Home Social Inspectorii inca nu s-au deghizat in comisari

Inspectorii inca nu s-au deghizat in comisari

DISTRIBUIŢI

La inceputul anului trecut, Ministerul Apelor si Protectia Mediului a redus cu 30% numarul inspectorilor de mediu din intreaga tara – inclusiv al celor din Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, unde Banca Mondiala recomandase ca numarul acestora sa creasca in fiecare an. Oficialii ministerului au justificat decizia prin faptul ca cei dati afara erau slab pregatiti profesional si, in plus, -majoritatea nu aveau studii superioare-. La vremea respectiva, reducerea numarului de inspectori nu a fost agreata de Uniunea Europeana. Ministerul a incercat sa explice ca de fapt nu este o reducere, ci doar o restructurare. S-a precizat ca prin infiintarea Garzii de Mediu se va rezolva problema reducerii numarului de inspectori. De atunci insa a trecut mai bine de un an si inca nimeni n-a vazut cum arata un comisar al Garzii de Mediu.

Aceeasi Marie, dar cu alta palarie

De la decizia de anul trecut a ministerului, de a reduce personalul cu 30%, inspectoratele judetene de protectia mediului, inclusiv ARBBD, si-au desfasurat activitatea de inspectie cu un acest deficit de personal. Pana in prezent, inspectia functiona in cadrul Corpului de Control Ecologic, iar potrivit Hotararii de Guvern 1167/2001, Garda de Mediu se constituie ca un corp de control ecologic, cu statut specific, care se organizeaza si functioneaza in cadrul autoritatii centrale pentru protectia mediului, al inspectoratelor judetene de protectia mediului, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si in cadrul ARBDD.

Dar in urma cu doua spatamani, MAPM anunta cu mare fast ca a inceput sa functioneze Garda de Mediu si au fost numiti, prin ordin al ministrului mediului, comisarul-sef si comisarul-sef adjunct. In realitate, vor mai trece cateva luni pana vom vedea un comisar de mediu in actiune.

Reprezentantii MAPM au precizat, anul trecut, ca numarul personalului Garzii de Mediu va fi in jur de 2.400 de persoane, iar in prima faza se vor angaja in jur de 800 de persoane. Acum insa au anuntat ca numarul comisarilor va fi de circa 400, in medie cam 10 la fiecare judet. Acestia provin insa din randul inspectorilor de la Corpul de Control Ecologic. Practic, inspectorul de astazi va deveni maine comisar de mediu, cu deosebirea ca acesta din urma va avea o uniforma de culoare verde-oliv, va fi dotat cu armament si alte puteri sporite fata de cele ale inspectorilor. Din cei 400 de comisari de mediu, 270 vor fi barbati, iar circa 130 – femei. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii va avea 53 de comisari, dintre care 45 provin din randul agentilor ecologi si din cadrul inspectiei.

Potrivit recomandarilor Bancii Mondiale, rezervatia trebuia sa aiba circa 120 de agenti ecologi, dar anul trecut, in februarie, existau 87, iar dupa reducerea cu 30% numarul acestora a ajuns la 45. Ceea ce inseamna ca fiecare agent ecolog are de acoperit, in prezent, o suprafata dubla fata de cea pana la restructurare, aproximativ 13.000-14.000 de hectare. In plus, majoritatea agentilor ecologi din Delta, transformati in comisari, au doar studii medii.

Comisarii, abia la vara

Prin ordin al ministrului mediului, Petru Lificiu, fostul suprefect al Capitalei, Gabriel Burlacu, a fost numit comisar-sef al Garzii de Mediu, iar Florea Gabrian – comisar adjunct, care pana acum a condus Corpul de Control Ecologic din MAPM.

-Curentul- a prezentat de mai multe ori cateva din -realizarile- de succes ale acestuia din urma, printre care s-a numarat si incercarea de a realiza proiectul de lege privind Garda de Mediu, prin copierea statutului politistului. Comisarul-sef din cadrul ARBDD este generalul in rezerva Chirila Cutov.

-Sper ca pana la inceperea sezonului estival tot personalul Garzii de Mediu sa aiba uniforma si armament. Saptamana viitoare vom prezenta patru-cinci comisari din Bucuresti si Ilfov imbracati cu uniforme. Insa urmeaza sa facem licitatie pentru achizitionarea uniformelor. Garda de Mediu va functiona in cadrul fiecarui inspectorat judetean de protectia mediului, iar armamentul din dotare va fi ridicat si predat zilnic de la unitatea militara care-l pune la dispozitie. Toate cartusele trase de un comisar in misiune vor fi platite din fondurile garzii. Important este faptul ca fiecare comisar are studii superioare-, a declarat comisarul-sef, Gabriel Burlacu.

Deocamdata, Garda de Mediu functioneaza doar pe hartie si va trebui sa mai asteptam pana vom vedea comisari in actiune. Insa din februarie anul trecut, inspectia de mediu a fost ca si inexistenta, iar activitatea inspectorilor – modesta. Realitatea n-ar trebui sa ne mire, pentru ca de mai bine de sapte-opt ani protectia mediului este sistematic bulversata de specialisti, care mai de care mai savanti, care au reusit sa transforme departamentul intr-o Cenusareasa a Mediului. Elocvent in acest sens este faptul ca generalul Nicolae Spiroiu a fost adus anul trecut la MAPM sa infiinteze Garda de Mediu. Intamplator sau nu, o data cu numirea comisarului-sef si a celui adjunct, Spiroiu a plecat din minister.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.