România este una dintre țările care încep să-și revină după criză. Rata șomajului BIM în formă ajustată sezonier a fost estimată, în luna iunie, la 7,5%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna anterioară și cu 0,4 puncte procentuale peste nivelul lunii iunie 2010, a anunțat, ieri, Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit sursei citate, numărul șomerilor BIM (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iunie, este de 727.000 persoane, nivel apropiat atât de cel al lunii precedente (722.000), cât și de cel al aceleiași luni din anul precedent (721.000). Pe sexe, rata șomajului pentru bărbați o depășește cu 1,2 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 8,1% în cazul persoanelor de sex masculin și 6,9% în cazul celor de sex feminin). Pentru persoanele adulte (25-74 ani) rata șomajului a fost estimată la 5,9% pentru luna iunie, fiind de 6,5% în cazul bărbaților și 5,3% în cel al femeilor.
„Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 72,1% din numărul total al șomerilor BIM estimat pentru luna iunie 2011“, se arată în comunicat.
Șomerii în sens BIM sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni și s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni. Rata șomajului în sens BIM reprezintă ponderea șomerilor BIM în populația activă. Pe de altă parte, Guvernul estimează pentru trimestrul al doilea o creștere a Produsului Intern Brut cu 0,3-0,4% față de primul trimestru și o rată a inflației la sfârșitul anului de 4,8%, sub prognoza BNR, au declarat agenției Mediafax surse guvernamentale. Cifrele au fost discutate în întâlnirile avute sâmbătă și duminică de reprezentanții Guvernului cu membrii delegației Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, la care a participat și premierul Emil Boc, au arătat sursele. Oficialii guvernamentali au transmis că datele existente privind evoluția economiei permit menținerea țintei de creștere cu 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an față de 2010 și indică o nouă creștere economică în al doilea trimestru.
Teodora Kim