Home Social Jumătate din centrul Capitalei s-ar putea prăbuși la un cutremur de peste...

Jumătate din centrul Capitalei s-ar putea prăbuși la un cutremur de peste 7 grade Richter

DISTRIBUIŢI

Primarul Sorin Oprescu cheltuie sute de mii de euro pe proiecte și studii aiuristice dar nu găsește bani pentru problemele reale ale bucureștenilor. Astfel, numai săptămåna trecută edilul anunța că va da aproximativ 100 de mii de euro pentru un studiu prin care să i se spună cum să facă un detașament cu voluntari pentru situații de dezastre și asta în condițiile în care jumătate din clădirile din centrul istoric rică să se prăbușească la un cutremur mai mare. „Mai mult de jumătate dintre clădirile din centrul vechi al Bucureștiului, în a căror reabilitare nu s-a investit nimic, riscă să se prăbușească în cazul unui cutremur cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter“, a declarat agenției Mediafax Ștefan Dumitrașcu, arhitectul-șef al Sectorului 3. „Centrul vechi al Bucureștiului este un sătuleț de provincie prăfuit pe långă centrul altor orașe, cum ar fi Praga. Are două străzi cu căsuțe care stau să cadă și cu cårciumi în care te duci să bei o cafea la preț triplu față de altă locație și în care nimeni n-a băgat un ban în consolidare“, a spus Dumitrașcu. El a adăugat că aproximativ 90% din clădirile centrului vechi sunt în sectorul 3.
„Cunosc clădiri la care mă gåndesc săptămånal și de fiecare dată cånd trec pe acolo. Sunt ingineri structuriști care se miră cum stau în picioare acum aceste imobile, fără cutremure și fără vånt. În unele dintre acestea locuiesc oameni, iar la parterul altora sunt baruri și restaurante“, a continuat Dumitrașcu.
El a afirmat că se pot număra pe degetele de la două måini clădirile din zonă în care s-a investit. Potrivit arhitectului, investițiile de pånă acum în structurile imobilelor din zonă nu depășesc 12-13 milioane de euro.
„Dacă vorbim doar de clădiri, fără străzi și canale, ar fi necesar să se investească în reabilitare minim 200 milioane de euro. Circa 98% din clădirile din centrul istoric sunt proprietăți private, puse în posesie către foștii proprietari, care din rațiuni economice și în lipsa unei legislații foarte ferme preferă să închirieze, dacă au 100 de metri pătrați“, a spus Dumitrașcu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.