Home Social Intalnirea cu primavara, periculoasa pentru sanatate

Intalnirea cu primavara, periculoasa pentru sanatate

DISTRIBUIŢI

Vine primavara si o data cu ea o serie de probleme pentru sanatatea noastra. Binecunoscuta astenie de primavara poate avea diverse cauze de natura medicala. Racelile si virozele sunt cele care ne chinuie, mai ales primavara: rino-sinuzitele acute, otitele medii acute, amigdalitele acute cu toate formele lor, faringo-laringo-traheitele etc. Primavara mai aduce cu sine inflorirea pomilor si polenizarea. Astfel incepe sezonul alergiilor rino-sinusale, sezonul -febrei de fan-.

Perioada afectiunilor ORL

In primul rand, factorii legati de varsta, de vreme si de deprinderile umane sunt cei care favorizeaza aparitia bolilor ORL. Factorii legati de varsta sunt adenoidita cronica la copii. Apoi, la persoanele adulte sunt diverse defecte ale septului care pot determina, prin proasta ventilatie a foselor nazale, suferinta sinusurilor, dar si a cailor respiratorii superioare (faringe, laringe, portiunea superioara a traheei).

Sezonul rece favorizeaza infectiile tractului respirator superior. Caldura este un alt factor. Si de aici apar infectiile supurative in zona ORL.

In momentul in care o persoana, indiferent de varsta, sesizeaza aparitia vreunei simptomatologii in sfera nasului, gatului sau a urechii trebuie sa se adreseze medicului specialist. Trebuie sa evitam sa ne adresam farmacistului pentru a ne prescrie un tratament. Mediul in care lucram isi are importanta lui si poate fi determinant in aparitia bolilor in sfera nasului, gatului si a urechilor. Este vorba despre persoanele care lucreaza in mediu cu agenti poluanti, fizici sau chimici. Este vorba despre cei care lucreaza in industria chimica, in tesatorii, in mina, in constructii, in mediu cu zgomot, cum sunt turnatoriile. Sa nu uitam personalul medical care vine in contact cu tot ce inseamna agent patogenic, dar probabil ca aceasta activitate ii imunizeaza pe cei din sectorul de sanatate si, de aceea, incidenta bolilor ORL este mai scazuta.

Varstnicii, mai expusi imbolnavirilor

Persoanele de varsta a treia ar trebui sa stie ca primavara risca sa se imbolnaveasca mai mult decat oricand. Pentru ei, aceasta este cea mai periculoasa perioada a anului, din cauza temperaturilor neregulate care determina acutizarea bolilor reumatismale, dar si din cauza polenului si a prafului care provoaca suferinte, in primul rand astmaticilor. Schimbarile bruste de presiune ii afecteaza, de asemenea, si pe cardiaci.

Tot modificarile de presiune sunt vinovate si pentru accidentele vasculare si cerebrale, care sunt mai frecvente la persoanele de varsta a treia. Acesta este si sezonul prielnic aparitiilor virozelor, afectiuni mult mai frecvente decat in timpul iernii. De aceea, varstnicilor li se recomanda evitarea aglomeratiilor din sali de spectacole, magazine si mijloace de transport in comun.

Microbii, raspanditi de vantul de primavara

In plus, pe langa necazurile provocate de vremea schimbatoare, toate gunoaiele care au fost aruncate in timpul iernii si care au iesit la iveala acum sunt purtatoare de microbi care sunt raspanditi foarte usor de vantul de primavara.

In aceasta perioada se accelereaza si psihopatiile, asa-numitele nevroze astenice. De aceea, medicii le recomanda persoanelor varstnice sa isi urmeze cat mai corect tratamentele prescrise si sa evite dietele care le slabesc imunitatea organismului. In plus, persoanele care sufera de alergii respiratorii trebuie sa se fereasca de plimbarile prin locurile in care vegetatia este in floare. Reumaticii trebuie sa evite efortul fizic si sa urmeze cu mare strictete tratamentele prescrise de medicii lor curanti.

