Toată tehnica din jurul nostru este opera inginerilor. Vă imaginați cum ar fi viața noastră astăzi dacă tot ce au creat inginerii ar dispărea? Mașinile, televizorul, computerul, aragazul etc.? Vă imaginați trăind fără ele?
Ziua de 14 septembrie a fost stabilită, prin hotărâre de guvern, din anul 2000, ca zi a Inginerului Român, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Academia de Științe Tehnice și asociațiile profesionale ale inginerilor din România fiind autorizate să organizeze manifestări științifice cu caracter simbolic, prilejuite de acest eveniment.
Primul Corp Tehnic din România a fost Corpul Tehnic Român, înființat la 15 iunie 1894, primele încercări de organizare a asociațiilor inginerești fiind consemnate în secolul al XIX-lea, când se înființează ”Societatea de Ingineri și Arhitecți” (1876) și apar publicațiile ”Inginerul” (1873) și apoi ”Jurnalul Politehnic”.
Societatea Politehnică s-a constituit în anul 1881, la 6 decembrie, în prezența regelui Carol I, cu ocazia inaugurării primei căi ferate Buzău-Mărășești, proiectată și realizată în întregime de ingineri români.
La mulți ani, ingineri români!