Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si Ministerul Educatiei si Cercetarii, impreuna cu Delegatia Comisiei Europene, anunta finalizarea procesului de selectie a unitatilor de invatamant care vor fi cuprinse in programul de sprijinire a dezvoltarii invatamantului profesional si tehnic, o noua componenta a Programului PHARE pentru -Coeziune Economica si Sociala-.
Bugetul alocat este de 21,33 milioane de euro (din care 16 milioane de euro – fonduri PHARE si 5,33 milioane de euro – contributie de la bugetul de stat). La acesta se adauga asistenta tehnica, finantata cu 4,5 milioane de euro prin Programul PHARE 2001, pentru dezvoltare institutionala, in conformitate cu politicile si practicile din Uniunea Europeana. Reforma sistemului de invatamant profesional si tehnic va beneficia si in acest an de finantari suplimentare, comparabile cu cele din 2001 si 2002.
Evenimentul a fost marcat ieri, printr-o conferinta la care au participat seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, si ministrul dezvoltarii si prognozei, Leonard Cazan.
Si renovate, si ultradotate…
Componenta -Invatamant profesional si tehnic (TVET)- este multianuala. Prima faza – finantata din Programul PHARE 2001 pentru -Coeziune Economica si Sociala- – consta din renovarea unitatilor de invatamant selectate si instalarea de echipamente informatice. Obiectivul specific al acestei componente TVET este modernizarea retelei actuale de invatamant profesional si tehnic, precum si cresterea capacitatii de scolarizare si pregatire profesionala pentru a se asigura un invatamant de inalta calitate. In mod special, aceasta componenta are in vedere asigurarea de sanse egale tuturor tinerilor in vederea dobandirii calificarii profesionale necesare pentru a facilita dezvoltarea economica a Romaniei la nivelul standardelor europene, printr-un sistem educational flexibil si adaptat la nevoile fiecarui individ.
Investitiile din cadrul acestei componente sunt orientate pe doua directii:
– reabilitarea infrastructurii scolilor – prin lucrari de reparatii si consolidare a scolilor care prezinta deteriorari majore, furnizarea de utilitati, pregatirea claselor pentru instalarea echipamentului informatic si reabilitarea atelierelor de pregatire profesionala;
– procurarea de echipamente – tehnica de calcul si echipamente de birotica.
-Este un program integrat al unor politici generale, al carui scop este restructurarea intregului sistem de invatamant tehnic. Scolile nu sunt entitati izolate, ci parte a colectivitatii si trebuie tratate ca atare. Invatamantul tehnic romanesc nu-si mai poate permite specializari care nu mai au cautare pe piata-, considera seful delegatiei Comisiei Europene. -Romania nu este singura in acest proces de dezvoltare a invatamantului profesional si tehnic. Ea trebuie sa faca parte dintr-un sistem european-, a conchis Jonathan Scheele.
De aceeasi parere a fost si ministrul dezvoltarii si prognozei, Leonard Cazan. -Vor fi atinsi mai multi parametri educationali – asigurarea egalitatii sanselor educationale pentru toti tinerii si adolescentii, indiferent de mediul de provenienta a acestora-, a precizat Cazan.
Peste 120 de unitati beneficiaza de fondurile programului
De aceste investitii beneficiaza un numar de 100 de scoli si 11 centre de resurse, situate in cele 11 zone de restructurare industriala cu potential de crestere economica, prevazute in HG nr. 399 din 19 aprilie 2001.
Alte 11 centre de resurse au fost selectate pentru finantare dintre unitatile de invatamant care au valorificat experienta acumulata in cadrul programului-pilot anterior, PHARE RO 9405 VET.
Toate unitatile de invatamant beneficiare au fost selectate in cadrul unei competitii la nivel regional, organizata cu sprijinul Consortiilor Regionale (care functioneaza ca parteneriate consultative intre Consiliile pentru Dezvoltare Regionala).
-Constat ca scoala romaneasca a invatat sa scrie proiecte pentru finantare… Dovada stau cele peste 300 depuse pentru obtinerea de fonduri PHARE, din care – deocamdata – au fost selectate cele mentionate in hotararile de guvern amintite-, a precizat ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu. Suntem in plin proces de reforma a educatiei de baza. Scoala are nevoie de competente-cheie pentru a deveni o scoala europeana. Astfel, ea trebuie sa raspunda cerintelor unei societati a cunoasterii, sa-si sporeasca gradul de ocupare si dezvoltare economica si prin cresterea gradului de coeziune economica si sociala-, a conchis Andronescu.
Ministrul educatiei a precizat ca inca din anul scolar 2003-2004 vor fi introduse noile specializari din scolile de arte si meserii, exprimandu-si speranta ca modificarile Legii invatamantului vor fi aprobate in timp util, pentru ca de la 15 septembrie sa se intre in noul sistem de invatamant.
Provocarile sunt multe…
Dar procesul de tranzitie a Romaniei catre o economie de piata presupune o serie de provocari pentru intregul sistem de invatamant, care trebuie supus unor schimbari structurale la toate nivelurile: asigurarea educatiei elementare pentru toti, dezvoltarea educatiei in zonele rurale, promovarea utilizarii tehnologiei informationale si asigurarea accesului la Internet in invatamantul preuniversitar, crearea unui sistem coerent de pregatire permanenta a directorilor din invatamant si a personalului didactic din zona preuniversitara, acestea sunt doar cateva dintre obiectivele care trebuie atinse de Romania, mai ales ca in cazul capitolelor de negociere, capitolul -Educatie- este inchis provizoriu, nu definitiv…