Aproximativ patru milioane de romani – elevi, studenti si cadre didactice vor intra in greva generala cu incepere de luni, 7 noimebrie, de la ora 8.00.
Ieri, federatiile sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar si superior, sustinute si de cele doua organizatii studentesti nationale, au parafat data demararii grevei generale.
-Este absolut primul an de dupa *90 in care bugetul sau proiectul de buget pe un an este mai mic decat bugetul anului precedent. O asemenea situatie este absolut intolerabila -, a afirmat liderul Federatiei -Spiru Haret-, Gheorghe Isvoranu, la conferinta de presa comuna a celor patru reprezentanti ai cadrelor didactice.
-In loc sa sune la procurorul general pentru a se interesa de prietenii sai aflati mai mult sau mai putin in libertate, domnul Tariceanu ar fi trebuit sa-l caute pe ministrul Miclea, pentru a i se explica de ce Educatia are nevoie de 6% din PIB-, a fost de parere Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale. -Il rugam pe Tariceanu sa-si dea demisia, pentru ca nu si-a indeplinit fisa postului-, a spus Croitoru, invocand prevederile din lege care obliga guvernul sa aloce sase procente din PIB pentru Educatie.
Ca si acum cativa ani, cand starea invatamantului devenise precara, Federatia -Spiru Haret-, Federatia Educatiei Nationale, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia -Alma Mater- au decis sa protesteze in comun fata de lipsa de continut a promisiunilor electorale.
Liderii celor patru federatii sindicale din invatamant au declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa comuna, ca nu cer bani pentru salarii, ci pentru dotarea scolilor pentru a putea deveni competitive cu cele din Uniunea Europeana.
Cadrele didactice opresc lucrul saptamana viitoare, o data cu reluarea cursurilor dupa o saptamana de vacanta. Profesorii considera ca bugetul Educatiei va fi in continuare prea mic, sub 4% din PIB, desi liderii Aliantei PNL-PD au anuntat ca acesta va creste la 4,3%, urmand a fi suplimentat cu 1.800 miliarde de lei. Numai ca sindicalistii au demonstrat ca din calculul de pe hartie reiese ca nu 4,3% va fi bugetul educatiei, ci doar cu putin peste 3,8%.
De asemenea, pentru prima data, salariile profesorilor preuniversitari sunt trecute la -alte cheltuieli-, existand riscul ca aceste fonduri sa nu poata acoperi salariile pana la sfarsitul anului 2006.
-Vladescu a declarat ca nu poate respecta legea!-
Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN), a precizat ca nu-l mai intereseaza daca aceasta greva este sau nu legala atat timp cat ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca stie ca legea prevede un procent de 6% pentru Educatie, dar el nu o poate respecta. -Cu un buget de 3,73%, este imposibil sa faci reforma si sa pregatesti forta de munca concurentiala pentru integrarea in Uniunea Europeana. O sa transformam generatiile viitoare in capsunari si bone pentru UE-, a afirmat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).
Si amfiteatrele se golesc…
Aceste puncte de vedere sunt sustinute si de sindicatele din universitati, afiliate la Federatia -Alma Mater-. De asemenea, la greva de luni vor participa si organizatiile studentesti.
Florentin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din Romania (USR), a aratat ca, de aceasta data, studentii sa faca o altfel de greva: nu vor mai iesi in strada, ci pur si simplu nu vor mai veni la cursuri pana cand Educatia nu va primi 6 procente din PIB. -Daca in urma cu sase luni guvernantii ne-au taiat subventiile pentru medicamente, nu vom mai sta in strada, ca sa nu racim-, declara liderul USR.
Liderii celor patru federatii sindicale sustin ca peste 80% din cadrele didactice sunt membri de sindicat, iar unii dintre cei care nu sunt afiliati la nici o federatie si-au exprimat dorinta sa se alature colegilor lor in acest demers.
Cercetatorii vin puternic din urma
Mai mult de 100 de salariati din cercetare au protestat, ieri, in fata sediului parlamentului, pentru a atrage atentia guvernantilor ca bugetul de 0,32% din PIB alocat acestui domeniu este insuficient, legea cercetarii prevazand un minimum de 0,8%.
Radu Minea, presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania (FSLCPR), a declarat ca, prin acest protest, vor sa sensibilizeze autoritatile cu privire la bugetul pentru cercetare. El a aratat ca, potrivit unei prevederi legislative care ar fi fost abrogata, cercetarea trebuia sa primeasca minimum 0,8% din PIB. Bugetul acestui domeniu a crescut de la 0,2% la 0,3% din PIB, -crestere care intra in marja de eroare a bugetelor-, dupa cum afirma liderul sindical.
-Nici macar acesti bani (0,32% din PIB) nu ajung la cercetare, noi vrem ca bugetul care exista pentru cercetare sa fie al cercetarii si sa nu mai fie imprastiat pentru invatamantul superior, ca anul trecut-, adauga Minea. Liderul sindicatelor din cercetare a anuntat ca astazi are de gand sa-i arate -cartonasul rosu- lui Jonathan Scheele, in cadrul unui miting de protest in fata sediului Delegatiei Comisiei Europene, legat de -dezinformarea Uniunii Europene in legatura cu situatia cercetarii-, conform Raportului de tara, unde -totul este perfect la cercetare-.