Home Social Lectura, subiect -tabu- pentru adolescenti

Lectura, subiect -tabu- pentru adolescenti

DISTRIBUIŢI

Un sondaj realizat in randul adolescentilor arata ca, desi majoritatea dintre ei inca mai citesc, niciunul nu prefera sa acorde minute pretioase din timpul lui liber pentru lectura. Adolescentii vor sa profite de timpul liber care le mai ramane dupa orele de curs si dupa teme pentru a se intalni cu prietenii, pentru petreceri, pentru a asculta muzica sau pentru a naviga pe internet. Cand totusi o carte ajunge in mana unui tanar, aceasta nu e niciodata una de stiinta, adolescentii indreptandu-si atentia catre romane de aventura sau de dragoste.

Consiliul Local al Tinerilor din sectorul 1 din Capitala si-a propus justificarea campaniei pentru lectura demarata saptamana trecuta, prin realizarea acestui sondaj de opinie pe un esantion de 621 de elevi din clasele a X-a si a XI-a din 16 licee bucurestene. Rezultatul… -Pe vremea mea nu era asa-. Probabil ca asa ar spune cei din generatiile care, cu pasi mai alerti sau mai lenti, s-au indepartat de varsta adolescentei, vazand ca preocuparile pe care le au tinerii sunt atat de diferite de ceea ce era in atentia lor.

Calculatorul si muzica, activitatile preferate

La intrebarea -Ce preferi sa faci in timpul liber?-, niciunul dintre elevii chestionati nu a inclus lectura pe lista optiunilor. Muzica sta in topul preferintelor adolescentilor (19%), la un nivel aproape egal cu cei care prefera sa isi petreaca timpul liber navigand pe internet sau jucandu-se pe calculator. La numai doua procente diferenta se gasesc cei care doresc sa profite de timpul liber pentru a se intalni cu prietenii, urmati de tinerii care prefera sa se plimbe prin oras sau sa mearga la petreceri – aproape noua procente. Surprinzator, televizorul este preferat de numai cinci procente din cei intervievati, tot atatia spunand ca isi dedica timpul liber odihnei.

Numai 3% influentati de profesori

Desi majoritatea – aproape 70% – sustin ca prefera cartea in forma ei traditionala si numai 17 procente declara ca ar citi in format electronic, tinerii nu fac eforturi pentru achizitionarea cartilor. Astfel, intrebati despre modalitatea de a procura cartile aflate pe lista de lectura obligatorie de la scoala, cei mai multi aleg solutia imprumutului, de la biblioteca scolii sau de la prieteni. Numai 10% din elevi intra in librarii pentru a-si cumpara cartile obligatorii pentru scoala, in timp ce, pentru 8% din ei, criteriul obligativitatii lecturii dispare, acestia declarand ca se descurca fara a citi. Rolul esential in orientarea copilului catre lectura le revine in continuare parintilor, 40% din elevi asezand recomandarea parintilor in topul criteriilor in functie de care si-ar cumpara o carte. Pe de alta parte, ajutorul primit din partea profesorilor in selectarea lecturii este apreciat ca fiind de trei ori mai mic decat cel venit din partea parintilor ori a prietenilor. In ceea ce priveste genurile preferate de tineri, cartile de stiinta se situeaza sub cinci procente, in timp ce romanele de dragoste ori cele de aventura se bucura de cea mai mare apreciere.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.