Home Social Laptele și smântâna de pe piață, contrafăcute cu făină și lapte praf

Laptele și smântâna de pe piață, contrafăcute cu făină și lapte praf

DISTRIBUIŢI

Pe timp de criză, unii comercianți apelează la artificii inedite pentru a-și crește profiturile, fără să țină cont însă că pun în pericol sănătatea oamenilor. Un procent de 45% din laptele și produsele lactate trimise pentru analize la laborator a fost găsit neconform, având în componența sa făină, lapte praf, apă, dar și untură de porc, seu, uleiuri vegetale, sare și aditivi, potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.
În urma unui control la nivel național privind laptele de consum, inspectorii ANPC au descoperit că majoritatea produselor verificate – 80%  au conținut contrafăcut, sunt depozitate în condiții necores­punzătoare și au etichete neconforme cu conținutul.
O posibilă cauză ar fi aceea că a scăzut cantitatea de lapte preluată de la procesatori. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cantitatea de lapte de vacă colectat de la exploatațiile agricole si de la centrele de colectare a scăzut cu 2,8%. Dacă în octombrie 2010 s-au colectat 780.469 tone de lapte,  în octombrie  2011 s-au colectat 758.405 tone de lapte, iar conținutul mediu de grăsime  a fost în scădere, respectiv de 3,75% față de 3, 73%, arată datele Institutului Național de Statistică.
Fiecare român consumă, în medie, mai mult de șase litri de lapte, potrivit aceleiași surse.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe  Men­cinichopschi avertizează căsmântâna poate fi falsificată prin adaos de făină, gelatină, lapte bătut, dar și cretă sau gips, deși trebuie să fie obținută prin extragerea grăsimii din lapte. Nutriționistul a atenționat că untul poate fi și el contrafăcut prin înlocuirea grăsimii din lapte cu untură de porc, seu de vită sau produse parafinice provenite din petrol. Brânzeturile pot fi și ele să fie falsificate prin înlocuirea proteinelor laptelui cu praf de albuș de ou sau adaos de proteine vegetale ieftine provenite din mazăre sau  cereale. Laptele și produsele lactate falsificate pot provoca boli grave ale aparatului digestiv. Din această cauză,  consumatorii sunt sfătuiți să nu cumpere lapte și produse lactate din locuri neautorizate și de la producătorii fără certificate. Produsele respective trebuie ținute în condiții frigorifice corespunzătoare, iar pe etichetele ambalajelor trebuie să conțină informații privind ingredientele și calitatea conținutului.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.