In urma controalelor efectuate, Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica va propune Ministerului Educatiei si Cercetarii retragerea autorizatiei pentru inca 15 institutii de invatamant particular, pe langa celelalte 14 care au fost propuse spre lichidare prin ordonanta de urgenta.
Cele 15 universitati care vor intra in lichidare sunt urmatoarele: Fundatia IDM-Universitatea Romano-Britanica din Bucuresti, Scoala Superioara de Jurnalistica din Bucuresti (care – din lipsa de studenti – s-a autopropus spre lichidare), Fundatia -Ergorom 79–Universitatea -Alexandru Ghica- din Alexandria, Centrul de Studii -Stefan cel Mare si Sfant- din Botosani, Fundatia Universitara -Sfintii Apostoli Petru si Pavel- din Brasov, Fundatia -Sf. Maria–Institutul de Invatamant Superior -Omnia- din Constanta, Fundatia Meridian-Universitatea -Virgil Madgearu- din Craiova, Universitatea -Negru Voda- din Curtea de Arges, Fundatia -Gheorghe Titeica- din Dr. Turnu Severin, Centrul de Studii -Stefan cel Mare si Sfant- din Focsani, Universitatea Ecologica -Dimitrie Cantemir- din Iasi, Fundatia Universitara pentru Kinetoterapie din Oradea, Fundatia pentru Istoria Prahovei-Universitatea -Mihai Viteazul- din Ploiesti, Fundatia Academia Comerciala din Satu Mare si Fundatia pentru Cultura si Invatamant -Ioan Slavici- din Timisoara.
De asemenea, CNEAA a propus mentinerea autorizatiei pentru inca trei universitati, atentionandu-le insa sa-si remedieze neajunsurile. Este vorba despre Universitatea -Pro Media- din Bucuresti – specializarile Imagine-film si Regie, Universitatea -Mihai Viteazul- din Craiova si Fundatia Universitara -Anghel- din Dr. Turnu Severin.
Raportul finalizat de CNEAA si trimis Camerei Deputatilor propune amanarea acreditarii pentru Universitatea Ecologica si Universitatea Bioterra, ambele din Bucuresti. Motivul principal este legat de nerealizarea investitiei de 25% din venituri in baza materiala.
CNEAA propune spre acreditare inca 11 universitati particulare
Pe masa de lucru a Ministerului Educatiei si Cercetarii se afla, de mai mult de un an, o lista a CNEAA cu noi propuneri pentru acreditarea unor universitati particulare. Ministerul a intarziat insa luarea unei decizii. Lista cuprinde Academia Universitara -Athenaeum- – Bucuresti, Academia Informatizata pentru Stiinte Tehnice, Economice, de Drept si Administratie – Bucuresti, Institutul de Administratie Publica si a Afacerilor – Bucuresti, Institutul Bancar din Bucuresti, Institutul Teologic Romano-Catolic – Bucuresti, Universitatea -Artifex- – Bucuresti, Universitatea -Bogdan Voda- – Baia Mare, Universitatea -Mihail Kogalniceanu- – Iasi, Universitatea -Dimitrie Cantemir- – Targu Mures, Universitatea -Mihai Eminescu- – Timisoara si Universitatea Banatului, tot din Timisoara.
Jumatate din facultatile de stat functioneaza in afara legii
-Daca aplicam ad-litteram legea, jumatate dintre universitatile de stat ar trebui sa intre in lichidare-, a declarat Ioan Mihailescu, presedintele CNEAA. Dupa cum se precizeaza in articolul 9 al Legii 88/1993, din cinci in cinci ani de la primirea acreditarii, universitatile trebuie sa depuna dosarele de evaluare, in vedera reacreditarii lor. Dar mai mult de jumatate dintre universitatile de stat nu au facut-o, desi termenul-limita a expirat in 1999. Dupa cum este prevazut in articolul citat, la un an dupa trecerea acestei perioade de cinci ani -se dispune incetarea scolarizarii in facultatea, colegiul sau specializarea in cauza, incepand cu anul I-.