Agricultura, construcţiile şi sectorul turistic-hotelier sunt principalele domenii în care Italia permite accesul liber al lucrătorilor romani pe piaţa muncii, în condiţiile în care a impus romanilor o perioadă tranzitorie de un an. Pe langă aceste domenii, romanii mai pot obţine contracte şi în sectorul mecanic, în activităţile casnice (menajere şi de îngrijire a persoanelor), precum şi în toate domeniile ce presupun contracte sezoniere şi personal cu înaltă calificare. Pentru toate aceste activităţi, romanii nu au nevoie decat de autorizaţie de muncă, pe care o obţin de la angajatorul italian, şi de o carte de şedere în Italia. Aceasta din urmă va fi solicitată de către lucrătorul roman, în baza unei declaraţii scrise a angajatorului, de la chestura italiană, în termen de maximum trei luni de la data intrării în Italia. Lucrătorii care au primit autorizarea de angajare nu mai au nevoie de viză de intrare. Deşi a permis accesul liber numai în sectoarele sus-menţionate, Italia le dă însă voie patronilor care au nevoie de forţă de muncă străină să angajeze lucrători romani. În aceste cazuri, o mai mare responsabilitate le revine angajatorilor. Aceştia trebuie să ceară de la Ghişeul Unic pentru Imigrări autorizarea de angajare în baza unui formular tip. Ghişeul Unic pentru Imigrare din provincia în care se desfăşoară activitatea lucrativă va verifica condiţiile contractuale la direcţia de muncă, după care va elibera autorizarea respectivă. În baza acesteia, lucrătorul se va prezenta la chestură pentru a cere cartea de şedere, în maximum trei luni de la intrarea în Italia.
Salarii
Muncitorii romani calificaţi care lucrează în Italia în agricultură pot obţine salarii minime de 1.019,19 euro/lună (pentru contractele pe perioadă nelimitată). Pentru mana de lucru necalificată în agricultură, salariul minim brut este de 855,61 euro/lună. În construcţii şi în industrie, salariile se încadrează între 1.000 şi 1.500 de euro. Asistenţii medicali care obţin un loc de muncă prin intermediul agenţiilor de recrutare private pot primi salarii situate între 800 şi 1.300 de euro. Toţi lucrătorii care muncesc legal în Italia şi cotizează în acest fel la sistemul de asigurări sociale vor primi la pensie suma echivalentă perioadei lucrate pe teritoriul italian.
Unde vă adresaţi pentru a obţine un contract de muncă
1.Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă, str. Walter Mărăcineanu nr. 1-3, sector 1, Bucureşti, tel. 021/315.88.44, www.omfm.ro., [email protected];
2. Inspectoratelor teritoriale de muncă, pentru a consulta ofertele agenţilor privaţi italieni;
3. Prin contact direct cu angajatorii italieni, accesand portalul internaţional al locurilor de muncă disponibile pentru străini, EURES, la pagina web http://ec.europa.eu/eures/. Aici veţi intra pe linkul de căutare a unui job în Italia dand click pe opţiunea IT (Italia), vă veţi crea un cont de utilizator şi veţi putea căuta un job, în funcţie de domeniul în care doriţi să lucraţi, regiunea şi tipul contractului (sezonier sau permanent). Pentru a aplica la jobul care vă convine, va trebui să completaţi un Curriculum Vitae şi apoi să aşteptaţi ca angajatorul să vă contacteze.
Documente necesare
Dacă vreţi să plecaţi în Italia prin intermediul OMFM pentru a munci într-unul dintre domeniile menţionate mai sus, va trebui să depuneţi personal la sediul instituţiei un dosar care să cuprindă următoarele documente:
– copii legalizate după B.I. sau C.I. şi paşaport, cu valabilitate de minimum şase luni;
– cazier judiciar în original, cu termen de valabilitate de şase luni, care să ateste că nu aveţi antecedente penale;
– adeverinţă medicală de la medicul de familie care să ateste că sunteţi clinic sănătoşi;
– copii legalizate după actele de studii şi certificatele de calificare;
– carte de muncă sau declaraţie că nu aveţi carte de muncă;
– declaraţie legalizată din care să rezulte numărul minorilor aflaţi în întreţinere;
– declaraţie legalizată că nu beneficiaţi de pensie de invaliditate şi sunteţi apţi de muncă;
– două fotografii color, tip paşaport;
– dovadă emisă de Serviciul Public pentru Asistenţă Specială/primar, din care să rezulte că aţi notificat intenţia de a lucra în străinătate;
– dacă optaţi pentru domeniul agricol, va trebui să dovediţi că aveţi experienţă fie printr-un certificat de producător, fie printr-o adeverinţă de la locurile anterioare de muncă;
– Curriculum Vitae şi fişă individuală, completate pe modelele de la sediul OMFM.
