Home Social Joi, dascalii vor lua o -pauza- de doua ore

Joi, dascalii vor lua o -pauza- de doua ore

DISTRIBUIŢI

In cadrul unei ultime intalniri, care s-a desfasurat ieri, alianta sindicatelor din invatamant a stabilit definitiv declansarea conflictului colectiv de munca. Totodata, liderii sindicali si-au reafirmat disponibilitatea pentru discutii. Dar numai cu premierul Adrian Nastase… Ei refuza dialogul cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si cu reprezentantii acestuia din teritoriu – inspectoratele scolare judetene. Formele conflictului colectiv se doresc cat mai putin daunatoare pentru elevi si pentru procesul si calendarul educational. De exemplu, incepand cu data de 11 martie, cand in invatamant este programata greva generala de o zi, profesorii din judetul Iasi nu vor mai trece notele si calificativele in cataloage. Aceasta chiar daca in ultimele zile au aparut unele amenintari impotriva lor, din partea Inspectoratului Scolar. S-a mers pana acolo incat dascalilor li s-a sugerat ca, in urma protestelor, s-ar putea confrunta cu neplata orelor de greva. Pe de alta parte, se vorbeste si despre intocmirea unor tabele cu numele profesorilor care vor participa la proteste!

Comentand evolutia situatiei din ultimele saptamani, cadrele didactice continua sa considere o ofensa proportia de 5% cu care MEC le va suplimenta veniturile, in locul acordarii bonurilor valorice.


Conducerile celor patru federatii sindicale din invatamant – Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Educatiei Nationale, Federatia -Spiru Haret- si -Alma Matter- – au decis, la sfarsitul saptamanii trecute, sa intre, in ultima zi a lunii, in greva de avertisment. Ieri, in cadrul unei noi intalniri, alianta formata din cele patru federatii si-a reiterat intentiile de a declansa conflictul de munca, dupa programul stabilit anterior, solicitand totodata o intalnire cu primul-ministru.

Greva de avertisment se va desfasura intre orele 11.00 si 13.00. Daca Guvernul va ramane insensibil la doleantele profesorilor, aceasta va fi urmata, pe 11 martie, de o greva de o zi.

Si daca nici aceasta forma de protest nu-i va determina pe guvernanti sa-si schimbe optica fata de dascali, anul scolar ar putea fi blocat. In teritoriu, situatia nu este atat de calma dupa cum pare la nivel central…

Bacaul se opune reducerii sporului de mediu rural

-Nu stiu ce va fi pana pe 11 martie, dar, din informatiile pe care le detinem in acest moment, nu cred ca vor fi scoli care nu vor adera la greva de avertisment. Oamenii sunt decisi sa intre in greva generala daca va fi nevoie-, ne-a declarat profesorul Manole Chiriac, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Bacau. El a adaugat ca, in cazul in care nici greva de o zi de pe 11 martie nu va rezolva nimic, dascalii vor declara greva generala la o data ce urmeaza sa fie stabilita ulterior.

Chiriac spune ca motive de nemultumire sunt si in ceea ce priveste sporul de mediu rural. -In acest moment, se stie doar ca acesta va fi diminuat, dar nu se stie cu cat si pe cine va afecta scaderea. Se pare insa ca, nici de data aceasta, ministerul nu va tine cont de situatia existenta in fiecare judet in parte, reducerile sporului de mediu rural afectand la fel pe toata lumea. Si nu trebuie uitat ca Bacaul a fost unul dintre judetele defavorizate inca de la aparitia sporului de mediu rural, in 1998. In timp ce unele judete precum Clujul sau Iasiul cheltuie, in medie, pentru acest spor, peste un milion de lei de persoana, la noi valoarea nu depaseste 700.000 de lei de persoana-, a sustinut liderul sindicalist bacauan.

Pe unii, greva generala ii sperie…

Zvonul grevei generale nu i-a impresionat in nici un fel pe dascalii barladeni. Acestia sunt foarte pesimisti in ceea ce priveste greva ce se pregateste, pentru ca foarte multe cadre didactice au ramas cu un gust amar de la ultima greva generala, atunci cand profesorii au ramas fara lefuri. Unul dintre profesorii barladeni, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-a declarat ca -chiar daca as vrea sa particip la greva, imi este imposibil. La ultima greva am fost toate zilele in scoala si am participat la greva, insa cand a venit ziua de salariu, am constatat ca nu am de luat nici un ban. Acum am de platit o rata la banca si nu imi permit sa intru in greva-.

In orice caz, chiar daca un profesor nu participa la greva, dar semneaza un tabel potrivit caruia este de acord cu greva se considera ca acesta a participat la greva.


Si Botosaniul fierbe

Gheorghe Constantinescu, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant Botosani, spune ca aceasta este inca o manevra periculoasa a Guvernului Nastase. -Noi am cerut tichete de masa si apoi am acceptat, asa cum a promis domnul Adrian Nastase, contravaloarea lor in salariu, pentru toate categoriile salariatilor din invatamant. Mi se pare deplasata atragerea sindicatului in ordonanta de reducere a indemnizatiei de mediu rural, pentru ca nici nu am fost consultati. Consider ca aceasta este o incalcare flagranta a legii-, a precizat Constantinescu.

Singurul beneficiu al ordonantei este ca stabileste ca sporul de mediu rural sa fie acordat in functie de locul de munca, nu de domiciliu, cum era pana acum. In concluzie, dascalii care locuiesc in Botosani, dar predau in mediul rural nu vor mai fi obligati sa-si faca mutatii. Chiar daca sporurile sunt cuprinse intre 80% la 5%, cei mai multi profesori botosaneni vor primi sporul minim de 5%. Data fiind aceasta situatie, cele patru federatii din invatamant au solicitat blocarea ordonantei de urgenta, care prevede reducerea indemnizatiei de mediu rural.


Pruteanu se simte crispat…

-Profesorilor li s-a umplut paharul. Ma simt crispat si jenat pentru ca fac parte din partidul care nu si-a tinut cuvantul-, a declarat senatorul PSD George Pruteanu. El a mai declarat ca ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, -ar trebui sa-si dea demisia de onoare, daca nu rezolva problema tichetelor de masa ale profesorilor. De asemenea, senatorul PSD si-a exprimat nemultumirea pentru ca nici Statutul personalului didactic nu este respectat.

Ce-i drept, intr-un talk-show din seara de duminica, fiind pus fata in fata cu ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, Pruteanu a lasat-o mai moale cu opiniile sale despre demisie, dar a continuat sa insiste pe problemele cadrelor didactice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.