Depistarea alergiilor

Rinita alergica se prezinta din punct de vedere clinic prin obstructie nazala (nas infundat), rinoree apoasa (scurgeri nazale) si stranut in salve. La aceste simptome se mai pot asocia: prurit (mancarimi) nazal, in cerul gurii, la nivelul ochilor si urechilor, dureri de cap, scaderea mirosului, tuse si criza de astm in 20-50% din cazuri. Manifestarile devin foarte evidente la contactul cu alergenul: primavara, cand apar polenurile, in camerele neaerisite sau in preajma animalelor. Alergicii sunt sensibili la orice schimbare a temperaturii.

Diagnosticarea corecta presupune consult de specialitate competent si tratament adecvat. In cazul unor astfel de afectiuni, investigatiile specifice, ca testele cutanate sau mucoase, sunt pozitive. Intre crize, pacientul este perfect sanatos. La adulti, predomina alergenele polivalente, in timp ce la copii, rinita alergica este monovalenta, adica sensibilizarea se face la un singur alergen. Pe langa polen, un rol important in declansarea acestor reactii este detinut de poluantii atmosferici din aglomeratiile citadine, aeroionizarea, radiatiile de energie inalta si substantele chimice folosite in industria alimentara sau farmaceutica. In unele cazuri, alergia respiratorie se poate asocia cu o alergie alimentara, declansand urticaria acuta si edemul Quincke.

Prevenirea crizelor

Prevenirea crizelor se realizeaza mai intai prin schimbarea conditiilor de microclimat declansatoare atat cat este posibil. Odihna, sportul, mersul pe jos, excursiile pot fi utile. Se practica desensibilizari specifice sau nespecifice si se pot utiliza vaccinuri. Medicatia antihistaminica s-a dovedit foarte utila. Local, se pot utiliza vasoconstrictoare pentru a combate obstructia nazala, evitand abuzul. In caz de suprainfectie, se administreaza antibiotice.

Medicul specialist orelist poate recomanda in cazuri speciale chiar preparate cortizonice sau alte terapii specifice. Aparent minora, afectiunea este deosebit de suparatoare, asa incat celor predispusi le recomandam sa ia inca de acum legatura cu medicul alergolog.

Dureri de cap, provocate de sinuzita

Sinuzita este o infectie acuta a membranei sinusurilor nazale care se declanseaza in special primavara sau la confluenta dintre anotimpuri. De obicei, apare in urma unei raceli sau dupa o alta infectie virala a cailor nazale si a gatului, iar uneori ea poate urma un tratament al dintilor, fiind cauzata de bacterii.

Simptomele sinuzitei sunt durerea faciala, durerile de cap, scurgerile de lichid galbui pe nas, obstructionarea mirosului si raguseala. Daca este vorba despre imbolnavirea sinusurilor frontale, se inregistreaza si dureri ale ochilor si o lacrimare puternica, iar in cazul copiilor cu o varsta mai mare si a adultilor, si febra este unul dintre simptome.

Din pacate, este destul de dificil sa se faca deosebirea intre sinuzita si o raceala. Medicul trebuie sa examineze atent gatul, nasul, urechile, dintii si sinusurile. Tratamentul sinuzitei, in cazul in care infectia este de natura bacteriana, consta in antibiotice prescrise de medic. Cazurile mai grave sunt internate in spital, fiind administrate intravenos antibiotice mai puternice. Medicatia trebuie urmata cel putin 10 zile, iar uneori picaturile si inhalatiile pot ajuta la imbunatatirea situatiei. Din pacate, daca sinuzita devine cronica, exista mereu riscul problemelor de acest gen si nu exista nici un mod de a preveni aparitia sinuzitei. Inceperea tratamentului intr-o faza incipienta, ca si tratarea atenta a racelilor, gripei si a celorlalte infectii respiratorii pot inlatura o mare parte a riscurilor imbolnavirii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.