Home Social Leac pentru barbati

Leac pentru barbati

DISTRIBUIŢI

Patologia sexualitatii nu omoara direct, dar face viata extrem de dificila pe termen mediu, lung sau foarte lung. De asemenea, are efecte negative si asupra sporului natural al populatiei. In plus, statisticele evidentiaza imensul baraj de comunicare intre pacient si medic, lipsa unei informari corecte a medicilor si a pacientilor, precum si necesitatea educatiei sexuale a populatiei. Timp de doua zile, la Sinaia, Asociatia Romana a Disfunctiei Erectile, la cel de-al doilea simpozion national, a abordat subiecte de larg interes privind cea mai mediatizata boala de pe mapamond.

Tulburarile sexuale afecteaza calitatea vietii

In intreaga lume civilizata, preocuparea pentru restaurarea sexualitatii normale a individului si a cuplului face parte din tendinta de ameliorare a calitatii vietii.

Disfunctia erectila (DE) se defineste ca fiind incapacitatea de a obtine si/sau de a mentine o erectie suficienta pentru realizarea unui act sexual satisfacator. Termenul de disfunctie erectila se refera numai la perturbarile de erectie, deosebindu-se de termenul de impotenta. Este limpede ca disfunctia erectila este inclusa in problematica mai larga a impotentei, dar cele doua notiuni nu sunt identice.

Actualmente, se cunosc deja o serie de factori care se asociaza cu disfunctia erectila, precipitandu-i aparitia, cum ar fi:

– diabetul zaharat

– boli vasculare: HTA, dislipidemiile, ateroscleroza

– boli cardiace

– boli neurologice (scleroza multipla, boala Alzheimer, neuropatii diabetice/alcoolice) sau traumatisme ale coloanei vertebrale

– boli psihice: depresia

– boli renale si hepatice

– boli endocrine

– stil de viata: fumat, alcoolism, stres, consum de droguri

– unele medicamente: antihipertensive (diuretice, betablocante), medicatie cardiaca (digoxin), hipoglicemiante, sedative, tranchilizante, neuroleptice etc.

– unele interventii chirurgicale pelvine

Tratamentul, acceptat de pacient

In ceea ce priveste tratamentul DE, acesta trebuie acceptat de pacient in deplina cunostinta de cauza.

Regimul igieno-diabetic se refera la ameliorarea stilului de viata, cu evitarea factorilor perturbatori (alcool, fumat, stres, droguri, automedicatie etc.).

Psihoterapia se adreseaza elementelor ce pot concura la partea psihologica a DE si se refera la elementele de comunicare, adaptare in cuplu, de rezolvare a unor probleme relationale. Poate fi facuta de medicul generalist, androlog, sexolog sau psihoterapeut (psiholog, psihiatru).

Tratamentul oral constituie practic primul moment cand se apeleaza la medicamente. Specialistii recomanda terapia orala, farmacologica si nonhormonala. Acest tip de tratament este simptomatic, nu este afrodisiac, necesita prezenta stimulului sexual si nu creeaza dependenta. Eficienta se cifreaza intre 55 si 80% si a fost probata pe diferite categorii de bolnavi.

In lume, peste 100 milioane de barbati sufera de un anumit grad de disfunctie erectila, iar in SUA sunt afectati aproximativ 30 de milioane.

In Romania, 1,3 milioane de barbati cu varste peste 35 ani sunt afectati de un grad de disfunctie erectila.

Disfunctia erectila este considerata o problema importanta de sanatate publica. Prevalenta disfunctiei erectile creste o data cu varsta, dar nu este in mod necesar o consecinta a procesului de imbatranire. Disfunctia erectila este rareori diagnosticata, datorita reticentei pacientilor si a personalului medical de a aborda aspecte legate de functia sexuala.

Mituri si realitati

1. Disfunctiile erectile trec, cu timpul, de la sine. Fals.

Multi barbati se iluzioneaza, sperand intr-o ameliorare. Recapatarea unei vieti sexuale normale cere insa initiativa – infruntarea problemei si vizita la doctor – trebuie sa aflati care este cauza exacta, pentru ca, daca este ceva mai grav, asteptarea voastra poate dura mult timp.

2. Problemele sexuale nu se discuta – nici chiar la medic. Adevarat.

Din pacate, reticenta de a discuta despre insatisfactiile propriei sexualitati se pastreaza si in fata doctorului. Studiul realizat in 1998 in Romania arata ca aproximativ 45% dintre barbatii care au posibile disfunctii erectile nu vin la doctor. Ei sunt foarte greu convinsi sa recurga la un consult medical (3/4 dintre acestia fac -marele pas- doar la insistentele partenerei). Refuzul sau teama de a vedea un doctor vine cel mai adesea din lipsa educatiei in domeniu. Pe de alta parte, la noi in tara exista si un deficit de pregatire a personalului medical – in Romania sunt foarte putini sexologi si la fel de putini psihologi specializati pe probleme sexuale.

3. Disfunctiile erectile au doar cauze psihice. Partial adevarat.

Erectia este un fenomen neuro-vascular si, prin urmare, orice disfunctie la acest nivel are la baza cauza organica – afectarea vasului de sange care alimenteaza organul sexual masculin si care determina erectia. Proasta functionare a acestei artere este insa, la randul ei, provocata de alte cauze care variaza in functie de varsta.

La barbatii foarte tineri (20-25 de ani), ele sunt aproape in totalitate de natura psihica – de cele mai multe ori este vorba despre complexele si esecurile in privinta performantelor sexuale.

Pe masura ce barbatul inainteaza in varsta, fenomenelor psihice (cum ar fi stresul si neintelegerile din cuplu) li se adauga alte cauze.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.