La Constanta a izbucnit un nou scandal privind plaja turistica a statiunii Mamaia. Radu Mazare, primarul municipiului, l-a instiintat pe directorul general al Companiei Nationale -Apele Romane-, Costica Sofronie, ca inspectorii Directiei Gospodarire Comunala vor aplica dispozitiile Hotararii Consiliului Local Constanta: -Pentru constatarea existentei unor gunoaie sau resturi menajere pe plaja, se vor aplica detinatorului acesteia, amenzi intre 4.000.000 si 8.000.000 de lei-. Iar de la intentie la fapte n-a mai fost decat un pas.
Miroase a razbunare
Inspectorii Primariei Constanta au aplicat recent Directiei Apelor -Dobrogea- Litoral- doua amenzi de cate opt milioane de lei, pentru aspectul neingrijit al plajelor. -Dobrogea Litoral- a contestat in instanta amenzile, dar conflictul este doar la inceput. Samanta de scandal a fost semanata inaintea sezonului estival.
In primavara, Ministerul Turismului, Primaria Muncipiului Constanta, Prefectura si Consiliul Judetean au incheiat un memorandum privind -importanta statiunii Mamaia pentru turismul national-. Primul punct al documentului prevede -elaborarea si adoptarea Planului Urbanistic de Detaliu al Statiunii Mamaia, avand o viziune de ansamblu asupra zonarii activitatilor si arhitecturii si avizarea sa de catre Ministerul Turismului-. Punctul trei stipuleaza -initierea unei proceduri de realocare a drepturilor de administrare a plajelor, in sensul in care vor apartine autoritatilor locale, iar lucrarile de protectie (diguri, faleze etc.) vor apartine Companiei Nationale Apele Romane; aceasta actiune se intemeiaza pe necesitatea corespondentei intre drepturile de administrare si obligatii si capacitatea de a aloca resursele financiare pentru intretinerea plajelor si a lucrarilor de protectie-.
Conducerea Directiei Apelor -Dobrogea Litoral- este insa convinsa ca amenzile urmeaza faptului ca au fost deranjate anumite persoane din Primarie care au interese pe plaja.
Unda verde constructiilor de lemn si stuf
Primul punct al memorandumului a fost aprobat de CLM Constanta. Ca atare, plajele statiunii au fost introduse in Planul Urbanistic de Detaliu. DA -Dobrogea- Litoral- sustine ca nu si-a dat avizul pentru elaborarea PUD. In schimb, primarul Mazare spune ca nici o lege nu prevede ca PUD trebuie avizat de -Apele Romane-, iar -in statiunile turistice este obligatoriu avizul Ministerul Turismului si el exista, si cel de la Mediu, care de asemenea exista-.
O data cu elaborarea PUD, CLM Constanta a mai aprobat si amplasarea pe plaja statiunii Mamaia a trei modele de constructii provizorii din lemn si stuf, tip bar, doar pentru sezonul estival. Este oarecum curioasa decizia CLM, caci ministrul turismului, Dan Matei Agahton, tunase si fulgerase impotriva constructiilor de pe plaja. Mai mult, Executivul a interzis orice constructie in statiunile de la malul marii pe durata sezonului estival, iar ministrul Agathon a dus o campanie furibunda de demolare a constructiilor de pe plaja. -Decizia excepteaza Mamaia si, la ora actuala, se construieste in statiune. Aceste constructii sunt valabile doar pentru perioada sezonului estival-, opineaza insa primarul Radu Mazare.
Memorandumul buclucas
Prevederea memorandumului, potrivit careia plajele statiunii Mamaia trec in administrarea autoritatilor locale, in speta Primaria Constanta, -ameteste- din nou statutul acestora. Potrivit legii, la ora actuala plajele sunt concesionate Companiei Nationale -Apele Romane- pe 49 de ani. La elaborarea actului, Ministerul Apelor si Protectie Mediului a fost omis, desi, potrivit legii, este detinatorul plajelor. Mai mult, la randul sau, compania a inchiriat suprafetele de plaja unor diverse societati, pe diferite perioade de timp. Pretul de inchiriere a unui metru patrat de plaja a variat de la cateva mii de lei pana la 14.000 de lei, in functie de amplasament, calitate si suprafata. Cea mai mare suprafata de plaja inchiriata in statiunea Mamaia o are Hotelul -Rex–13.852 mp, iar cea mai mica, de 438 mp, este cea din zona Hotelului -Caraiman-, apatinand firmei -Airotour- SRL.
Printre cei care au incheiat contracte de plaja in zona Mamaia se numara si edilul-sef al Constantei, Radu Mazare, care detine 6.554 mp in zona hotelului pe care-l pastoreste – -Flora-. Directia Apelor -Dobrogea- Litoral- il acuza pe primarul Constantei ca a autorizat construirea de locuri de joaca pe plaja fara sa avizul C.N. -Apele Romane-. -Primarul incearca sa faca legea pe plaja cum vrea el-, a precizat un oficial al Directiei Apelor -Dobrogea Litoral-.
In legatura cu ce se intampla la Mamaia, secretarul de stat al MAPM, Florin Stadiu, a refuzat orice discutie. Marti, cele patru institutii semnatare ale memorandumului, impreuna cu reprezentantii CN Apele Romane si ai MAPM se vor deplasa pe Litoral pentru a incerca sa solutioneze conflictul.