Amanarea trecerii la invatamantul general obligatoriu este necesara, in opinia parlamentarilor din Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor. Timpul foarte scurt nu a permis Ministerului Educatiei si Cercetarii sa pregateasca din timp planurile de invatamant si manualele aferente claselor de gimnaziu V-IX. -Este mai utila o amanare a acestei masuri si acest lucru se va face printr-un ordin al MEC-, a precizat presedintele comisiei, Anghel Stanciu.
Deputatii au sustinut ideea amanarii si in discutia purtata ieri cu ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, despre strategia MEC privind trecerea la invatamantul general obligatoriu de noua clase si despre posibilitatea ca invatamantul obligatoriu sa inceapa de la varsta de sase ani.
Potrivit lui Stanciu, actualele clase a VIII-a vor sustine, in consecinta, examenul de Capacitate la fel ca pana acum.
Presedintele comisiei a mai spus ca este posibil ca MEC sa depuna la Parlament un proiect de lege prin care varsta copiilor care vor incepe clasa I in 2003-2004 sa fie de sase ani.
Stanciu a aratat ca deputatii au discutat cu ministrul si despre ideea ca, experimental, grupa mare de la gradinita -sa fie introdusa in ciclul de invatamant primar obligatoriu-.
La randul sau, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat ca, din dezbaterile din comisie a reiesit ca deputatii accepta -ideea unui invatamant obligatoriu care sa inceapa mai devreme, si anume la sase ani-.
-In felul acesta compatibilizam sistemul de invatamant cu cel din cele mai multe tari din Europa, unde el incepe la sase ani-, a spus Andronescu, aratand ca MEC urmeaza sa se ocupe de elaborarea, in acest sens, a curriculum-ului scolar.
Din anul prescolar 2002-2003, MEC isi propusese sa demareze proiectul anului -pregatitor-. In cateva gradinite (centre-pilot) s-ar fi incercat aplicarea unui regim cat mai apropiat de cel al gimnaziului, pentru ca elevii din clasa I sa se acomodeze mult mai rapid cu sistemul de predare, urmand ca din anul (pre)scolar 2003-2004, -pregatitorul- sa devina obligatoriu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane