Home Social Jumatate din turismul din Delta Dunarii se practica la negru

Jumatate din turismul din Delta Dunarii se practica la negru

DISTRIBUIŢI

Izbucnirea gripei aviare si inundatiile nu sunt singurele probleme care au pus pe butuci turismul din Delta Dunarii. Activitatile -la negru- practicate in voie de unii agenti economici, dar mai ales de persoanele private, care detin sau isi construiesc pensiuni nedeclarate in Delta reprezinta un alt flagel, in fata caruia autoritatile nu fac fata.


-Sunt convins ca mai mult de 50% din activitatea turismului in Delta se practica la negru-, sustine Lefter Chirica, prefectul judetului Tulcea. In incercarea de a stapani acest nou curent, prefectul de Tulcea a solicitat Garzii Financiare si Directiei Finantelor Publice sa inmulteasca numarul controalelor la agentii economici din turism. -Sunt foarte multe persoane private care practica turism la negru. Apar case de vacanta si de fapt acolo este un periplu non-stop de turisti. Daca te duci si intrebi, ti se raspunde ca sunt rude si invitati. Este o forma de evaziune fiscala mascata. De aceea am cerut organelor abilitate un program serios pe aceasta tema-, a adaugat prefectul de Tulcea.

Contradictii

In replica la declaratiile prefectului, Silviu Gheorghe, seful ANTREC Tulcea – asociatie ce se ocupa cu promovarea turismului rural, considera ca problema ridicata de acesta reprezinta o falsa problema, scoasa pe piata pentru a acoperi adevaratele hibe ale turismului romanesc. Silviu Gheorghe considera ca -autoritatile nu gasesc decat masuri coercitive in loc sa aiba grija ca lucrurile sa mearga cu adevarat bine-: -Pensiunile si hotelurile omologate si clasificate abia reusesc sa aiba turistii pe promovarea facuta si contractele incheiate. Turistii care vin ilicit sunt foarte putini. Asta cu turismul la negru e o problema veche, de pe timpul lui Agathon. Parerea mea e ca se face tam-tam degeaba-.

Cu toate acestea, campania pornita de autoritatile tulcene pentru stoparea turismului la negru se deruleza, insa cu mari dificultati. Directia de Finante Publice Tulcea detine o ambarcatiune binecunoscuta atat de agentii economici, cat si de persoanele fizice care isi pun locuintele la dispozitia turistilor. -Oamenii se informeaza reciproc cand vad nava deplasandu-se spre Crisani, Sulina sau Santu Gheorghe si toti care se simt cu musca pe caciula inchid imediat tarabele-, spune prefectul Lefter Chirica. In ultima sedinta de colegiu prefectural, acesta a cerut Politiei de Frontiera ca in misiunile pe care le au in Delta sa ii ajute pe reprezentantii Garzii Financiare.

Mai putin de jumatate din locurile de cazare sunt omologate

Seful ANTREC sustine insa ca nu prin masuri coercitive ar trebui convinsi oamenii sa faca turism la lumina, ci prin alte instrumente. -Daca unitatile omologate nu sunt in stare sa atraga si sa faca produsul lor turistic mai atragator, oamenii aleg. Este o piata libera-, spune Silviu Gheorghe.

In timpul unui info-tur in Delta, la care au participat si reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Cornel Gaina, fostul presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor din Turism, a afirmat ca in Delta exista 11.000 de locuri de cazare, din care doar 4.600 sunt omologate. -Baza din Tulcea este jumatate neomologata, dar organele de control vin numai la cei care lucreaza legal-, declara Gaina, intrigat de nepasarea autoritatilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.