Home Social Invatamantul preuniversitar privat

Invatamantul preuniversitar privat

DISTRIBUIŢI

Nu s-a mai vorbit de foarte mult timp despre invatamantul preuniversitar privat, in centrul atentiei fiind mai ales facultatile private, cu problemele lor de autorizare sau acreditare. Dar ponderea gradinitelor, scolilor si liceelor private este din ce in ce mai importanta. De exemplu, in Iasi, din cele 30 de institutii de invatamant private existente, 18 sunt destinate studiilor preuniversitare. Doar sapte dintre acestea din urma sunt autorizate, celelalte 11 avand specializari care nu au primit aviz de functionare din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Oricum, gradinitele si scolile private isi propun sa fie o varianta imbunatatita la cele de stat, nu numai prin dotarile de care dispun, ci si prin atmosfera mai putin rigida decat cea creata de unii profesori de la stat, croiti dupa modelul -domnului Vucea-.

-Euroed– alternativa europeana pentru scoala clasica

Infiintata in anul 1992 ca o institutie de educatie continua – oferind cursuri de limbi moderne adultilor, Fundatia -Euroed- si-a deschis, in anul 1995, portile catre sistemul de invatamant preuniversitar. Dupa ce, in august 1999, atat scoala, cat si gradinita au obtinut autorizatie de incredere din partea ministerului, in prezent, aici invata aproximativ 50 de elevi, impartiti in patru clase primare, si alti peste 80 de copii – in cele opt grupe de gradinita. Pe langa planul de scolarizare obligatoriu, elevii invata intensiv limba engleza inca din clasa I. Elevii claselor I-IV au la dispozitie mai multe discipline optionale; ei pot alege o a doua limba straina sau cursuri de calculatoare, sah, arte plastice, aerobica, tenis, inot sau teatru educational in limba engleza. Disciplinele optionale au fost stabilite numai pe baza cererilor parintilor si au fost votate de un consiliu al acestora. Scoala asigura si asistarea invatarii, elevii stand la scoala, in medie, cam zece ore pe zi. Sunt asistati la ore si la pregatirea lectiilor de cate doi invatatori. Fiecare clasa are propria ei sala de studiu, dotata cu banci si cu dulapuri pentru echipamentul de sport si obiectele personale, astfel ca elevii nu sunt nevoiti sa-si mai duca, zilnic, rechizitele si manualele acasa. Masa o servesc la cantina scolii. Fundatia -Euroed- se numara printre scolile iesene cu cele mai mari taxe. La gradinita, taxa lunara este de 25 de dolari, iar la scoala aceasta variaza intre 75 si 85 de dolari lunar, la care se mai adauga si suma de 50 de dolari lunar – cotravaloarea meselor oferite.

Desi tine de o fundatie evanghelica, la -Wurmbrand- influenta religioasa nu exista

Colegiul -Wurmbrand-, care apartine de Fundatia Evanghelica -Filocalia-, si-a deschis, in 1995, clase de invatamant primar si gimnazial, iar din 1998 organizeaza si cursuri liceale. Toate formele de invatamant au obtinut autorizatia de incredere. Acum exista patru clase a cate 24 de elevi pentru invatamantul primar si gimnazial si doua clase de liceu – una de profil uman (limbi moderne) si alta de profil real (matematica-informatica). Planurile de invatamant sunt aceleasi ca si la scolile de stat, diferentele existand doar in cazul disciplinelor optionale. Si aici, elevii invata limba engleza, dar si informatica inca din anul I. Pe deasupra, ei au posibilitatea de a face cursuri de flaut, pian si chiar alte instrumente, la alegerea elevilor. Copiii din clasele I-IV au, dupa-amiaza, ore de invatare, ei facandu-si majoritatea temelor la scoala, asistati de invatator si profesori. -La sfarsitul fiecarui an de studii dam teste elevilor, iar cei care nu obtin cel putin nota 7.00 sunt sfatuiti sa se transfere la alte scoli-, a precizat directoarea Liliana Romaniuc. -Pana acum, elevii de la noi au dat doua examene de Capacitate, care au fost promovate in proportie de 100%. Impunem profesorilor sa fie modele pentru elevii nostri. Pe langa partea de invatamant, noi promovam in fata elevilor si respectul, responsabilitatea, munca, cinstea si dragostea. Din pacate, in unele cazuri, ceea ce construim noi la scoala este daramat acasa, de catre parinti-, precizeaza directoarea.

Reversul medaliei: -Pro Sansa- nu are nici o specializare autorizata…

Infiintata in anul 1999, Fundatia -Pro Sansa- continua, de fapt, activitatea Fundatiei -Pro Humanitas-, infiintata cu cativa ani inainte. -Pro Sansa- – care are scoli postliceale si colegii – scolarizeaza aproximativ 300 de elevi la specializarile Finante-Contabilitate, Asistenta sociala, Birotica-Administratie Publica, si la profilul Invatatori – Educatoare. Din anul 2000, scoala a introdus si specializarea Agenti vamali. Desi functioneaza de aproape trei ani, Fundatia -Pro-Sansa- inca nu a reusit sa obtina autorizatia de incredere din partea MEC pentru nici una dintre specializarile mentionate. Intrebata despre profesorii care predau la aceasta scoala, directoarea Tatiana Dorofte ne-a spus ca nu are o imagine clara asupra numarului acestora, refuzand sa ne dezvaluie identitatea lor. -Toti sunt profesori renumiti, cu gradul I didactic, si multi cu doctorate-, a precizat, lacunar, directoarea Tatiana Dorofte. Ciudat este faptul ca, desi functioneaza de trei ani, scoala apartinand Fundatiei -Pro Sansa- nu are nici un cadru didactic titular. Desi taxele impuse de catre conducerea scolii nu sunt deloc mici, Fundatia -Pro-Sansa- nu are inca nici un spatiu propriu, elevii invatand in opt sali de clasa si un amfiteatru, inchiriate de la Colegiul National. Nici macar sediul administrativ nu apartine Fundatiei, acesta functionand intr-o camaruta de la parterul Colegiului National.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.