Juriul concursului de creaţie a logo-ului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, pe care țara noastră și-o va asuma timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, a ales cele 19 propuneri de identitate vizuală pe care publicul are posibilitatea de a le vota până luni, 30 octombrie, inclusiv. Competiția a fost dedicată exclusiv elevilor din învățământul liceal și studenților din sistemul de învățământ superior, programul de studii de licență, de cetățenie română și a fost organizată de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Afacerilor Externe.
Cei 19 membri ai juriului concursului „Romania’s EU Council Presidency Logo Competition“ sunt: Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, Rareş Bogdan, realizator al emisiunii „Jocuri de putere“, Realitatea TV, Andrei Borţun, preşedinte „The Institute“, Dan Cărbunaru, director „Calea Europeană“, Bogdan Chirieac, analist politic, Oana Cociaşu, preşedinte Consiliul Român pentru Publicitate, Mihai Coman, fondator şi decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din București, Bogdan Deleanu, membru fondator „Europuls“, Victor Dobre, director executiv International Advertising Association, Mircia Dumitrescu, grafician, pictor şi sculptor, membru corespondent al Academiei Române, secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual, Bogdan Enoiu, manager general McCann Erickson București, Laura Frunzeti, director executiv Consiliul Român pentru Publicitate, Dana Grecu, realizator al emisiunii „Adevăruri Ascunse“, Antena 3, Sabina Iosub, realizator al emisiunii „Be EU“, Antena 3, Bogdan Naumovici, managing partner „23 Communication Ideas“, Anne Marie Obretin, director executiv Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România, Gabriel Pătru, preşedinte Asociaţia Industriei de Marketing şi Publicitate Online din România, Maria Predoiu, preşedinte International Advertising Association România și Iuliana Rada, director de program, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Platforma RO 2019.
A doua etapă de selecție, care se va încheia luni, 30 octombrie, ora 23:59, implică votarea de către public a celor 19 logo-uri finaliste, pe pagina de Facebook CONCURS LOGO PRES RO 2019, creată de Ministerul Educației Naționale. Pentru punctare vor fi luate în calcul următoarele reacții: like, love, și wow. Votul publicului va avea o pondere de 50%, aceeași cu cea a deciziei juriului, conform prevederilor din regulamentul de concurs. Pe baza punctajului cumulat obţinut vor fi premiate locul I – 3.000 euro, locul II – 2.000 euro și locul al III-lea – 1.500 euro, urmând a fi acordate și două premii speciale. De asemenea, câștigătorii vor avea posibilitatea de a vizita sediile instituțiilor europene de la Bruxelles.
Deja pe pagina de Facebook a concursului, sunt mesaje critice
Paula Huțuțui: „Regulament nerespectat, lipsa totala de etica…dezamagitor pentru nivelul si institutia pe care o veti reprezenta!”
Attila Vászka: „Eu nu am participat, dar in total sunt 3 lucrari care se pot numi „logo”. Rusine!”
Andrei Tăbăcariu: „De asta ați întârziat atât? Sunt curios care au fost criteriile de jurizare si cum au trecut lucrarile ce nici macar nu respecta regulamentul.”
Super Soldier RO: „Tare rău e să fii incompetent… dar în Romania te uiți în jur și parcă prinzi curaj. Cum, domnilor și doamnelor de la Ministerul Educației și Ministerul de Externe, cum este posibil să nu fiți în stare de a organiza măcar decent un astfel de concurs important? V-ați băgat picioarele într-un regulament stabilit tot de voi și ați prelungit de două ori calendarul stabilit tot de voi… ca să ce? Să ne trezim cu tentative de logo desenate în creioane cerate ca la ora de Educație Plastică din clasa a V-a?!”
Cătă Săvoiu: „Cum puteți,mă,să fiți atât de nenorociți? Cum vreți,mă,ca tinerii să fie de partea voastră și să vă voteze când voi vă prezentați cu asemenea mizerii? Cum,mă,după ce că nu respectați de două ori termenul pus de voi,să postați toate mizeriile de logouri și dintre care 2-3 care chiar merită să fie și chiar respectă mare parte din regulament. Păi unde e originalitatea aia de care vorbeați voi în regulamentul ăla „strict” unde e reprezentativitatea? Unde e lizibilitatea? Relevanța? Unde sunt acele domenii care „se sprijină depinzând unul de celălalt”? Ați uitat de ele? V-ați adus nepoții să participe la concurs și ați ignorat toate regulile pe care voi le-ați pus? Încă o dată creați iluzia de bine iar apoi luați șansă oamenilor de rând de a avea parte de o bucată din pâinea voastră și de a primi răsplata pentru munca depusă. Să vă fie rușine.”
Un pisic: „Incalcarea regulamentului, pile si alte magarii. Nici ca mai particip vreodata la un concurs organiszat de guvernul asta plin de minciuni”
Monica Bahna: „Draga comisie, Nu e nicio rusine in a nu sti ce inseamna vectorial, nici bunica mea nu stie si e ok… ce NU e ok insa, e sa iei bani pe ceva ce nu stii sa faci, pe ceva ce nu te intereseaza (un search pe google era suficient sa te informezi in mare ce se cere in regulament si ce inseamna fiecare punctulet de acolo), sau pentru lipsa de responsabilitate legala si etica pe care o creezi prin actiunile tale lipsite de un minim de proces de gandire, incurajang plagiatul, lipsa de creativitate si premiile date pe orice alt criteriu decat cel al meritului. Sa nu mai mentionam faptul ca ne prezentam cu ceva absolut umilitor in fata Europei si ca IAR ne faceti de ras. Va rog sa va gasiti alte joburi si sa ii lasati pe cei competenti sa se ocupe de aceste „mici” responsabilitati pentru care nu aveti timp si chef. Acum piata duce lipsa de necalificati, incercati-va norocul.”
Pai asta se intimpla la mai toate Concursurile din tara, aranjate de catre cazaturile din clasa politica sau de tot felul de reprezentanti din institutii care cica reprezinta cetatenii: totul pentru ai nostrii. Mentalitati de bazar…
N-am înțeles de ce votul e pe un sit ce nu aparține Guvernului (sau administrației prezidențiale). Dincolo de faptul că cel mai probabil ar trebui ca cei care vor să voteze (teoretic toți cetățenii români cel puțin) ar fi obligați să deschidă cont pe acel sit.
Recent d. președinte Iohannis a retrimis Parlamentului legea pentru cinstirea eroilor de la Centenar. De vreme ce acest concurs implică instituția prezidențială ar trebui să-l anuleze.