Inventatorii romani medaliati in aceasta luna la cea de-a 34-a editie a -Salonului International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi- de la Geneva – Elvetia au fost premiati ieri la Bucuresti. Anul acesta, ei au adus in tara 23 de medalii de aur, din care sase cu mentiune, 15 de argint, doua de bronz si sapte premii speciale. Fata de anul trecut, pentru doua inventii romanesti s-au semnat contracte cu firme straine chiar in cadrul Salonului.
Majoritatea romanilor care au primit in acest an premii la Geneva sunt inventatori cu vechime, dar au existat si cativa noi, tineri. Premiile aduse in tara -sunt extrem de importante, pentru ca asta inseamna ca suntem parte a unei comunitati aparte a lumii, ca o comunitate distincta-, a precizat secretarul de stat pentru cercetare din cadrul Ministerului Educatiei, Anton Anton. In plus, el a subliniat ca in ultimii ani Romania a avansat in acest domeniu, astfel ca -de cativa ani am ajuns sa fim intre liderii comunitatii respective, deci avem un cuvant important de spus si la jurizarea inventiilor-.
Traditie
A devenit aproape o traditie ca fiecare inventie romanesca ce ajunge la Geneva sa fie medaliata. Anul trecut, dintr-un total de 31 de inventii, 12 au fost distinse cu aur, insa rezultatele din acest an au fost chiar mai bune: 23 de medalii de aur din 40 de inventii romanesti premiate. Mai mult, -anul acesta, fata de anul trecut, deja s-au semnat, in Salon, doua contracte de inventii pentru strainatate-, a declarat Anton.
Pentru una dintre ele, o pubela economica pentru depozitarea reziduurilor periculoase, care asigura protectie deplina, s-a semnat contract cu o firma franceza. Cea de-a doua este o sursa de producere a energiei curate. -E un fel de mecanism cu zabrele care se pune in ape curgatoare si e sursa de energie-, a explicat delegatul oficial pentru Romania la Geneva, consilierul Camelia Marinescu. Pentru aceasta din urma inventie s-a semnat un contract cu o firma din Arabia Saudita.
Dispozitiv pentru amortizarea undei seismice
Dispozitivul pentru amortizarea undei seismice este o alta inventie medaliata cu aur in acest an. Ea apartine unui grup de cercetatori de la Universitatea Politehnica Bucuresti si in momentul de fata se afla in faza de macheta. Anton Hadar, unul dintre cercetatorii care au lucrat la conceperea acestui dispozitiv, a declarat ca se lucreaza de trei ani la acest proiect destinat protejarii constructiilor civile si industriale, impotriva undelor distrugatoare ale cutremurelor. Dispozitivul are la baza un sistem de arcuri cu ajutorul caruia -constructia mai suporta doar 20 la suta din unda seismica-, iar el nu poate fi utilizat pentru constructiile deja amenajate, a explicat Hadar. Inventia a starnit interesul mai multor companii din strainatate, dar nu a fost inca brevetata international. Dupa calculele facute de inventatori, costurile unui astfel de dispozitiv nu ar trebui sa depaseasca 10 la suta din costul total al constructiei.
Bugetul pentru inventii, mai mare decat numarul cererilor
Inventatorii din Romania sunt sustinuti printr-un program national. Secretarul de stat Anton Anton nu a putut preciza care este bugetul anual alocat in acest sens, dar a mentionat ca -bugetul alocat in fiecare an a fost un pic mai mare decat cel cerut.- De asemenea, el a spus ca, in acest moment, aproximativ 100 de prototipuri ale inventatorilor romani sunt finantate prin programul national Invent.