Aprobarea de catre Senat in aceasta saptamana a ordonantei de urgenta care stabileste ca sezonul estival incepe la 1 mai si se incheie la 30 septembrie a readus in atentie incompetenta si diletantismul celor care conduc destinele turismului romanesc.
Din cauza birocratiei, dar si a lipsei de profesionalism a unor angajati din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism, sute de dosare de clasificare si reclasificare a structurilor de primire turistica de pe litoral au zacut luni bune prin sertare si numai in ultima saptamana au inceput sa fie eliberate, pe banda rulanta, fara sa existe un control riguros la fata locului. In plus, s-au emis certificate fara sa existe toate avizele institutiilor implicate in bunul mers al sezonului estival, cum ar fi cel al Ministerului Mediului. Mai mult, infiintarea comandamentului alcatuit din mai multe ministere si institutii implicate in bunul mers al turismului pe litoral s-a facut abia in aceasta saptamana, cand deja acesta trebuia sa functioneze de mai bine de trei luni.
In urma cu doua zile, ANT s-a trezit sa comunice ca -structurile turistice de pe litoral vor fi verificate periodic, pe parcursul sezonului estival, de echipe de control mixte, alcatuite din inspectori ai Autoritatii Nationale pentru Turism si ai unor ministere care vor evalua activitatea din aceste unitati si calitatea serviciilor-.
Trezirea la realitate
Aceste echipe vor verifica respectarea legislatiei in hoteluri, restaurante, zone de agrement si tratament balnear, plajele si activitatile desfasurate pe plaja si vor supraveghea suspendarea programelor muzicale din restaurante si baruri dupa ora 1.00 noaptea.
Alcatuirea echipelor de control mixte a fost decisa, miercuri, odata cu semnarea unui protocol de parteneriat si colaborare intre ANT si Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
-Rolul acestui protocol este de a asigura turistilor romani si straini care isi vor petrece vacanta pe litoralul romanesc servicii turistice de calitate-, a declarat presedintele ANT, Ovidiu Iuliu Marian (foto).
O alta dovada de incompetenta a celor din ANT este mentionata in comunicatul emis cu doua zile in urma, in care se precizeaza ca -Autoritatea a verificat, de la inceputul lunii aprilie, stadiul de pregatire a sezonului in 37 de hoteluri din statiunile Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Olimp, Neptun si Venus- si in urma acestor controale -au fost clasificate sau reclasificate 17 unitati de primire, din care 10 hoteluri si sapte unitati cu functiuni de alimentatie publica-. Aceste activitati de verificare a structurilor de primire turistica trebuiau facute pana la sfarsitul lunii martie, urmand ca in cursul lunii aprilie hotelierii sa poata face ultimele retusuri, astfel ca la 1 mai totul sa fie pregatit pentru deschiderea sezonului estival. Dar, din comoditate sau proasta organizare, ANT s-a trezit abia acum, cand sezonul estival deja bate la usa.
Absenta sau fuga de raspundere?
Este al doilea an consecutiv cand presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, prost sfatuit de catre de catre eternii mari specialisti din acest domeniu, nu participa de 1 mai, pe litoral, la deschiderea sezonului estival. De ce? Pentru ca cei de pe litoral sa nu-i ceara socoteala presedintelui Ovidiu Marian pentru deficientele si degringolada din acest an, care risca sa compromita sezonul estival.
Statutul plajelor nu este nici la aceasta ora clarificat, deoarece licitatiile pentru inchirierea acestor suprafete inca nu s-au finalizat. Mai mult, Senatul a interzis in aceasta saptamana desfasurarea de activitati turistice pentru agentii care nu detin autorizatie.
Denumiti -operatori de plaja-, agentii economici care administreaza plajele au nevoie de autorizatii turistice emise de catre autoritatea publica centrala pentru turism. De asemenea, ordonanta prevede ca singurele constructii si dotari admise pe plaja sunt grupurile sanitare amplasate in zone limitrofe, dotarile pentru agrement, posturile de prim-ajutor si constructiile sau amenajarile demontabile.
Pe de alta parte, actul normativ prevede ca autoritatile administratie publice locale vor asigura servicii publice de salvare – SALVAMAR – si posturile de prim-ajutor, lucrarile de canalizare si de alimentare cu apa si paza turistilor.
La toate aceste probleme se mai adauga proasta promovare a programelor sociale pentru litoral, fapt care a condus la o situatie greu de imaginat. Pentru aceeasi perioada, numeroase hoteluri de la malul marii au oferte de cazare cu tarife mai mici decat cele din programul social.