Sutele de constructii nou aparute pe malul Snagovului dupa 1990 au ajuns sa sufoce apa acestui lac. Foarte multe nu respecta normele de mediu, dar – dupa cum afirma edilii comunei Snagov – nu exista suficiente parghii legale pentru a-i obliga sa intre in legalitate.
Pe de alta parte, si administratia judetului Ilfov se declara neputincioasa in fata numeroaselor probleme pe care le produc locatarii bazelor sportive si ai vilelor de lux din jurul lacului Snagov.
Sportivii si Regia Protocolului de Stat, principalii vinovati
O mare parte din poluarea lacului revine si bazelor sportive existente in zona. In fiecare astfel de baza exista intre 150 si 250 de sportivi, iar o vidanja vine sa curete fosa o data la sase luni. -In aceste conditii, este lesne de inteles ca toate murdariile ajung in lac-, a mai spus edilul Snagovului.
Aceeasi situatie se regaseste si la celelalte vile – aproximativ un sfert dintre constructiile din zona – apartinand Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului si Protocolului de Stat.
Si multi dintre particularii care si-au construit cate o -casuta de vacanta- cu zeci de camere reactioneaza violent la somatiile administratiei. -Proprietarii lor ii ameninta pe functionarii Primariei ca ii omoara daca indraznesc sa le incalce proprietatea-, a declarat Ionel Panis, inginer la Primaria Snagov.
-Pentru ca romanul nu duce lipsa de imaginatie, chiar pe malul lacului Sangov, dar in zona Ciolpani, a fost construita o benzinarie fara autorizatie-, a spus, la randul sau, Bebe Ivanovici, presedintele Consiliului Judetean Ilfov.
Pentru rezolvarea problemelor din zona Snagov ar fi nevoie de opt milioane de euro. Aceste fonduri ar putea fi adunate dintr-un credit nerambursabil de cinci milioane de euro, promis de Consiliul Europei in cadrul unui program PHARE pentru ecologizarea mediului, de la bugetul de stat (1,5 milioane de euro) si de la bugetele locale. Durata lucrarilor a fost estimata la 18 luni, incepand din 2003.
Autorizatiile de constructie exista, dar nu sunt respectate
Primarul Snagovului, Teodor Biris, este blocat in intentiile sale de mentinere a protectiei mediului. Dupa cum afirma el, -nu este vorba in principiu de lipsa autorizatiei; 99% din constructii au autorizatie, dar nu o respecta. Una a aprobat Primaria Snagov si cu totul altceva se regaseste la fata locului. Sunt trei categorii de situatii de culpa: prima – si cea mai arzatoare, am putea spune – se refera la locul de constructie a foselor septice, foarte multe fiind construite chiar pe malul lacului. Ele contamineaza continuu atat apa din Snagov, cat si panza de apa freatica din adancime. Chiar si acolo unde exista bazine septice bine construite, in multe situatii nu a fost respectata dimensiunea necesara numarului de locatari din imobilul respectiv-.
Vidul legislativ si amenintarea armelor, argumente forte in eludarea legii
Teodor Biris considera ca mult mai multi sunt factorii decizionali care ar trebui sa se implice. -Noi am trimis mai multe sesizari si la Regia Apelor, care ar fi trebuit sa incheie un contract cu locatarii respectivi, tinand cont de numarul acestora si de perioada din an in care folosesc imobilul respectiv, pentru a avea o evidenta clara in ceea ce priveste folosinta foselor septice si pentru o evaluare la justa dimensiune a acestor anexe… Din pacate, nu exista nici legislatia necesara pentru a-i putea constrange la o astfel de dimensionare, sau macar de control. Unii chiar ne-au amenintat ca ne impusca daca intram pe proprietatea lor…-, a precizat Biris.
Utilajele de curatire sunt pe fundul lacului
Lacul Snagov nu a mai fost curatat de ani de zile, pentru ca singura draga s-a scufundat, iar autoritatile nu au bani sa achizitioneze alta. In plus, ambarcatiunile de sute de cai putere ravasesc solul si omoara pestii, si asa tot mai putini prin zona, sustin sursele citate.
In prezent, lacul Snagov are mai multi proprietari. Compania Nationala Apele Romane este stapana pe apa si pe luciul acesteia, dar terenul de sub apa este proprietatea primariilor din Snagov (care detine 80%), Ciolpani si Gruiu.
Localnicii nu sunt suparati pe cei care si-au constuit vile aici, dar spun ca ar vrea sa se gaseasca o solutie pentru ca Zona Snagov sa redevina ceea ce a fost candva: cel mai select perimetru de agrement, in care scaldatul era una din distractiile preferate. -Pentru proprietarii vilelor, lacul reprezinta un element de distractie numai prin faptul ca se pot plimba cu ambarcatiuni cu motor care de care mai luxoase. Ei nu fac baie niciodata in lac. Pentru inot si-au construit propriile piscine-, a mai precizat inginerul Panis.