Home Social Informatizarea scolilor se apropie de sfarsit

Informatizarea scolilor se apropie de sfarsit

DISTRIBUIŢI

Pana in prezent, in sistemul educational informatizat au fost conectate peste 1.200 de licee, din totalul de 1.356 existente in Romania, au precizat oficiali guvernamentali, in cadrul celui de-al treilea seminar pe tema Sistemului Educational Informatizat, organizat ieri de Ministerul Educatiei si Cercetarii, impreuna cu colegii nostri de la cotidianul -Adevarul-.

La seminar au luat parte reprezentanti ai guvernului direct implicati in procesul de informatizare educationala, printre care ministrul comunicatiilor si tehnologiei, Dan Nica, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina, precum si parlamentari din comisiile de invatamant si inalta tehnologie.

Deputatul Anghel Stanciu, presedintele Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, a subliniat importanta informatizarii liceelor, cat si problemele legate de o potentiala lipsa de discernamant in folosirea calculatoarelor. -Aflati intr-un ocean de informatie care ne parvine pe toate caile – Internet, mass-media, scoala – este bine sa cunoastem modalitatile de a alege exact datele care ne sunt necesare, dar fara a abandona total si celelalte informatii-, a considerat Anghel Stanciu.

Presedintele Comisiei IT a Camerei, Varujan Pambuccian, a tras un semnal de alarma privind lipsa managerilor in domeniu, precizand ca marii programatori, ale caror programe antivirus i-au cucerit pana si pe cei de la Microsoft, au invatat meserie acasa, si nu intr-un cadru institutional organizat. -Toti cei care, dupa 1990, s-au afirmat in domeniul programarii s-au pregatit din pasiune, acasa, fara a avea la baza cursuri speciale sau studii superioare deosebite, pe profil. Este necesar ca, inca din anul universitar 2003-2004, sa infiintam o institutie de invatamant superior in care programarea si managementul IT sa fie urmarite exclusiv. Un exemplu care ar trebui sa fie edificator este faptul ca a trebuit sa apelam la un prieten de-al nostru, indian, pentru a demara discutiile cu Microsoft in vederea achizitionarii de catre acestia a sistemului GeCad-, a subliniat Pambuccian.

In ce priveste sistemul educational informatizat, un exemplu deosebit de practic si direct l-a dat profesorul Radu Jugureanu, responsabilul cu materiale educationale din partea firmei Siveco, principala societate de livrare a softului educational din SEI. -In cadrul unei ore clasice de curs de 50 de minute, profesorul este exponentul de baza, si nu elevul. Pentru a verifica ce au inteles, el nu are decat 5-10 minute de verificare a elevilor. Practic, in ceea ce preda, profesorul nu emana doar informatie, ci si un anume tip de comportament, un anume fel de a fi. Daca elevul este lasat sa descopere singur, prin intermediul calculatorului, esenta lectiei predate, fara ca profesorul sa se implice, el va intelege mult mai bine atat informatia primita, cat si modul comportamental in care trebuie tratata-, a concluzionat Radu Jugureanu.

La seminar au fost prezenti si elevi ai Colegiului National -Cantemir Voda- din Bucuresti, unul dintre liceele beneficiare ale SEI. Ei au demonstrat practic modul de a invata cu ajutorul calculatorului, prezentand programe cu aplicatii in chimie, fizica si matematica, realizate chiar de ei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.