Cel mai ieftin serviciu vandut in Romania este invatamantul universitar, iar acest lucru scade continuu calitatea educatiei academice si duce la lipsa de competitivitate a acesteia, afirma profesorul Adrian Miroiu, decanul Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA, in cadrul unei dezbateri despre finantarea invatamantului superior romanesc, organizata de Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala.
Potrivit datelor existente la Ministerul Educatiei si Cercetarii, invatamantul universitar de stat supravietuieste cu cel mult 500 de euro pe an pentru un student, in timp ce o gradinita privata costa cel putin 2.000 de euro, iar o scoala particulara intre 5.000 si 7.000 de euro pentru un elev, in fiecare an. -Educatia universitara romaneasca este cel mai ieftin serviciu, statul oferind foarte putini bani pentru un pregatirea unui student, iar acest lucru impiedica universitatile sa perceapa taxe mai mari. Statul intervine masiv pe piata invatamantului superior, prin numarul foarte mare de locuri subventionate de la buget, care afecteaza nivelul taxelor tuturor universitatilor publice si private-, este de parere Miroiu.
Finantarile private, o alternativa bugetara
Din cele 90.0000-100.000 de locuri scoase anual la concurs de la universitatile de stat, 60.000 sunt subventionate de stat. Universitatile particulare fac acelasi lucru cu inca 30.000 sau 40.000 de locuri, a aratat Miroiu, care a fost secretar de stat pentru invatamantul superior, in perioada 1997-2000.
-Pe de o parte, exista un nivel de finantare redus, dar, chiar daca bugetul ar fi mult mai darnic, lucrurile nu s-ar schimba in mod radical-, precizeaza Miroiu, referindu-se la faptul ca nu trebuie asteptate mari cresteri ale fondurilor alocate de stat, ci cautate finantari private.
La inceputul anilor *90 erau alocati circa 400 de dolari pentru fiecare student, ajungand, in 1995-1996, la cel mai inalt nivel, de peste 600 de dolari. Din 1996 si pana in 1999, finantarea a scazut din nou, din doua motive. Astfel, a scazut PIB-ul si, implicit, fondurile pentru educatie, iar in 1995-1996, a crescut foarte mult numarul studentilor sustinuti de stat, astfel ca fondurile respective s-au impartit la mai multe persoane.
Se asteapta ca, in 2008, sa se ajunga la 1.000 de euro pentru fiecare student, bani alocati de stat, dar si aceasta suma este foarte mica comparativ cu Germania (care aloca anual pentru fiecare student circa 6.000 de euro) sau cu Statele Unite (unde studentii beneficiaza anual de o finantare de 15.000 de dolari).
Finantarea trebuie sa creasca, cifra de scolarizare – sa se reduca
-Este necesar si sa creasca alocatia pentru studenti, prin cresterea subventiei bugetare. In 2008, s-ar putea ajunge la 850 de euro pentru fiecare student, ceea ce inseamna totusi de zece ori mai putin decat in alte tari europene. Totodata, ar trebui sa scada cifra de scolarizare prin reducerea la jumatate sau la o treime, pentru a evita scaderea continua a calitatii invatamantului superior-, considera decanul Miroiu.
O alta solutie pentru imbunatatirea invatamantului superior este dezvoltarea sistemului de granturi pentru studenti. In Anglia, de exemplu, studentii sunt imprumutati cu o suma de bani pe timpul studiilor universitare, iar acesti bani sunt inapoiati in 20 de ani, dupa ce absolventii isi gasesc un loc de munca. Criteriile de acordare a acestor granturi sunt cele sociale, statul garantand imprumutul bancar si stimuland astfel accesul la studiile superioare al tinerilor din mediile defavorizate.
Miroiu a adaugat ca mentalitatea romaneasca potrivit careia educatia nu trebuie platita, ci sustinuta din alta parte trebuie schimbata. In tarile europene, invatamantul superior nu este obligatoriu, iar cei care vor sa beneficieze de el trebuie sa plateaca, afirma decanul Facultatii de Stiinte Politice.