosite pentru departajare de fiecare școală. Este vorba de criterii suplimentare față de cele generale, indicate de Ministerul Educației în metodologia refe­ritoare la clasa pregătitoare și clasa I. Acestea trebuie aprobate în consiliile de administrație ale școlilor respective și avizate de comisia județeană sau a municipiului București.

Cinci criterii generale de departajare

Criteriile generale de depar­tajare a copiilor, care se aplică în situația în care la o unitate de învățământ există mai multe cereri pentru înscrierea copiilor din afara circumscripției decât locuri libere, sunt următoarele: a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți sau provine de la o casă de copii; c) existența unui document care dovedește că este orfan de un părinte sau provine dintr-o familie monoparentală; d) existența unui document care dovedește că unul dintre părinți este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat în învățământ; e) existența unui frate/a unei surori a copilului, înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea.
În cazul în care numărul cererilor de înscriere de la părinți din afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, criteriile generale de departajare se aplică succesiv, în ordinea menționată, potrivit metodologiei Ministerului Edu­cației.

Criterii specifice – când doi copii sunt la egalitate

Criteriile specifice se aplică dacă există copii la egalitate la îndeplinirea condițiilor. Se interzice însă testarea sau orice formă de examen, precum și orice tip de discriminare.
În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc liber, este înmatriculat un copil din altă circumscripție școlară, fratele său geamăn/sora sa geamănă va fi admis/admisă la aceeași unitate de învățământ, peste numărul de locuri alocat, a mai decis ministerul.
Părinții vor avea la dispoziție o săptămână, între 20 și 27 martie, să depună solicitările  pentru înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție. Listele cu copiii înscriși în această etapă vor fi publicate în 2 aprilie.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.