Copiii care invata in scolile speciale au devenit un subiect de divergenta intre Ministerul Educatiei si Cercetarii si Directia pentru Protectia Copilului. Astfel, exista evaluari diferite ale celor doua institutii, in ceea ce priveste posibilitatile de integrare a copiilor cu deficiente in institutii de invatamant normale. Chiar daca MEC este singurul organism abilitat sa evalueze capacitatea educationala de integrare a acestor copii, unele Directii Judetene pentru Protectia Copilului emit cifre si procentaje in legatura cu numarul celor pe care si-ar dori sa-i vada integrati.
Sansa de integrare, refuzata
Aproximativ 15% dintre copiii care invata in scolile speciale din judetul Arad, evaluati pana in prezent de catre o comisie, ar trebui sa frecventeze institutiile de invatamant normale, considera sefului Serviciului de Evaluare Complexa, Agnes Palfy. 15% dintre copiii evaluati au fost reorientati spre scoli normale, iar pentru alti 6% s-a recomandat -invatamantul de masa cu sprijin-, respectiv formarea de clase in scolile normale. In acest sistem, copiii ar urma sa fie ajutati suplimentar cu medidatii pentru a recupera cunostinte si a ajunge la nivelul colegilor de generatie. Dar, din motive obiective, Inspectoratul Scolar Arad nu a reusit sa organizeze aceasta forma de integrare.
Din acest an, toti copiii din unitatile scolare si prescolare speciale trebuie sa fie reevaluati din punctul de vedere al intelectului si cunostintelor, pentru a fi corect indrumati spre o forma de invatamant potrivita. Evaluarea se face de catre o comisie formata din psihiatri, psihologi, psiho-pedagogi si specialisti din cadrul Directiei pentru Protectia Copilului.
Pana in prezent, in judetul Arad s-au prezentat la evaluare jumatate dintre cei peste 1.200 de copii, desi situatia lor trebuia sa fie clara pana la inceputul anului scolar.
Conform specialistilor de la DPC, aproape unul din cinci copii aflati in scoli speciale ar trebui sa invete alaturi de colegii lor din institutiile obisnuite. Din pacate, evaluarile arata ca nu este vorba despre cazuri izolate, ci de un adevarat fenomen social care genereaza marginalizati, rapindu-le de la bun inceput sansa de integrare sociala. Ei au ajuns sa fie catalogati -cu intelect redus- din cauza nepasarii parintilor sau a faptului ca acestia sunt foarte saraci si prefera sa-si dea copiii la scoala pe banii statului, mai sustin specialistii.
-Toti copiii din scolile speciale trebuie sa invete alaturi de colegii lor din scoala publica, dar acest scop nu poate fi realizat in mod pompieristic. Este necesara o evaluare pe absolut toate planurile, pentru ca in final sa putem spune ca si scoala publica este gata sa-i primeasca pe acesti copii. Problemele sunt foarte complicate si foarte delicate in aceasta directie-, ne-a precizat inspectorul general din MEC – compartimentul Invatamant special, din cadrul Directiei Generale pentru Invatamantul Preuniversitar.
Intr-adevar, din acest punct de vedere se poate spune ca exista vederi diferite, deoarece exista Hotararea de Guvern cu numarul 1205/2001, care stipuleaza ca Ministerul Educatiei si Cercetarii elaboreaza instrumente de evaluare in vederea orientarii scolare a copilului. In acest sens, in martie a aparut HG 218/2002 care cuprinde metodologia de expertizare si evaluare a copiilor cu deficiente, in vederea orientarii scolare a acestora. In plus, actul normativ mentionat cuprinde 52 de teste de evaluare, dar nu toate pot fi aplicate de catre DPC, unele intrand in atributiile MEC.
In acest moment exista in Romania 29.000 de copii cu deficiente, in timp ce alti 17.000 au fost integrati in invatamantul public in ultimii doi ani.