Pentru dosarele depuse, OMFM vă va elibera cate un bon de înregistrare. Cu acest bon vă veţi prezenta ulterior la selecţie. În momentul în care veţi fi selectaţi, veţi fi anunţaţi să vă prezentaţi la interviul cu reprezentanţii angajatorilor italieni.
Cum vă deschideţi o afacere
În cazul în care vreţi să lucraţi pe cont propriu, în speţă, să vă deschideţi o afacere în Italia, iată ce aveţi de făcut:
– În maximum trei luni de la intrarea în Italia, mergeţi la chestură pentru a solicita cartea de şedere pentru munca autonomă.
– De la Agenţia de intrări locală veţi cere codul fiscal al firmei. Cererea se depune în două exemplare, alături de un act de identitate.
– În maximum 30 de zile de la începerea activităţii, trebuie să vă înscrieţi la Registrul Firmelor din cadrul Camerei de Comerţ. Aici veţi prezenta cererea de înscriere, un act de identitate şi un timbru fiscal. În funcţie de specificul afacerii, firma va fi înscrisă în registrul corespunzător (al agenţilor şi reprezentanţilor de comerţ, al comisionarilor etc).
– Pentru profesiile prestate în cadrul cabinetelor medicale ori de avocatură, trebuie să vă înscrieţi în ordinul profesional aferent meseriei (al medicilor, al avocaţilor etc.) şi să vă fie recunoscută diploma profesională.
– Restaurantele, barurile, firmele de transport şi cele de bijuterii necesită licenţe speciale, eliberate de autorităţile cărora li se subordonează.
– Firmele de curăţenie, cele de instalare sisteme şi service-urile auto primesc autorizaţia de funcţionare numai după ce inspectorii în domeniu au verificat îndeplinirea criteriilor tehnice şi profesionale.
– În funcţie de activitate, primăria locală vă va elibera o autorizaţie specifică.
Important! Pentru orice activitate autonomă, trebuie să dovediţi autorităţilor menţionate că locuiţi în Italia, prin prezentarea contractului casei sau a celui de închiriere. În plus, veţi face dovada că deţineţi capital pentru începerea afacerii şi aveţi un venit anual de minimum 8.400 de euro. Camera de Comerţ vă va elibera atestatul referitor la parametrii legaţi de resursele necesare activităţii. Tot aici, sunteţi obligat să plătiţi un impozit anual, calculat în funcţie de cifra de afaceri.
Profesii care cer recunoaşterea diplomelor
Pentru ca romanii să poată practica o serie de meserii în Italia, e necesar ca statul italian să le recunoască diplomele profesionale obţinute în Romania. De exemplu, în domeniul medical, diplomele admise pentru recunoaştere sunt legate de următoarele profesii: farmacist, medic chirurg/specialist/generalist, dentist,veterinar, asistent, infirmier, moaşă, terapeut etc. Persoanele care cer recunoaşterea diplomei se vor adresa Ministerului Sănătăţii italian, unde vor depune o cerere tip, diplomele obţinute în Romania şi o serie de documente ce atestă calificările şi experienţa. Pentru recunoaşterea diplomelor de agent de schimb, agronom, asistent social, avocat, biolog, chimist, geolog, inginer, psiholog, contabil, solicitanţii se vor adresa Ministerului Justiţiei italian. Aici vor depune o cerere tip, diploma şi certificate care atestă experienţa. Pentru recunoaşterea diplomelor de profesor, arhitect şi cercetător, cetăţeanul român se va adresa Ministerului italian al Educaţiei.
Atenţie!
În cazul în care întâmpinaţi diferite probleme în Italia, legate de locul de muncă, presupunând nerespectarea obligaţiilor contractuale de către angajator, adresaţi-vă ataşatului pentru probleme de muncă din cadrul Ambasadei României în Italia (adresa: Via del Serafico nr. 69-75, 00142 Roma, tel./fax: 0039.06.51.98.70.93, e-mail: [email protected])