Home Social Institutul -Ana Aslan- va fi vandut pe nimic

Institutul -Ana Aslan- va fi vandut pe nimic

DISTRIBUIŢI

Sub semnatura premierului Adrian Nasase, Institutul National de Geriatrie si Gerontologie -Ana Aslan- a trecut din subordinea Ministerului Sanatatii la Regia Autonoma a Proprietatii Private de Stat. Chiar daca autoritatile neaga orice tentativa de instrainare a patrimoniului Aslan, demersurile actuale conduc catre ideea unei iminente vanzari.

Nu trebuie sa fii un mare economist ca sa vezi ca se urmareste privatizarea pe bucati a INGG -Ana Aslan-, prin concesionare. Iar protocolul incheiat intre MSF si RA-APPS , privind predarea-primirea bunurilor imobile si mobile prevazute in anexa hotararii de guvern, limpezeste interesele guvernantilor. Valorile de inventar depasesc granitele incredibilului: cladirea de la Otopeni a fost evaluata, de exemplu, la 69 milioane de lei. Cifrele inserate in protocol sunt contrazise de Banca Mondiala, care a evaluat acelasi asezamant la 24,5 milioane de dolari. Valoarea reala a activelor intregului institut de geriatrie depaseste suma de 100 milioane de dolari.

Facatura guvernamentala se vede cu ochiul liber: numai pentru sediul central din strada Caldarusani (ridicat in anul 1920 si considerat patrimoniu national) s-au investit, in ultimii cinci ani, 14 miliarde de lei pentru reconsolidare. Pe de alta parte, programul de reabilitare a sectiei de la Otopeni, finantat de Comunitatea Europeana, in valoare de 32 milioane de euro, este in pericol de a fi stopat din cauza preconizatei privatizari.

Ziarul -Curentul- a semnalat in luna august a acestui an ca executivul a adoptat -pe tacute- o ordonanta de urgenta prin care Institutul National de Geriatrie si Gerontologie -Ana Aslan- din Bucuresti trecea din subordinea Ministerului Sanatatii la Regia Autonoma a Proprietatii Private de Stat. Iata ca acum, personalitati de marca ale puterii, in frunte cu presedintele Romaniei, sustin oportunitatea transferului celui mai prestigios institut geriatric din lume. Chiar daca autoritatile neaga orice tentativa de instrainare a patrimoniului Aslan, demersurile actuale conduc catre ideea unei iminente vanzari.

In 1995, omul de afaceri George Copos a preluat de la institut Hotelul Flora, desfiintand acolo tot ceea ce tinea de geriatrie. De-a lungul anilor, vanatoarea averii Aslan a fost continua: Dolphi Drimer, fratii Waiss din Israel si Dan Matei Aghaton – acesta din urma visa cu ochii deschisi transformarea institutului medical in societatea comerciala Aslan Turism SA.

Cladirea din Otopeni, evaluata la… 69 milioane de lei

Sub semnatura premierului Adrian Nastase, au fost trecute la RA-APPS 33 hectare de teren apartinand sectiei de la Otopeni (120.000 metri patrati de padure si 210.000 metri patrati de teren); terenul aferent sediului central al institutului (20.968 de metri patrati), pe cel aferent policlinicii institutului (786 de metri patrati), precum si pe cladirile cu o suprafata construita totalizand 17.283 de metri patrati.

Nu trebuie sa fii un mare economist ca sa vezi ca se urmareste privatizarea pe bucati a INGG -Ana Aslan-, prin concesionare. Iar protocolul incheiat intre MSF si RA-APPS , privind predarea-primirea bunurilor imobile si mobile prevazute in anexa hotararii de guvern, limpezeste interesele guvernantilor. In primul rand, in fisa de inventar au fost trecute numai valorile neactualizate ale mijloacelor fixe si cladirilor. Valorile de inventar depasesc granitele incredibilului: cladirea de la Otopeni a fost evaluata la 69 milioane de lei, policlinica de pe strada Spatarului – doua milioane de lei, cele doua cladiri de pe Manastirea Caldarusani – 11 milioane de lei, aparatura – peste 11 miliarde de lei, sectiile exterioare de la Felix, Mangalia, Eforie Nord si Herculane – sase milioane de lei! In total, valoarea bunurilor se ridica la… 12.209.789.000 de lei.

