Home Social Inceperea scolilor ar putea fi compromisa

Inceperea scolilor ar putea fi compromisa

DISTRIBUIŢI

-Jocul de tenis- dintre inspectorate si primariile de sector, a carui -minge- o reprezinta unitatile de invatamant ale Capitalei, devine din ce in ce mai strans, o data cu apropierea inceputului de an scolar. Daca, pentru seria a II-a a examenelor de Bacalaureat si Capacitate, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a gasit o solutie de compromis, prin sustinerea acestor examene in scoli si licee reabilitate, este greu de crezut ca septembrie va gasi toate unitatile de invatamant apte de a-si primi asa cum se cuvine elevii.

Principala vinovata a acestei stari este sovaiala de care au dat dovada atat edilii, cat si Guvernul; prin intarzierea trecerii scolilor in administrarea consiliilor locale, Guvernul i-a pus pe primarii de sector in situatia de a nu sti pe ce fonduri se pot baza in reabilitarea acestora. -Capacul- pe oala in care fierb scolile a fost pus de aprobarea tarzie a bugetului consiliilor locale. Si asa, cu aproape o luna inainte de inceperea anului scolar, primariile de sector si Inspectoratul Scolar isi paseaza reciproc responsabilitatea finantarii lucrarilor de reparatie si igienizare a scolilor si liceelor din Capitala. In acest moment, 330 de unitati de invatamant din Bucuresti nu sunt pregatite fizic de a-si primi scolarii. La 87 dintre ele, nici macar nu au fost demarate lucrarile de reparatii. Scolile contractasera cu diverse firme de constructii lucrari de reabilitare si igienizare a spatiilor de invatamant. Dar firmele respective, afland ca se schimba platitorul, au intrat in panica. Unele chiar au abandonat lucrarile si si-au lasat materialele de constructii si echipamentul pe holuri si in clase, temandu-se ca nu-si vor mai primi banii. In acest -stand-by- umilitor se afla 156 de scoli si licee. Pana la remedierea acestei situatii, unitatile de invatamant -carpesc- defectiunile cu banii primiti de la parinti. Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Vasile Molan, ii intelege, partial, pe edili, afirmand ca -primariile de sector vor sa preia scolile, dar nu cu datorii-. In schimb, primarul sectorului 6, Dan Alexandru Darabont, spune ca -este normal ca firmele cu care scolile au incheiat contracte pentru reparatii inainte de 1 august sa fie platite de minister-. El declara insa ca firmele isi vor primi cu siguranta banii. La nivelul primariilor de sector au aparut departamente speciale, unele finalizand deja recensamantul unitatilor de invatamant care au nevoie de reabilitare. Dar ce folos, cand au fost luate pe nepregatite…

Precizam ca Ministerul Sanatatii si Familiei impune conditii minime pentru autorizarea sanitara a unei scoli si acestea presupun existenta apei potabile din sursa autorizata sanitar, a unui grup sanitar (cel putin a unei latrine), a unui loc adecvat pentru spalarea mainilor, a dezinfectantelor si a antisepticelor, precum si a unei rampe de gunoi inaccesibile elevilor. Indeplinirea acestor conditii previne aparitia si transmiterea unor boli contagioase si foarte periculoase pentru copii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.