Timid, un pui de zimbru iese din camion și apoi fuge în pădure. Șaptesprezece zimbri din Europa, o specie amenințată cu dispariția, au fost aduși într-o zonă sălbatică din Carpații României, după mai bine de 200 de ani de la dispariția lor pe aceste teritorii, transmite AFP, citat de Agerpres. Este vorba de una dintre cele mai importante repopulări cu zimbri din Europa.
Donați de rezervații naturale din Suedia, Germania, Elveția și Italia, acești zimbri au fost binecuvântați de un preot creștin ortodox. ‘Mă rog pentru ca aceste animale să reziste în mediul sălbatic’, a declarat preotul Matei Cristian Vulpeș, care s-a declarat emoționat de sosirea acestor animale sălbatice, cele mai mari ierbivore din Europa.
‘Este o zi importantă, întrucât de obicei noi pierdem specii, dar astăzi am câștigat una’, a declarat pentru AFP Magor Csibi, șeful Fondului Mondial pentru natură (WWF) în România.
Zimbrii sunt lăsați într-o zonă de întoarcere la viața sălbatică ‘pentru a încerca să supraviețuiască în natură și să formeze structura unei turme’ înainte de a fi lăsate total în libertate într-o zonă unde cresc cerbi, urși sau lupi, au precizat inițiatorii acestei campanii, WWF și Fundația ‘Rewilding Europe’.
Scopul este obținerea reconstituirii unei turme de cel puțin 500 de zimbri care să trăiască în sălbăticie până în anul 2025, a indicat WWF.
Cercetările arată că, în realitate, efectivul minim pentru ca grupul să își poată asigura perenitatea pe termen lung trebuie să fie între 500 și 1.000 de capete.
‘Creșterea numărului de zimbri este important nu numai pentru supraviețuire, ci și pentru menținerea biodiversității’, au subliniat WWF și ‘Rewilding Europe’.
Decimați de vânătoare și defrișările forestiere, zimbrul din Europa n-a dispărut grație unui program de reproducere a ultimelor exemplare conservate în captivitate.
Astăzi sunt în jur de 5.000 de exemplare în toată Europa, conform Centrului de conservare a bizonului european, cu sediul la Varșovia. Dar numai 3.400 dintre aceștia trăiesc în libertate sau în regim de semi-libertate.
Europa Centrală și orientală, care deține încă zone foarte sălbatice și cele mai mari păduri primare de pe continent, este un paradis pentru aceste rumegătoare, rude mai subțiri ai bizonului american.
Cea mai mare populație de zimbri se găsește în Polonia (aproximativ 1.400 de capete), în special în pădurea primară din Bialowieza care se întinde până în statul vecin Belarus, unde deopotrivă se găsesc 1.000 de bizoni.
România se situează mult mai în urmă, având în prezent 102 zimbri în alte zone ale Carpaților, în afară de Munții Țarcu.
Proiectul derulat de WWF și ‘Rewilding Europe’ în comuna Armeniș (județul Caraș-Severin) vizează, totodată, și dezvoltarea turismului pentru asigurarea unei activități pentru populația locală. Locuitorii au fost formați pentru a putea lucra în rezervație.
‘Nu aveam de lucru și această operațiune este cu adevărat benefică pentru familia mea și pentru comunitatea noastră’, a declarat pentru AFP Ilie Hurduzeu, locuitor din Armeniș, în vârstă de 32 de ani, angajat în cadrul rezervației.
Una dintre sarcini este alertarea autorităților în cadrul tentativelor de braconaj. O posibilitate care este respinsă de șeful direcției silvice Caraș-Severin, Ștefan Stănescu: ‘Chiar și braconierii vor fi mândri să vadă că avem animale care sunt pe cale de dispariție și le vor proteja’.