Banca Mondiala a -socotit- 24,5 milioane de dolari

Cifrele inserate in protocol sunt contrazise de Banca Mondiala, care a evaluat numai asezamantul din Otopeni la 24,5 milioane de dolari.

Ministerul Sanatatii a mai facut, in 2002, o proba de subevaluare a institutului, insa mai putin flagranta. Intr-un raport trimis Bancii Mondiale, o treime din complexul din Otopeni a fost evaluat de Ministerul Sanatatii la 2,9 milioane de dolari. Banca Mondiala a respins cifra inaintata, considerand-o sub valoarea obiectivului. De asemenea, Banca Mondiala a denumit institutul -Perla coroanei spitalelor din Romania-, fiind un unicat in lume. In realitate, valoarea activelor intregului institut de geriatrie depaseste suma de 100 milioane de dolari.

Facatura guvernamentala se vede cu ochiul liber: pentru sediul central din strada Caldarusani (ridicat in anul 1920 si considerat patrimoniu national) s-au investit, in ultimii cinci ani, 14 miliarde de lei pentru reconsolidare. Pe de alta parte, programul de reabilitare a sectiei de la Otopeni, finantat de Comunitatea Europeana, in valoare de 32 milioane de euro, este in pericol de a fi stopat din cauza iminentei privatizari.

Presedintele Romaniei, dezinformat?

Presedintele Ion Iliescu a declarat ca executivul a decis trecerea Institutului National de Geriatrie si Gerontologie -Ana Aslan**, din Bucuresti, din patrimoniul Ministerului Sanatatii si Familiei in cel al RAAPPS din motive obiective: -Este o masura de ordin administrativ, ca sa nu se prabuseasca, pentru ca era in situatia de a se desfiinta acest institut, pentru ca nu mai rezista, nu mai avea suport economic, financiar, cladirea se degrada. Guvernul a luat aceasta masura ca sa poata sprijini aceasta institutie-. Din declaratia presedintelui deducem ca domnia sa nu a fost informat in legatura cu sumele uriase folosite in ultimii ani pentru consolidarea unitatilor Aslan.

In ceea ce priveste afirmatiile ministrului Daniela Bartos, comentariile sunt aproape inutile: -Institutul National de Gerontologie si Geriatrie <Ana Aslan>, unitate aflata in subordinea MSF, va desfasura in continuare aceeasi activitate, pe baza de contracte incheiate cu casele de asigurari de sanatate. Asadar, pacientii nu vor fi afectati in nici un fel de noua reglementare, ei beneficiind ca si pana acum de serviciile medicale ale institutului-. Pesemne ca ministrul Bartos traieste in alta tara, daca nu a aflat pana acum ca geriatria nici macar nu a facut parte din specialitatile incluse in contractul-cadru privind asigurarile sociale de sanatate…

Tratamentele aslanice, celebre in lume

Geriatria este stiinta creata de profesoara Ana Aslan. Cu doamna Aslan, aveau sa se nasca, in Bucuresti, geriatria si gerontologia, discipline extrem de moderne si profitabile astazi in lume. Astfel, Romania inscrie in patrimoniul universal al umanitatii primul Institut de Geriatrie din lume in anul 1952. In perioada respectiva, Ana Aslan aducea la bugetul statului peste 18 milioane de dolari anual. Au fost tratate in Capitala personalitati ca De Gaulle, Charlie Chaplin, Tito, Brejnev, Onassis, Claudia Cardinale, J.F. Kenedy etc.

Asezamantul de la Otopeni poate fi o afacere fabuloasa pentru oricine. Este situat intr-un parc imens si poate fi definit drept o clinica-hotel. Are peste 340 de paturi, apartamente elegante si camere duble, unde se acorda asistenta medicala multidisciplinara specializata. Este dotat cu aparatura pentru investigatii de laborator, imagistica si radiologie, baza de tratament, fitness, recuperare, cura nutritionala si estetica faciala, servicii de chirurgie oftalmologica, diagnostic precoce al Alzheimer, psihoterapie etc.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.