Home Social Indemnizatia de maternitate a scos gravidele la miting

Indemnizatia de maternitate a scos gravidele la miting

DISTRIBUIŢI

Cateva sute de reprezentante ale sexului frumos, insarcinate sau nu, s-au adunat ieri, in Piata Revolutiei din Bucuresti, pentru a protesta fata de prevederile Ordonantei 9/2003, care limiteaza indemnizatia de maternitate la doar 4,2 milioane de lei, indiferent de stagiul sau dimensiunea cotizarii la fondul de pensii si alte asigurari sociale.

Chiar daca staff-ul PSD a recomandat Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale sa modifice ordonanta cu pricina, in sensul eliminarii acestui plafon, manifestantele au considerat ca vorbele ministrului administratiei publice, Octav Cozmanca, sunt -praf in ochi-. Mai ales ca ministrul respectiv le recomandase manifestantelor sa aiba grija cum vor da in gropile din Capitala-, mai ales ca -aceste gropi nu le-a facut PSD-… Cozmanca a mai spus ca, in urma unei situatii statistice, a rezultat ca numai 12% din viitoarele mame ar fi fost afectate de plafonarea indemnizatiei la 4.200.000 de lei pe luna.

-Propunem si noi un proiect de lege, prin care ziua de 1 Aprilie, traditionala zi a pacalelilor, sa devina ziua guvernului Adrian Nastase. Totodata, recomandam Secretariatului general al Guvernului sa duca la indeplinire – cu fast si demagogie, dupa cum ne-a obisnuit – prevederile prezentului proiect de lege-, a precizat presedinta organizatiei de femei din Blocul National Sindical, Liliana Coica. -Guvernul n-a facut decat o simpla declaratie care – in viziunea dumnealor – ar fi trebuit sa ne faca pe noi, familistii, sa nu mai iesim in strada. Dar pana la sedinta de guvern in care se va modifica Ordonanta 9/2003, mai este cale lunga, si ne-am dezobisnuit sa credem ca orice afirmatie a guvernului de <1 aprilie> devine automat si realitate-, a conchis Liliana Coica.

In viziunea manifestantelor, Ordonanta 9/2003 afecteaza toate potentialele mame din Romania, atat prin continut, cat si prin unele omisiuni, in sensul ca in textul acesteia nu exista nici o referire la stimularea natalitatii in mediul rural, si asa deficitar in privinta tineretului.

O alta -inadvertenta legislativa- existenta in actul normativ contestat este si anularea contractelor de asigurare suplimentara, pentru care multe dintre cele aproximativ 60.000 de mamici contractante au efectuat deja platile suplimentare la Fondul de asigurari sociale, bani pe care urmau practic sa-i piarda pentru viitorul apropiat, urmand sa beneficieze de ei abia la… calcularea pensiei!

Ordonanta care reglementeaza indemizatia acordata mamelor pentru ingrijirea copilului a fost criticata, saptamana trecuta, de opozitie, dar si de UDMR si PUR, parteneri de guvernare ai PSD. Ministrul muncii, Marian Sarbu, a anuntat, joi, ca guvernul va modifica in sedinta urmatoare prevederile referitoare la indemnizatia acordata in perioada concediului de maternitate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.