In unitatile de invatamant special vor functiona, cu incepere din aceasta luna, comisii interne de evaluare continua. Potrivit unui ordin al ministrului educatiei si cercetarii, aceste comisii vor trebui sa urmareasca evolutia scolara a copiilor cu handicap, in vederea reevaluarii si re-orientarii lor scolare.
Aceste comisii trebuie infiintate in fiecare unitate de invatamant special, indiferent de numarul de copii sau clase. Pana la constituirea acestora, activitatea de evaluare periodica si continua a elevilor din aceste unitati va fi facuta, ca si pana acum, de comisia existenta in unitatea de invatamant special cea mai apropiata.
Conform datelor furnizate de oficiali ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, aceasta comisie interna va evalua copiii cu deficiente din perspectiva dreptului la educatie individualizata, in scopul facilitarii accesului la orice forma de educatie, si pentru asigurarea de sanse egale oricarui tanar, indiferent de rasa, etnie, sex, religie si posibilitati intelectuale.
CIEC va efectua monitorizarea completa a activitatii copiilor cu deficiente, indiferent de forma de scolarizare pe care o urmeaza, avand ca scop validarea sau invalidarea diagnosticului psihologic si a celui educational, precum si recomandarea formelor de reabilitare. Membrii acestei comisii pot da recomandari privind corectarea comportamentelor individuale inadecvate ale acestor copii, pot sa elaboreze si sa realizeze planuri individuale de studii.
Comisia interna va avea obligatia sa transmita Comisiei Judetene pentru Protectia Copilului recomandari de orientare a acestor copii, sa stabileasca, prin probe de evaluare si de cunostinte, clasa sau anul de studiu pe ciclu de invatamant si multe altele.
CIEC are obligatia sa propuna Comisiei de Protectie a Copilului schimbarea diagnosticului sau reorientarea educationala cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a certificatului de expertiza si orientare scolara.
Comisia va fi alcatuita dintr-un profesor psihopedagog, un invatator (sau un alt cadru didactic), medicul scolii si un asistent social din scoala.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane