Elevii și profesorii vor avea parte, începând de astăzi și până vineri, când intră în vacanța de primăvară, de o săptămână plină de activități distractive „pe alese“. Ministerul Educației a aprobat încă din ianuarie ca școlile și liceele să organizeze, între 2 și 6 aprilie, „?ê?£coala altfel“, o săptămână plină de evenimente extrașcolare menite să le trezească interesul și creativitatea copiilor. Elevii și profesorii au făcut planuri timp de două luni pentru această săptămână în care au liber să meargă în excursii, la muzee, la teatru, să se joace pe calculator sau să participe la concursuri sportive. Dacă unii elevi vor să picteze ouă, alții sunt curioși să afle cum e să fii pompier, polițist de frontieră sau criminalist ori parlamentar. Pentru elevii olimpici însă, începe astăzi săptămâna de foc a concursurilor la nivel național.
?ê?£coala „altfel“, la munte și la mare
Bătălia proiectelor pentru evenimentele din săptămâna de „?ê?£coală altfel“ a început din ianuarie. Mijloacele de transport vor fi suprasolicitate, pentru că foarte mulți elevi și profesori au optat pentru excursii la munte, vizite la grădini botanice sau zoologice sau la muzee. Instituțiile culturale, cum sunt teatrele, și-au epuizat biletele de mult, pentru că elevii au antamat sălile de spectacol. Foarte multe școli au ales, în parteneriat cu organizații neguvernamentale și alte instituții, programe educaționale în care elevii vor fi implicați, iar creativitatea le va fi pusă la încercare. Zeci de activități non-formale sunt în program, obiectivul școlii altfel fiind punerea în valoare a talentelor și competențelor elevilor în domenii cât mai diverse și mai interesante.
Polițiștii și medicii, profesori la „?ê?£coala Altfel“
Profesorii supraveghetori nu vor ști cum să se mai împartă, pentru că oferta de activități este variată, iar programul este intens. ?ê?£colile organizează, pe lângă activitățile culturale și tehnico-științifice, activități sportive cu numeroase concursuri, dar și acțiuni de voluntariat, protecția mediului și caritate, care îi vor scoate la curățenie în curtea școlii sau în parcuri. Copiii vor fi încurajați să acorde ajutor unor persoane vârstnice din cămine de bătrâni ori rămași singuri în casă. Educația pentru sănătate și stil de viață sănătos este printre priorități, iar acțiunile în care trebuie să le fie captată atenția copiilor se vor referi la alimentația sănătoasă, dar și la dependența de calculator, siguranța pe internet sau efectele devastatoare pe care le pot avea drogurile asupra lor și a celor din jur. La aceste capitole, dar și în ceea ce privește circulația rutieră, elevii vor avea profesori originali: polițiști și oameni ai legii care îi vor învăța lucruri utile la ei la serviciu, în laboratoarele de criminalistică sau în sediile unde au garaje cu mașini folosite în situații de urgență.
Elicopterele MAI, la dispoziția elevilor
Copiii vor fi invitații pompierilor, care își deschid porțile pentru elevii atrași de activitatea lor. Aceștia sunt așteptați să viziteze Muzeul Național al Pompierilor (Foișorul de Foc), Facultatea de Pompieri, dar și unități ale ISU București. De imagini spectaculoase vor avea parte cei care vor viziona exercițiile îndemânare ale piloților Inspectoratului General de Aviație al MAI, care își vor demonstra măiestria în pilotarea elicopterelor din dotare. Copiii pasionați de mașini pot asista la prezentările pe care le vor face lucrătorii Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Despre importanța cății de identitate și a certificatului de naștere, elevii vor afla direct de la reprezentanții Direcției pentru Evidența Persoanelor.
Despre joaca pe internet și efectele ei
Foarte multe școli au optat pentru programe în care copiii sunt învățați să evite capcanele traficanților de carne vie și pedofililor, iar siguranța pe internet este una dintre temele cel mai des abordate, în contextul în care statisticile arată că expunerea copiilor din România unor abuzuri pe site-urile de socializare este în creștere, iar părinții ori nu știu să blocheze amenințările pentru copiii lor, ori nu au cunoștință de activitatea acestora pe internet din lipsă de timp sau alte motive. Reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane sunt invitații mai multor instituții de învățământ pentru astfel de teme. La fel și experții Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul IGPR, care le vor vorbi copiilor pe înțelesul lor despre siguranța pe internet, dar și pe tema ca prevenirea comportamentului antisocial și a delincvenței juvenile.
Cu piticii la Academia de Poliție
Polițiștii de frontieră le vor arăta elevilor cum se face controlul persoanelor și bunurilor în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu și le vor fi ghizi elevilor interesați de exponatele Muzeului Poliției de Frontieră din Giurgiu. Elevii care visează să devină polițiști vor avea ocazia să vadă cum arată școala unde învață viitorii ofițeri ai MAI, pentru că Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza' va fi deschisă vizitelor în această săptămână de educație non-formală.
Brățările dacice, reproduse de elevii orfevrieri
Arhivele Naționale îi așteaptă pe elevi să viziteze depozitele care păstrează mărturii ale continuității, din perioada medievală sau cea contemporană. La Muzeul Național de Istorie a României, copiii vor putea merge cu profesorii și părinți, iar accesul la colecții va fi gratuit în această săptămână. Un proiect inedit îi va transforma pe elevi în mici bijutieri, care vor avea ocazia, în cadrul unor ateliere, să realizeze replici după obiectele istorice de podoabă din expoziția Tezaur Istoric. Atelierul de educație muzeală „Micii orfevrieri“ este una dintre cele mai solicitate acțiuni, chiar dacă pentru participare se percepe un tarif de 15 lei de persoană. Numărul de locuri este limitat la maximum 25 de copii per atelier, fiind așteptați elevi din ciclul primar și gimnaziu.
De la școală, în băncile vaporașelor din Herăstrău
Elevii vor putea merge în această săptămână la plimbări cu vaporașul, pe lacul Herăstrău, sezonul de agrement fiind deschis ieri de Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București. Cinci ambarcațiuni sunt pregătite să-i plimbe pe copii sau să-i traverseze de pe un mal pe celălalt al lacului. Alții vor avea la dispoziție spațiile de joacă și bicicletele din parcurile bucureștene.
Prezența la „?ê?£coala altfel“, obligatorie
Elevii nu vor primi note sau calificative în această săptămână, dar prezența la activități este obligatorie și pentru ei și pentru profesori. Rezultatele educației non-formale de la școala altfel vor fi incluse în rapoartele inspectoratelor școlare, care le vor înainta Ministerului Educației. După săptămâna istovitoare de distracție la școală, elevii vor avea parte, pentru două săptămâni de o vacanță binemeritată. Se vor întoarce în bănci după 22 aprilie, când mulți vor intra pe ultima sută de metri înainte de examenele de încheiere a unui ciclu de învățământ.
Mihaela Iamandei