Cu incepere de la 1 septembrie 2003, se va trece la invatamantul primar de noua ani, potrivit Legii invatamantului nr. 84/1995, modificata si completata. Aceasta trecere, desi benefica in intentie, ridica nenumarate probleme factorilor de decizie din Ministerul Educatiei si Cercetarii. O parte dintre aceste dificultati -Curentul- le-a semnalat inca de saptamana trecuta. Practic, anul 2002 va fi dedicat – in mare parte – prevenirii potentialelor situatii-limita care pot aparea inainte (sau dupa…) aceasta trecere, inspectoratele scolare avand un rol decisiv in rezolvarea problemelor.
Astfel, prin adresa nr. 1948/11.01.2002, MEC da o -tema- deosebit de grea inspectoratelor scolare judetene, care au ca termen-limita de predare a lucrarii data de 1 septembrie acest an. Masura atrage o serie de actiuni care vizeaza pregatirea acestui moment, precum si organizarea si desfasurarea anului scolar 2003-2004.
Modificarea programei este inerenta, daca se are in vedere ca exista deja multe semne de intrebare in cazul a cel putin doua materii – Istoria romanilor si Geografia Romaniei. Deocamdata, nu se cunoaste cu precizie daca se va continua studierea acestora in clasa a VIII-a sau vor fi introduse in materia de clasa a IX-a. Aceleasi semne de intrebare persista si la Limba romana.
Din punct de vedere legislativ, trecerea la invatamantul de noua ani este benefica, daca se are in vedere faptul ca absolventii clasei a VIII-a, care nu doreau sa-si continue studiile, nu puteau fi angajati din cauza varstei sub limita impusa de lege, care prevede 16 ani ca varsta minim impusa pentru a putea desfasura o activitate productiva, salarizata.
Pe de alta parte, actiunea de trecere la minimum noua ani de scoala se va desfasura pe parcursul a doar un an si jumatate, inspectoratele scolare avand un rol cvasidecisiv in -recensamantul- situatiilor nedorite care pot aparea pe parcursul acestei actiuni.
Reteaua scolara va fi atent monitorizata de inspectorate
Pentru a cunoaste mult mai bine situatiile care vor sta la baza unor decizii, MEC recomanda inspectoratelor o foarte atenta analiza a retelei scolare, in urma careia acestea vor stabili:
a) numarul de elevi, promovati ai clasei a VIII-a, care pot urma clasa a IX-a in licee
b) numarul de scoli generale aflate in zone mai indepartate, care pot scolariza in clasa a IX-a elevi din mediul rural care nu se pot deplasa la liceele din orase.
In stabilirea scolilor generale, se va tine cont de urmatoarele criterii:
– daca scoala generala are cadre didactice calificate, cu studii de lunga durata.
– daca are spatii pentru scolarizarea elevilor in clasa a IX-a.
– daca dispune de mijloacele de invatamant necesare.
In urma acestei analize, inspectoratele scolare din teritoriu vor trimite la MEC doua situatii: una cu scolile care pot scolariza clasa a IX-a si cate clase de a IX-a pot suporta aceste scoli si a doua – cu liceele care pot primi clase a IX-a si numarul de asemenea clase pe care il pot asigura.
-Din pacate, la noi, invatamantul nu este – deocamdata ! – unitar, existand diferente de pregatire intre scolile rurale si cele urbane. Mai exista scoli care inca functioneaza in trei schimburi. Practic, perioada de egalizare dintre cele doua medii, eu o estimez la 10-15 ani-, precizeaza secretarul de stat in MEC pe invatamantul preuniversitar, Vasile Molan. Un alt aspect negativ este existenta a aproximativ 20.000 de cadre didactice necalificate – din totalul de 360.000, care pot ingreuna o alegere favorabila a institutiei de invatamant, din punct de vedere al spatiului suplimentar necesar pentru clasele a IX-a. Astfel, pot exista paradoxuri de genul -scoala mica, dar cu cadre pregatite-, care nu poate primi clase a IX-a din lipsa de spatiu, si -scoala mare, dar cu multi necalificati-, nici ea neputand accepta clase a IX-a din lipsa de profesori pregatiti adecvat. -Din acest punct de vedere, speram sa avem cat mai putine probleme. In momentul de fata, deja putem spune ca in zece judete nu mai exista necalificati, si speram ca in doi-trei ani sa lichidam aceasta situatie nedorita, prin calificarea celor care doresc intr-adevar sa faca asta, sau prin inlocuirea lor cu personal didactic bine pregatit-, este optimist Vasile Molan.
Doua etape de admitere la liceu
Intr-o prima etapa, inscrierea elevilor – promovati ai clasei a VIII-a – intr-a IX-a se va face pe baza mediilor din clasele V-VIII, la care se adauga media de la Capacitate, urmand ca admiterea in clasa a X-a in licee si grupuri scolare sa se faca tot prin repartizare computerizata.
Si aici vor exista destule probleme, pentru ca exista posibilitatea ca unii elevi, dupa ce vor termina a IX-a in liceele care pot organiza astfel de clase, sa nu poata continua studiile in acelasi loc, ajungand departe de casa. -Oricum, procentajele de admitere sunt de 60% – la liceu si 30-35% – in scoli profesionale. Doar pentru 5-10% dintre elevi – cu mediile cele mai mici – va trebui sa asiguram clasa a IX-a in scolile de langa domiciliul acestora, ceea ce este suportabil atat din punct de vedere al spatiului de invatamant, cat si al scolilor care dispun de cadre didactice cu pregatire adecvata clasei a IX-a-, afirma Vasile Molan.
In ceea ce priveste pregatirea pentru meserie, MEC are trei variante pentru scoala profesionala. Una ar fi mentinerea actualei structuri – absolventii scolii profesionale pot urma liceul incepand cu clasa a XI-a, daca au absolvit examenul de Capacitate. O alta varianta ar fi ca scoala profesionala sa devina liceu profesional; absolventii vor da un examen de Bacalaureat special (profesional), iar cei care au promovat examenul de Capacitate, sa aiba dreptul sa urmeze invatamantul superior de scurta durata. Ultima varianta de structura a scolii profesionale ar fi considerarea acesteia ca treapta a invatamantului tehnologic: dupa absolvirea clasei a XI-a sau a XII-a, in functie de profil si meserie, unii vor ramane calificati si se vor angaja in specialitatea respectiva – cei fara examen de Capacitate vor ramane obligatoriu la acest nivel -, iar ceilalti pot continua studiile pana la incheierea lor cu Bacalaureat tehnologic.
Dupa definitivarea invatamantului preuniversitar, MEC va trece la elaborarea planurilor de invatamant, care vor fi puse in dezbaterea cadrelor didactice, urmand sa fie definitivate. Ele se vor aplica la clasa a IX-a cu incepere din 2003 si la clasa a X-a, din 2004.