Home Social -Lege exista, dar nu este intotdeauna aplicata-

-Lege exista, dar nu este intotdeauna aplicata-

DISTRIBUIŢI

Departamentul de Stat al SUA a publicat -Rapoartele anuale de tara privind drepturile omului- pentru anul 2005, document care include rapoarte individuale despre 196 de tari, printre care si Romania. In raportul pentru tara noastra se apreciaza ca executivul a facut eforturi -din ce in ce mai mari- pentru respectarea acestor drepturi, dar in acelasi timp sunt semnalate o serie de abuzuri care au fost constatate si in anii precedenti. Reprezentanti ai autoritatilor romane sustin insa ca multe din elementele prezentate nu mai sunt de actualitate.

Diminuarea violentei impotriva jurnalistilor, acceptarea temporara de catre autoritatile romane a 439 de refugiati uzbeci si eforturile depuse in scopul combaterii coruptiei, sunt cateva dintre aprecierile aduse Romaniei prin raportul mandatat de Congresul Statelor Unite. In acelasi timp insa, se apreciaza ca exista in continuare abuzuri privind drepturile omului. Violenta si discriminarea impotriva femeilor, traficul de persoane, neglijenta si asistenta inadecvata pentru persoanele cu dizabilitati sau lipsa aplicarii legilor muncii sunt cateva dintre capitolele cu probleme. Pe lista -neagra- a fost trecut si sistemul de protectie a copilului, desi forurile europene nu au avut decat aprecieri la acest capitol in ultima vreme.

Desi exista legea, nu este aplicata intotdeauna

In domeniul protectiei copilului sunt semnalate o serie intreaga de nereguli, printre acestea numarandu-se violenta impotriva minorilor si neglijarea lor, guvernul fiind acuzat ca nu a aplicat in mod eficient legea. Aceleasi nemultumiri se regasesc si in ceea ce priveste reintegrarea minorilor in familiile biologice, sustinand ca au fost copii incredintati, desi parintii nu i-ar fi dorit. Insa secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPD), Bogdan Panait, a declarat ca acest lucru nu este posibil: -Nu exista. Declaratia parintilor se pune la dosar-. La fel se vorbeste si de abandonul din spitale si maternitati. Numai ca datele prezentate in raport s-ar putea sa nu fie in totalitate valabile sau reale. In ceea ce priveste abandonul, a fost invocat un raport UNICEF din care reiese ca aproximativ 5.000 de copii sunt parasiti anual in unitatile medicale. Numai ca acel raport a fost aspru combatut de autoritatile romane atunci cand a fost facut public. Datele oficiale adunate la nivel national de (ANPDC) au demonstrat ca in realitate numarul de minori parasiti este de aproximativ 2.000.

-Neglijenta si asistenta inadecvata pentru persoanele cu dizabilitati-

Acesta a fost verdictul dat sistemului de protectie a persoanelor cu dizabilitati. Din raport reiese ca nici aici guvernul si-a facut treaba, intrucat s-ar fi facut discriminari pe baza de handicap. De asemenea, sunt criticate conditiile din spitalele de psihiatrie, -care nu au respectat standardele internationale pentru drepturile omului-, precum si lipsa locurilor de munca pentru persoanele cu dizabilitati. Si daca in privinta locurilor de munca situatia este reala in momentul de fata, Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap (ANPH) sustine ca, in multe privinte, datele prezentate sunt foarte vechi si nu mai corespund realitatii. In plus, cei care au intocmit raportul au facut o serie de confuzii: -Amesteca dizabilitatea cu sanatatea mentala. Sunt aspecte complet diferite. Ce cauta Poiana Mare cand vorbesti de handicap? E spital de bolnavi psihici cronic, care e in subordinea Ministerului Sanatatii-, a explicat Adrian Mandroiu, directorul Directiei de integrare europeana din cadrul ANPH. In plus, -ei spun ca in iulie 2004 Parlamentul European a adoptat o lege. Pai, din iulie 2004 pana in martie 2006, s-au intamplat multe lucruri-, a completat Mandroiu.

Prostitutia, tratata cu superficialitate

Prostitutia este un alt tip de problema care, potrivit Departamentului de Stat al SUA, nu a fost tratata cu suficient interes de autoritatile romane. In raport se arata ca, desi cea mai veche meserie este ilegala, politia a tolerat majoritatea cazurilor raportate sau investigate, limitandu-si interventia la amenda acordata prostituatelor pentru tulburarea linistii publice.

De asemenea, nu s-a acordat suficient de multa atentie nici violentei impotriva femeii, intrucat legea nu prevede instructiuni de pedepsire pentru violentele de acest tip.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.